Sok helyen többet kell fizetni januártól az iskolai és óvodai étkeztetésért. Hogy miért? Állítólag egészségesebb lett a menzakoszt.

Idén januártól el kellett volna tűnnie a só- és cukortartóknak a menzák asztalairól. Az eredeti jogszabály már csaknem kétéves, és az lenne a célja, hogy a gyerekek egészségesebb ételeket kapjanak. Csakhogy idén januárban sem lépett életbe a rendelet, holott már az is egy tavaly őszről elhalasztott dátum volt. Habár a média január elsején azzal harsogta körbe a világot, hogy változtak a közétkeztetés szabályai, valójában december 29-én a Magyar Közlönyben megjelent, hogy a szigorúbb követelmények csak 2015. szeptember 1-jétől lépnek hatályba – hívta fel a figyelmet a Vs.hu.

Erről azonban elfelejtettek szólni az önkormányzatoknak, többek között, így decemberben sorra hozták a rendeleteiket a menzák térítési díjának az emeléséről. A csúcstartó Budakeszi önkormányzata, itt 20-48 százalékos áremelést hagytak jóvá, az óvodákban drágult jelentősebben az étkeztetés.

A portál szerint más is változott a rendeletben, például mérsékelték azt a korlátot, hogy 23 százaléknál magasabb zsírtartalmú húskészítményt nem lehet adni: ez szeptembertől már csak a bölcsődékben lesz előírás – eddig úgy volt, hogy 15 éves korig ez a verdikt. Kitiltották  a kókusz- és pálmazsírt, ezen kívül pedig szó sincs arról, hogy száműzték volna a só és cukrotartókat. Helyettük ezt a szöveget kell kiírni:

A túlzott só- és cukorfogyasztás szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet!

De nyugodjanak meg, a kicsiknek ezt le is lehet rajzolni.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
„2015. szeptember 1-jétől lépnek hatályba – hívta fel a figyelmet a Vs.hu.
Erről azonban elfelejtettek szólni az önkormányzatoknak, többek között, így decemberben sorra hozták a rendeleteiket a menzák térítési díjának az emeléséről. „- Na azért nem vagyok abban biztos hogy ha szólnak akkor nem emelnek árat. Nem hinném hogy az önk.-tok nem olvasták volna a vezír ukázt . Ki lett ez találva szépen hogy lehet kidumálni hogy több pénz kerüljön be a semmiért megint.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nil
Hogy lehet üzleti alapon kezelni a közétkeztetést főleg ha kötelező is.
Meg lehet nézni pl a Pensio17 kft-t mekkora nyereséggel dolgozik- igaz időnként ehetetlen a kaja, de sokat javítottak rajta- ám ez nem indokolja az áremeléseket.
Az idősek és a gyermekek na meg a betegek étkeztetését csak non-profit szervezeteknek lenne szabad végezni. Aki profitot akar az nyisson egy éttermet magának és ott annyit kér az ételért amennyit nem szégyell-majd ha nem megy be enki akkor elgondolkodik.
De most az van hogy a közétkeztető azt mondja ennyi és az emberek kifizetik - az önkormányzatokkal együtt- no itt is lenne mit vizsgálni korrupciós ügyben szerintem.
sosem értettem miért ilyen drága a kaja amikor sokkal olcsóbban jutnak az élelmiszerekhez és talán egyéb kedvezményeket is kapnak - a munkásaik is igen keveset keresnek - ... és nem mindegyik bírja gyomorral ami a konyhán folyik
okina48
Nekem az a visszatérő rémálmom,mióta kötelezővé tették az óvodát,hogy az ötletgyárosoknak egyszer csak rájönnek,hogy ez nem szolgálja elég hatékonyan
a gyermekek szellemi fejlődését,mert a sok zavaros fejű szülő csak összezavarja a gondolkodásukat,ezért három éves kortól állami tulajdonba kellene venni őket.Egyeniskola,egyenruha,egyenkaja,egyengondolkodás.A szülők meg csináljanak másik gyereket,mert erősen fogyatkozik a nemzet.A bevándorlókat meg nem igazán szeretjük.Idiótaságnak hangzik,de én már ott elakadtam,hogy nem a szülők joga eldönteni,hogy meddig szeretnék a gyermeküket otthon nevelni,akkor sem,ha ezt megengedhetnék magunak.Ezt én elfogadhatatlannak tartom,és már semmin sem tudok csodálkozni!
Desischado
Az étel ehetetlen, a szülők fizetnek, majd meglátjuk mennyire lesz ez az agyament ötlet jó, mikor majd a szülők sorra veszik ki a gyerekeiket a menzáról!
human
@KERKA: Kicsit off. Matolcsynak saját szakácsa van az MNB-ben. Amint betette a lábát szinte első dolga volt, hogy szakácsot szerezzen személyzetel, hogy akkor és azt egyen amikor és amit akar.
nol.hu/gazdasag/matolcsy_parkolopalyara_kuldte_simor_alelnokeit-1372117
KERKA
@human: matolcsy megteheti. Aki két kézzel szórja azt a pénzt, ami nem a sajátja, mit neki egy saját szakács:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.