Magyarország és Szlovénia más országoknak, más népeknek is példát mutató módon tudta rendezni kapcsolatait, amelyek nemcsak problémamentesek, hanem kifejezetten jó perspektívával rendelkeznek – jelentette ki Kövér László a szlovéniai Lenartban szombaton, miután találkozott a szlovén nemzetgyűlés elnökével.

Az Országgyűlés elnöke a Milan Brglezzel folytatott nem hivatalos megbeszélés után, a közös sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy fontos elem a múlttal való őszinte szembenézés, akárcsak a magyarországi szlovén és a szlovéniai magyar közösséggel való tisztességes bánásmód.

"De kapcsolataink ennél sokkal többről szólnak" – mondta a házelnök, hozzátéve, a gazdasági infrastruktúra kiépítésében vannak olyan lehetőségek, amelyeket most kezdünk feltérképezni”. Kövér László azt ígérte vendéglátójának, parlamenti elnökként mindent elkövet azért, hogy az országgyűlési képviselőknek is fontos szerepük legyen a két ország közötti kapcsolatok szorosabbra fonásában.

Kövér: Példamutató Magyarország és Szlovénia kapcsolata

Milan Brglez emlékeztetett: a mostani találkozó annak kapcsán jöhetett létre, hogy közösen állítottak kopjafát és koszorúztak emléktáblát a Muravidékről a második világháborút követően az egykori jugoszláv hatóságok által internált közel 600 magyar emléke előtt tisztelegve.

A második világháború után a magyar nemzeti közösség sokat szenvedett, miattuk is "emlékezni kell a múltra, de gondolni kell a jövőre is". A szlovéniai magyarok és a magyarországi szlovének jelentik a kapcsolatot a két ország között, lehetővé teszik a jobb együttműködést és egymás kölcsönös megismerését – jelentette ki a szlovén parlament elnöke.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
Ahhoz képest, hogy a hazai okostojások szerint tökéletes a viszony mind Szlovákia, mind Németország, mind az USA között, fura, hogy ezt külön ki kell nyilatkozni az ország összes médiájában! :)
m.macskosz
@m.macskosz: Majdnem olyan hülyén fogalmaztam, mint egyes szóvivők, de azért, remélem érthető voltam! Mentségemre: én ingyen vagyok hülye, nem közpénzen. :)
Clavigo
@m.macskosz: :) :) :) Kibírjuk...:) :) Legalább ócco vagy.:) :) :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.