Az energetikai és gazdasági kooperációról, valamint a geopolitikai, illetve a globális kihívások kezelésében megvalósuló együttműködésről tárgyalt Ahmet Davutoglu török kormányfővel és kabinetjének két miniszterével Ankarában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki hétfőn telefonon számolt be megbeszéléseiről az MTI-nek.

A török miniszterelnökkel, Mevlüt Cavusoglu külügyminiszterrel és Taner Yildiz energiaügyi miniszterrel folytatott megbeszélésekről Szijjártó Péter elmondta: Törökország a jövőben stratégiai szerepet fog betölteni Európa, és benne Közép-Európa energiaellátásában, hiszen Oroszország lemondta a Déli Áramlat földgázvezeték kiépítését. Moszkva Jelenleg arról tárgyal Ankarával, hogy a Déli Áramlatba szánt gázt Törökországba szállítsa.

A magyar miniszter hangsúlyozta: "Nekünk most az a feladatunk, hogy előkészítsünk olyan beruházásokat, amelyek révén a Törökországba szállítandó gázt el kell juttatni Közép-Európába". Hozzátette: Oroszország arról egyeztet Törökországgal, hogy éves szinten 63 milliárd köbméternyi gázt szállítson. Tárgyalás folyik arról is, hogy a görög-török határ közelében regionális elosztó központot építsenek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.