Riadalmat váltott ki a rektorok körében Lázár János ötlete, amely szerint le kellene választani a nagy tudományegyetemekről az orvosi karokat. A Népszabadság szerint ráadásul a hangzatos indoklás ellenére csak Hoffmann Rózsa egykori helyettesének, Dux Lászlónak keresnek új posztot.

A tudományegyetemek rektorai Palkovics Lászlóhoz, a felsőoktatásért felelős államtitkárhoz fordulnak, hogy felhívják a figyelmét arra a veszélyre, amely Lázár egyik korábbi nyilatkozatából adódik, a miniszter ugyanis önálló orvostudományi egyetemeket szeretne. „A világszínvonalú hazai orvosképzés vonzza a külföldi hallgatókat, ebben hatalmas gazdasági lehetőségek is rejlenek, az intézmények önállósága pedig fontos lenne a kórházak szakember-utánpótlása szempontjából" – mondta korábban Lázár a Magyar Hírlapnak.

A javaslat három nagy tudományegyetemet (a debecenit, a pécsit és a szegedit) érint, ahol az intézményekbe integráltan működik az orvosi kar. Közös nevezőjük, hogy a legnagyobb hallgatói létszámot vonzzák, 2-4 milliárdos költségvetéssel működnek és jelentős kutatás-fejlesztési potenciáljuk van, ráadásul a nemzetközi elismertségük miatt 1-3 milliárd forintnyi tandíjat szednek be külföldi hallgatóktól.

Az érintett rektorok nyomatékosan szeretnék felhívni Palkovics figyelmét arra, hogy uniós forrásokból finanszírozott, folyamatban lévő nagyberuházások sorsa válhat bizonytalanná, ha megvalósulna Lázár ötlete. Még annak a veszélye is fenáll, hogy a felhasznált forrásokat az EU-nak vissza kell fizetni. Ez önmagában is több tízmilliárdos kockázatot jelenthetne – írja a lap.

A Népszabadság szerint a dolog mögött a káderpolitika áll: második Orbán-kormány alatt a diáktüntetésekig Hoffmann Rózsa volt a köz- és felsőoktatásért felelős államtitkár, helyettese pedig Dux László. Ez idő tájt a kormány gátlástalanul szívta ki a pénzt az ágazatból, amit Hoffmann nem tudott megállítani. Dux a rohamtempóban elfogadott új felsőoktatási törvény elfogadása után mondott le 2012 januárjában, megelőzve az egy évvel később kirobbanó tüntetéssorozatot. Ezek után visszatért az egyetemi oktatói munkájába, elsősorban Szegedre, az orvosi karra, ahol tavaly tavasszal dékánválasztást tartottak, és bár Dux is pályázott, nem őt választották meg. Így most a kormány szeretné kárpótolni Hoffmann egykori helyettesét.

Az egyetemek tiltakoznak, hiszen az integrált rendszer gazdaságilag is hatékony, ráadásul a kutatás-fejlesztési források ma már interdiszciplinárisan oszlanak meg. Nincs már tisztán orvostudomány, mert annak része az egészségtudomány, a biofizika és számos más egymást keresztező, egymással együttműködő tudományág, amelyek közös fejlesztésekkel működnek igazán hatékonyan.

Palkovicsot László a Népszabadság megkeresésére kifejtette, hogy a „Fokozatváltás a felsőoktatásban" című új felsőoktatási koncepciót széles körű társadalmi és szakmai egyeztetés után a Felsőoktatási Kerekasztal és a kormány is elfogadta. A stratégia egyik eleme az intézményrendszer átalakítása, amelyre vonatkozó vizsgálatok, elemzések jelenleg is folynak, így a részletekről még nem áll módunkban tájékoztatást adni – hangzott a válasz.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Janika !!! Ne is engedd, hogy orvosnak tanuljanak, majd
ha kapsz egy kis kórt, eszedbe jut a mondatod !!! Aztán
várhatsz a mentöre...és kapsz elöjegyést 3-4 évre...
Addig meg csak vegetálj a cinikus röhögéseddel !
Pont az egészségügy, amire kell hogy " lopjatok " pénzt :-(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
EGO
Na az attól függ hogy KIT dux lászló???
wagabund
@volvós: 13.33: nem lesz ilyen gondja...saját ház, saját kórház, saját ország...
papa.49
Lassan tényleg teljes mértékben ,,tulajdonuknak,, tekintik az országot...
Strassnoff Ignác
Én még annál a pontnál leragadtam, hogy "Hoffmann Rózsa helyettese."
Úristen! (Aki a magad hasonlatosságára engem is megteremtettél.) Egy kupac kivénhedt bolsevik szarnak helyettese is van??? Milyen lehet az, ha ez a főnök???
Lézer ötlete... Ez annyira Lézer ötlete, mint a reklámadó L Simon röfié. Megmondták neki, hogy mit találjon ki.
Fogjuk már fel, hogy nincs kormány, nincs Fidesz, csak Viktorka van! Ezek a csicskák akkor sem találnának ki semmit egyedül, ha az életük múlna rajta. Vikike a szájukba pukizik, ők meg visszaböfögik. Ezt hívják saját ötletnek, illetve önálló képviselői indítványnak.
Desischado
Na, ennek is lőttek! Igaz, még van mit szétbarmolni! Te jóságos Buddha, mit találnak még ki! És mindezt csak azért, hogy egy csókost helyzetbe hozzanak!
mate03
@Desischado: Kezdek elfáradni!Nem az én beteg szívemnek való már,ez az átgondolatlan,felelőtlen vezetés! Lehet hogy én is begubódzok, és szarok bele mindenbe!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.