Több száz olyan uniós projekt sorsa pecsételődhet meg, amelyek révén napelemes rendszereket telepítettek volna kórházakra vagy önkormányzati épületekre a "napelemadó" miatt. A nyertes pályázóknak vagy a beruházóknak olyan pluszkiadásokat kellene vállalniuk, amelyre vélhetően csak kevesen lesznek képesek.

Hatvanegy pályázó összesen 9 milliárd forintot nyert még tavaly ősszel a Környezet és Energia Operatív Program költségvetési intézményeknek kiírt napelem pályázatán – írja a Világgazdaság. Főleg kórházak kaptak jellemzően 100 és 200 millió forint közötti támogatást, illetve iskola, kormányhivatal és börtön is van a támogatottak közt. Ők most gondban vannak, akár az a több mint 480 önkormányzat, amelyek között 16 milliárd forintot osztottak szét egy másik KEOP-pályázaton.

A módosítás a fajlagos bekerülési költséget állapítja meg az eredeti kiírásban szereplő 700 ezer forint/kW helyett 500 ezer forint/kW-ban. Emiatt már több kórháznak is jelezték, hogy 10–20 millió forinttal mérsékelik a pályázati támogatást.

„A nettó 700 000 forint/kW beruházási költség valóban magasabb a nagyjából 500 ezer forint/kW körüli átlagos európai piaci árnál, jóllehet országonként eltérő, milyen pluszköltségekkel kell számolni. Magyarországon ilyen például a januártól a napelemekre és inverterekre kivetett termékdíj, valamint az országos tűzvédelmi szabályzat hatályba lépésétől, március 5-től kötelező tűzvédelmi kapcsolók. Már ez a két tétel alaposan, egy főiskola vagy közepes kórház 50 kW-os kiserőműve esetében mintegy 3–4 millió forinttal megdrágítja a napelemes rendszereket kiépítését "- nyilatkozott Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke,  aki szerint ez a lépés jól illeszkedik a kormány idejétmúlt energiatermelő politikájába.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eszegfu
Bizonyára agyilag én vagyok csökkent, ugyanis nem értem ezt sem! Ha külföldi a napelemek gyártója, akkor miért kell az első forgalombahozónak ezt a termékdijat fizetnie, amikor ennek 30-40 év az élettartama?! Tehát csak ezek után kellene gondoskodni, mint veszélyes hulladékról. Kérdem én: ennyi idő elteltével hol lesz ez a pénz összegyüjtve, vagy máris tudjuk milyen módszerrel, hol ártalmatlanitjuk és már kezdjük is az épitését?
lajospapa
@eszegfu: Az összegyűjtött pénzt majd elköltik, hogy ne romoljon, mondjuk cipőtisztító gépek beszerzésére, mint a parlagfűirtásra beszedett egy százalékokat. Amikor meg tényleg kifutnak a napelemek, az ártalmatlanításra lehet szedni másik pénzt. Egyébként is minek a napenergia hasznosítása, hiszen bővítjük a paksi atomerőművet, az meg szinte ingyen energiát ad. Csak higgy benne!
papa.49
@eszegfu: @lajospapa: A fütyisz már ,,bejelentkezett,, vállalja az összegyűjtött pénz ,,megőrzését, meglopikálását,, hiszen ahhoz ők értenek széles e hazában a legjobban...
eszegfu
@lajospapa: @papa.49: Én is hasonlókra számitok... nincsenek illuzióim.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.