Törvénysértően enyhék a 2011. nyári Meleg Méltóság Menete ellen tüntetők ügyében hivatalos személy elleni erőszak miatt kiszabott egyes büntetések, ezért újra kell tárgyalni az ügyet – mondta ki a Kúria csütörtökön.

Az eljárás adatai szerint Budapesten, az Oktogonnál több fiatal palackot, fémdobozt hajított a menet és az ellentüntetők szétválasztására kirendelt rendőrök felé, rugdosta a kordont, nyitott tenyérrel ütötte, lökdöste a testvédő páncélokat.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) egy éve első fokon három vádlottat közérdekű munkára ítélt, amit az ügyben eljáró kerületi ügyész és a védők is tudomásul vettek, így jogerőre emelkedhetett. Ám a Fővárosi Főügyészség felülvizsgálati eljárást kezdeményezett, mert álláspontja szerint ezek a büntetések törvénysértően enyhék.

Ez hivatalos személy elleni erőszak

A Kúria csütörtöki tárgyalásán a Legfőbb Ügyészség, mi több, az ügyvédek többsége is osztotta ezt az álláspontot. Az elsőfokú bíróság által alkalmazott minősítés ugyanis a hivatalos személy elleni erőszak minősített, csoportosan elkövetett esete. Ez legalább felfüggesztett szabadságvesztéssel büntetendő, így tehát a PKKB jogerős ítélete a büntető törvénykönyvvel ellentétes.

Egy védő felvetette, hogy ha a Kúria az adott tényállás mellett eltekintene a csoportos minősítéstől, akkor már törvényes lenne kiszabott közérdekű munka.

A védelem szerint a csoportos elkövetés egyébként sem kellően bizonyított, hiszen az Oktogon rendőri zárásakor nem csupán ellentüntetők, hanem gyanútlan járókelők is órákra a téren ragadtak. Volt, aki csupán természetes szükségletei miatt türelmetlenkedett és "paskolta" a rendőrök páncélját, hogy engedjék már útjára – érveltek.

Új eljárás kezdődik

A Kúria a vádhatóság és a védők többségének álláspontját osztva hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet, mert a büntetés a bűncselekmény minősítéséhez képest törvénysértően enyhe, és új eljárás lefolytatására utasította az elsőfokú bíróságot.

A Kúria szóbeli indoklása szerint az elsőfokú ítélet oly mértékig elnagyolt, hogy az alapján nem lehet megalapozottan állást foglalni a csoportos elkövetés kérdésében, amelynek megállapításához például bizonyítani kell az elkövetők közös szándékát, illetve azt, hogy egymás cselekedeteiről tudva követik el a bűncselekményt.

A Kúria döntése nyomán a három és fél évvel ezelőtti palackdobálások, pajzsütögetések, kordonrugdosások ügyében újrakezdődik az elsőfokú büntetőper, és az egy éve jogerősen lezárt ügyekben a közmunkára ítélteknek már a lényegesen súlyosabb szankciók lehetőségével is számolniuk kell.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

freemanpetya
A szélsőjobbosok meg most fosnak, hogy mennek fingótágításra, mi? Ilyenkor már olyan kicsik és ártatlanok mint egy beteg kullancs. Persze az ügyvéd úrnak is így kell jelezni ha valaki pisilni akar és ő ott van a közelében. Rá kell rúgni egyet és hozzá kell b@szni egy 2 literes teli palackot. Szerinte ez a normális, biztosan nem fog megsértődni érte...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csa-csa
@zolobacsi111: "manapsag mar eleg, ha elsuti valaki a munkahelyen, hogy meleg, ki sem merik rugni, akarmilyen gyengen dolgozik, nehogy pereljen. "
Ne is merjék kirúgni! Azért mert meleg? Na és? Amennyiben maximálisan elvégzi a munkáját ne is legyen joga senkinek! Csak ezért ne!! Persze nem közlik Vele, hogy miért rúgják ki, indok mindig van ha akarják.
csa-csa
@Feraj49: azért annak is véget kéne már vetni, hogy "mindenki" a betonba akarja Őket taposni! Azt kéne már megtanulnunk végre, hogy ugyanolyan emberek mint bárki kis génhibával! Erről meg nem tehetnek! Ja és természetesen nem kell szeretni, de lehet tudomásul venni, emberként bánni velük és békességben élni, dolgozni hagyni Őket.
Strassnoff Ignác
Nyilván szarnia kellett szegény járókelőnek és megpaskolta a rendőr robotzsaru felszerelését... Állati! Komolyan mondom, ha valaki ügyvédet öl, az áldozat szakmáját enyhítő körülményként értékelném. Ilyen fantáziadúsan hazudni... Nem véletlen, hogy a politikusaink 80-90%-a jogot tanult...
Gondolom 2006-ban meg a tévészékháznál tomboló söpredékből azért nem nagyon sikerült felelősségre vonni senkit, mert kiderült, hogy valami ballibes hazaáruló azt adta be szegény, békés ünneplőknek, hogy a székház felújításához gyűjtenek anyagot, megköszönnék, ha dobnának hozzá pár követ. A hülye rendőrök meg nem beálltak az útba...
A konkrét esethez: Nem vagyok híve annak, hogy valaki a színesre festett farkát lóbálva vonulgasson az utcán, arra élvezve, hogy milyen büszke arra, hogy nem tud hangosan fingani. Viszont annyira nem is érdekel, hogy kimenjek megdobálni őket. Egy napon talán meg tudom oldani egy évben, hogy az Andrássy utat elkerülöm. A sok nyomi amelyik kiment hőbörögni, szerintem jóval defektesebb a felvonulóknál. Megjegyzem szinte az összes nyugati nagyvárosban ez egy marha nagy buli és nem az aberrációk ütköztetése. Aki a felvonulás miatt azon aggódik, hogy ettől lesz az egész országból homár, az szerintem csak magából indul ki. Attól, hogy neki a tüntetés hatására bizseregni kezd a popója, nem biztos, hogy mindenki így érez. Ha netán a melegek láttán késztetést érez, hogy hogy a hűtőben fellelhető banánt, répát, uborkát és gyulai kolbászt a hagyományostól eltérő irányban juttassa a tápcsatornájába, arról nem a melegek tehetnek, hanem a huncut kis génjei. Ezt nevezi a tudomány latens homoszexualitásának, ami az elfojtó személyből agressziót válthat ki, mint azt az említett rendezvényen láthattuk.
Javasolnám amúgy, hogy némi letöltendő börtönnel jutalmazzák őket! Tisztán az ő érdekükben! Ha már ennyire a szívükön viselik a melegek elleni küzdelmet, esetleg jobb útra téríthetnék a sitten Rézműves Alehandrót, a 130 kilós vasúti sín privatizálót, elmagyarázván neki, hogy...
Strassnoff Ignác
@Strassnoff Ignác: Itt a vége:
Szóval elmagyarázva neki, hogy nem szép dolog mások feneke környékén matatni, hacsak nem urológus a tanult szakmád. Aztán meglátjuk ki-mire beszélnél rá a másikat.
keresztapa
A kormány melegei börtönt kapnak ha nem vesznek részt a Melegek felvonulásán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.