Az Állami Számvevőszék ellenőrizte az egyes egyensúlyjavító intézkedéseket és azok hatását a költségvetés végrehajtására és megállapította, hogy a 2007 és 2013 között hozott intézkedések növekvő mértékben járultak hozzá a költségvetési egyensúly javításához. Hoppá, és mi lesz az elmúltnyolcévvel?

Az ÁSZ közleményben számolt be a vizsgálatról. Megállapításuk szerint a költségvetési gazdálkodás feltételeit kiszámíthatóbbá tette, hogy az időszak elejét jellemző utólagos zárolások helyett 2012-2013-ra lényegesen megnőtt az előzetes tartalékképzés szerepe a hiánycél tartásában. Az ellenőrzés ugyanakkor hiányosságokat állapított meg az intézkedések előzetes hatásvizsgálatával kapcsolatban. Az ÁSZ szerint az ellenőrzött időszak minden évében születtek egyensúlyjavító intézkedések, amelyek által a központi költségvetés bevételeinek növelése, kiadásainak mérséklése valósult meg, illetve egy részük tartalékok képzését célozta.

A központi költségvetés bevételeit érintő intézkedések közül a különadók és járadékok teljesített bevétele a központi költségvetés bevételi főösszegét az ellenőrzött időszak átlagában 3,5 százalékkal növelte, a költségvetés pénzforgalmi hiányát 29,8 százalékkal csökkentette az ÁSZ szerint. Az ellenőrzött időszakban az év végi maradványtartás és a zárolás átlagosan 39,4 százalékkal csökkentette a központi költségvetés hiányát.

A 2007-ben, 2009-ben és 2011-ben is elrendelt maradványtartási kötelezettség miatt a maradványok összege a központi költségvetés kiadási főösszegéhez viszonyítva növekvő tendenciát mutatott a közlemény szerint.

A tartalékok képzése az ellenőrzött időszak második felében kapott nagyobb hangsúlyt. A stabilizációs célú tartalékok év végi egyenlege a 2009–2010. és a 2012–2013. években a központi költségvetés kiadásaira, valamint költségvetési hiányra és adósságra is kedvező hatást gyakorolt. A stabilizációs célú tartalékok céljáról, mértékéről az adott évi költségvetési törvények rendelkeztek. A tartalékok összegét megalapozó háttérszámítások nem készültek – írja az ÁSZ.

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Varom a fideszesek (veroce, stb) bocsanat kereset.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Hellcat
@mate03: 2010 ben mikor átvették a hatalmat, azt mondták, hogy az ország nagyon szar állapotban van, mondták ezt többször és hangsúlyosan. Lehetett az az ország akár milyen állapotban ezt kellett mondaniuk, mert tudták, hogy szakértelmük hiányában nem fogják tudni teljesíteni azt a kevéske ígéretet amit tettek...1 millió új munkahely stb. Ezzel a húzással kimentették magukat minden alól. Arról nem is szólva, hogy ezekkel a kijelentésükkel 100 napon belül 2x döntötték be a forintot.
Gyuri Géderről
Na böszme nyócévezők, mi van? Nincs mit írni? Megadta magát a szivacsos agy?
IQrvára beszoptatok.
coyote3
Ajajj!!! Most mi lesz a nagyon sikeres "Gyurcsány a hibás" kommunikációval???
mate03
@Hellcat: Keress rá Orbán 2010 májusi beszédjére! Ott hangzott el!
Hellcat
@mate03: Az lehet. :) Tudod, hogy a qrbán tud hülyeségeket beszélni ha nem írják meg előre a szövegét. Utána hamar korrigáltak mert amit én írtam az nyáron történt már.
simmering73
Na birkák. Az emútnyóc év elhamvadt, mint az értelem lángja az agyatokban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.