Az alacsony infláció tartós marad Európában és Magyarországon, sőt, gyakorlatilag világjelenség – hangzott el az Aegon Alapkezelő szerdai budapesti sajtóbeszélgetésén.

Duronelly Péter szenior portfoliómenedzser úgy vélte, Magyarországon nemcsak a rezsicsökkentés járult hozzá az infláció jelentős csökkenéséhez, hanem például az, hogy a vállalkozások már nem tudják áremelésekkel növelni a cégek profitját.

El lehetne azon is gondolkodni, hogy a jegybank 3 százalékos középtávú inflációs célját nem kellene-e megváltoztatni – tette hozzá.    

Kadocsa Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy az alapkezelők piacán 2013-ban elindult piacbővülést egy rendkívül dinamikus 2014-es növekedés követte. 

Elmondta: a banki forráshiány enyhülésének köszönhetően a betéti kamatok csökkentek, ezzel párhuzamosan alacsony lakossági állampapír-hozamok alakultak ki. A piac növekedését meghaladó mértékű bővülés jellemezte az Aegon alapokat – fűzte hozzá. 

Kifejtette: a tavalyi negyedik negyedév szerény bővülést, 1 százalékos növekedést jelentett az alapok által kezelt vagyonban, sőt, az elmúlt év utolsó 2 hónapja csökkenést hozott az alappiacon, viszont az Aegon alapokban töretlen volt a beáramlás, novemberben és decemberben is 5 százalékos bővülést értek el.

Megjegyezte, hogy a csökkenés mindössze 2-3 hazai alapkezelőre korlátozódik, ezek mögött egyedi okok is állhatnak, így nem lehet azt mondani, hogy általános a visszaesés. Ennek oka az is lehet, hogy a dollárerősödés élénkítheti a keresletet a dollár alapok iránt, ami ritkább a hazai alapkezelőknél – fűzte hozzá.

Az Aegon Alapkezelő 2014 december végén a befektetési alapok teljes piacából 4,27 százalékos részesedéssel rendelkezett, az előző év végén a részesedése 3,59 százalékot ért el. 

Tavaly év végén a befektetési alapok 5472 milliárd forint megtakarítást kezeltek, ebből az Aegon Alapkezelő 233,43 milliárd forintos vagyont kezelt, 2013 végén az Aegon alapjaiban 165,54 milliárd forint megtakarítást tartottak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.