Németh György szociológus-közgazdász, aki korábban a romák és a többség együttéléséről szóló konferencián azt mondta, „én úgy tekintek a cigányságra mint egyfajta bomlástermékre”, most ezt is képes volt túlszárnyalni.

Németh kedden a CEU-n részt vett egy Diskurzus a romákról Magyarországon című vitán, amelyet Debreczeni József nagy vihart kavaró Ne bántsd a cigányt! című könyve kapcsán rendeztek.

A meghívottak között volt Csepeli György és Kende Anna szociálpszichológusok, Máté Dezső roma kutató, Ladányi János és Erőss Gábor szociológusok beszélgettek, míg a közönség soraiban ott volt André Goodfriend amerikai ügyvivő is.

A Roma Sajtóközpont azt írta, utolsóként Németh György szólalt fel, aki felkavarta a kedélyeket: azzal kezdte, hogy nem tudja, miért van a meghívottak között, ugyanis őt ebben a körben rasszistának tartják. Azt is kifejtette, hogy ahol a cigányok megjelennek, ott rögtön előjön a velük szembeni előítéletesség és diszkrimináció, még az USA-ban is – feltehetően Goodfriendnek címezve a megjegyzést.

A könyvvel kapcsolatban azt mondta, Debreczeni bátor ember, hogy meg merte írni ezt a könyvet, majd jött a roma holokausztot tagadó megjegyzése, ami után a közönség azt kiabálta neki, hogy a holokauszttagadás bűncselekmény.

Tegyenek ellenem feljelentést – reagált a szociológus a bekiabálásokra. Azt mondta, az bizonyítja a holokauszt meg nem történtét, hogy az akkori sajtóban nem volt nyoma. „És még a kiadott rendeletekben sem volt nyoma. Ne hasonlítsuk össze a zsidósággal! A nyilas pártnak is volt cigány tagozata" – fejtegette.

Németh ezt még mindig tudta fokozni azzal, hogy azt fejtegette, a cigányok társadalmi kapcsolatait annak idején a tisztasághoz való viszony határozta meg. Szerinte a „gádzsókat” a romák tisztátalannak tartották, és ezért alakítottak ki zárt társadalmat. Majd meglepő következtetéssel odáig jutott, hogy ma is azért vannak cigány többségű iskolák, mert a szülők nem szívesen vinnék nem romák közé a gyerekeiket.

63 hozzászólásarrow_drop_down_circle

freemanpetya
amelyek meg tudnak szabadulni ezektől a jellemzőktől, és egyszerű megoldásokat adnak a kérdésekre, mindig is népszerűek lesznek a kisebb kognitív kapacitással bíró emberek között”.

Szóval így tekintek rád. Javaslom, hogy megélhetési rettegés helyett inkább mássz vissza a kedvenc gallyadra és kurkássz tovább a seggedben...félnótás Csita!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csolovek
@világlátó: Gyönyörű az írásod. Kitér jobbra- balra gondolatokban csak azt nem írja ,hogy volt lehetőség a cigányoknak integrálódni a kádár korszakban.Nem volt megkülönböztetés mint most. Legalább is ennyire.Kötelező iskola volt. Bűntették a munkakerülést stb... Ebből mi csapódott le a cigányoknál,hogy sok gyerekből meglehet élni. Futószalagon gyártották a gyereket.Látom te felvállalnád az integrációs problémájukat.Én nem. Miért? Aki elkúrta,hozza helyre a saját anyagi hozzájárulásával.Én a megoldást egyszerűben látom.Nem a cigány az egyetlen népcsoport aki itt él Magyarországon szlovákok, Szerbek, Görögök,Lengyelek stb .A többiek megértették és beilleszkedtek a társadalomba csak a cigányok nem tudnak.Én azt vallom,hogy aki akar felzárkózni és társadalmi normákat magáévá tenni azt támogatom aki meg nem azt nem támogatnám.Elég nagy a világ. Lehet,hogy máshol tudnának boldogulni.Sajnos a nagy felzárkóztatás címszó alatt végbemenő mutyizás nem más mint kidobott pénz az ablakon. Nagyobb része ennek a pénznek a cigó vezetők zsebében landol.Az egész egy parasztvakítás. És ez az adófizetők pénzén.Ebben benne vagy te is és én is. Az a kevés cigány aki beilleszkedik vagy már be illeszkedett megtagadja fajtársait és azt mondja,hogy menthetetlenek.Én is azt mondom .Nem kell nekünk irgalmas szamaritánust játszani. A bibis cigány csak az erőből ért. Ezt cigány szájából hallottam.Van megoldás, igazságos ,de mindent a maga idejébe.A másik meg az hogy van egy faj aki kihasználja a cigányok butaságát és uszítja őket.Én libsi-bolsi gané bandának nevezem őket.Ők az egésznek a bűnösei.Ezeket kell kiiktatni úgy,hogy csak a levegő legyen az amit itt szívnak és nem több.
szolmekkoj
freemanpetya és világlátó: szóba álltok a sötétséggel? Úgysem érti meg. Nincs neki amivel megértse.
világlátó
@szolmekkoj: Az egész cigány kérdés , mint már írtam, évszázados történet. Emlékezem a dédnagymamámra, aki ha jött a Léna a két gyerekével, már tudta hol a meszes vödör, a meszelő a sárga föld és a pelyva. A gyerekek tapasztottak, az anyjuk meszelt. Ha végeztek, ott volt az asztalon a kenyér, a szalonna, a hagyma. Ez így ment évről évre. A szőlőben nem ment a munka. Egyszerüen nem tudták, nem is akarták. Sok minden mást igen. Hoztak kétfüles fűzfavessző kosarat. Megvettük, mert akkor még az fontos használati tárgy volt. Most nincs szükség semmire, amit akkor ők mesteri módon készítettek. A cigány kultúra, benne a munkakultúrával eltér a dunai svábok kultúrájától, de a szerbekétől is, a horvátokétól is. Aki ezt nem tudja, nem érti, ők miért tudtak integrálódni, a cigányok miért nem. A vidék ebben szemléletesebb példákat mutat. Különösen olyan tájakon, ahol együtt él több kisebb nemzetiségi csoport. Baranya sváb falvaiban aligha tudott megmaradni a cigány ember. Miért? Mert a sváb családok szorgalma, pedantériája, a takarékos életvitel nem adott munkát, így kenyeret sem ki a kezéből. Ilyen falvakban ma sincs cigány család. A szerbek, mások. Ők megtűrték a cigányokat, ha tudott valamilyen rézfúvós hangszeren, ha értett a lovakhoz, ha tiszteletben tartotta a szerb családokat. Ma már világhírű zenész dinasztiák élnek Szerbiában , de Spanyolországban is, mint a Markovics család, vagy a Gipsy king.Spanyolországban. A horvátok már kevésbé tűrték őket. A zsidó kisebbség kereskedők, iparosok, szabás-varrás, órás, műbútorasztalos, könyvkötő-nyomdászok voltak emlékeim és tájékozódásom alapján. Nyilván itt sokan többet is tudnak erről.
Amit Csolovek barátunk ír, azzal nem lehet sokat vitatkozni, de ő is csak aktuális jelenségekből ítél. Ezek valós jelenségek, mind azt a csúfos vereséget mutatják, amit a mi tudatlanságunk , előítéletes magatartásunk okozott és okoz holnap is. A" libsi-bolsi gané banda" csak azt folytatta, amit örökölt és ez az örökség lesz a jövő öröksége is.
mariaberta
Ő biztosan tudja, hiszen egy családból származnak,
szolmekkoj
@világlátó: ha értenél hozzá nem írnál ekkora csúsztatásokat. A cigány-üldözés évszázados történet, a cigányok ittléte 400 éves közös történelmünk. Integrálódni akkor lehet ha azt a többség is akarja. Ahol társadalmi igény egy réteg nyomorban tartása ott nem lehet integrálódni.
világlátó
@szolmekkoj: Tudod, most végképpen nem értem mi az amit vitatsz. Hol itt a csúsztatás? A cigányok korabeli törzsei éppen úgy részesei voltak a sok évtizedes honfoglalásnak. Egy másik hullám valóban később jutott el Bulgária, Románia és Magyarország területére. Attila külön lovas osztagokkal tartatta távol őket a táboroktó. Ennek ellenére ők hozták a legszebb ruhadarabokat, a ruhadíszeket, ékszereket, lószerszámokat, fegyvereket, ők adták a zenét, a táncot és az ő leányaik voltak a legszebbek. A lovakhoz is kitűnően értettek.
Én valóban nem vagyok a cigányság dolgában jobban képzett mint bárki, aki egy kicsit is érdeklődéssel, együttérzéssel figyeli őket. De én naponta találkozom velük, mert keresnek.
Ahol társadalmi igény egy réteg nyomorban tartása ott nem lehet integrálódni. - írod. Ez így van. Akkor miért erőlteti minden társadalmi rendszer? Én nem állítom, hogy integrálni kell őket. De tisztességgel törődni kell velük , méghozzá korrekt együttműködéssel, nem pedig díszcigányok útján. ...nem értek hozzá ! - írod. Ért ehhez valaki itt Magyarországon??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.