Felvette a tiltott szerek listájára a kobalt-klorid-hexahidrátot a doppingellenes ügynökség, a WADA.

Mivel a Béres csepp ilyen anyagot tartalmaz, ezentúl doppingszernek minősül. Minderről a Magyar Atlétikai Szövetség számolt be közleményében:

A Válogatott Keretet Ellátó Szolgálat 2015.02.03-i értekezletén elhangzottak alapján az alábbiakról szeretnék tájékoztatást adni. A legújabb WADA Tiltólista értelmében a KOBALT (kobalt-klorid-hexahidrát) S2 csoportos tiltott szernek minősül.

Ezek értelmében, a bár nem kifejezetten élsportban, de mindenképp sokak által és széles körben használt Béres Csepp és Béres Csepp Extra készítmények is tiltólistára kerültek.
Arra kérünk mindenkit, hogy a továbbiakban a Béres Csepp és Béres Csepp Extra termékek fogyasztását mellőzzék. Kobalt tartalmú táplálék kiegészítő vagy gyógyszer szedése esetén tájékozódjanak a hatóanyag pontos formájáról.”

A WADA-t ezennel felszólítjuk: Eddig, és ne tovább! De még eddig se! El a kezekkel a hungarikumoktól!

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Eddig igazi hungarikum volt a Béres-csepp ! Ja, hogy nem " nemzeti"???
Lehet hogy ez a baj, hogy nem tudják államositani, és nem a
Mészáros Kft forgalmazza... Lassan az Unikum is drog lesz !!
Persze gondolom, a tokaji még nem, mert az a First Lady tulajdona...:-))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@perfekt: A WADA 2009 óta vizsgálja a kobalt-klorid-hexahidrátot, mint dopping szert.
Tehát ez nem a Béres csepp elleni merénylet, ugyanis a WADA tiltólistájára nem a Béres csepp került fel, hanem a kobalt-klorid. A kobalt-klorid pedig vérszegénység kezelésének régóta használt eszköze.

Azért húzódott el eddig a tiltólistára kerülése, mert a szervezetben a kiürülés sokkal gyorsabb, mint a hatás elhúzódása (oxigénhiányhoz hasonló reakciók --> fokozott vérképzés --> pl. fokozott EPO termelés = vérdopping!).

A Béres csepp gyártója biztosan nem titkolja el szedésének kockázatát, hogy milyen hatással van a szívizomra, májra, vesére.

Én mindenesetre - elnézve összetevőit - nem kérek belőle:
- Vas,
- Cink,
- Magnézium,
- Mangán,
- Réz,
- Molibdén,
- Vanádium
- Nikkel,
- Bór,
- Fluor
- Kobalt

Segédanyagok:
- aszkorbinsav,
- borostyánkősav,
- borkősav,
- kálium-nátrium-tartarát,
- amino-ecetsav,
- nátrium-edetát,
- glicerin,
- kénsav,
- tisztított víz.
(Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9res_Csepp )
F_Viktor
@volvós: Írod:
"...miért tévedtem abban, hogy igenis, a fidesz
megérezte, hogy ez egy hatalmas üzlet, és valóban
meg akarja kaparintani a forgalmazást"

fityesznek ehhez sok köze nincs, a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tette tiltólistára, vagyis dopping szernek minősítette a kobalt-kloridot, amely vegyületet - sok más mellett - a Béres csepp is tartalmaz.

Tehát aki hisz benne ugyanúgy szedheti, mint eddig, csak az élsportolók esetében számít tiltott szernek.
perfekt
@F_Viktor: 12:15 re.Szia.Köszönöm a részletes tájékoztatót,volt részem dopping tesztekben--és tanultam is ,velük kapcsolatosan néhány dolgot. A felsorolt anyagok így együtt,rémesen mutatnak-de mondj nekem egy olyan gyógyszert-amik nem tartalmaznak a szervezetre-káros,vagy nehezen-bomló anyagokat-mellékhatások nélkül.Tényszerű,viszont az,hogy az egészséges szervezetre nem káros,a betegre pedig humánosabban hat-mint-a műtétek,és az igazán durva kemo-és sugárterápiák,persze a hatások is másak.Azonban,hogy gyógyászat-alkalmazza-- az azt jelenti-hogy elismerik hatóanyagként--gyógyszerként.A WADA,hadjárata,nem-a gyors lebomlása miatt,vette dopping listára, mert mint írod hamar lebomlik-hiszen olyan teljesítmény fokozást nem érhet el vele senki,hogy jogtalan előnyhöz juttassa egyik embert---főleg,sportolókat,a másikkal szemben.A kobaltról annyit:A szervezetbe bejuttatott stimuláló szerek-segítik a vörösvérsejt-szaporodását-ami a szervezet számára megnövelt oxigént szállítva-növeli a teljesítményt is(EPO) A kobalt ,stabilizálja ezt az állapotot.A Béres csepp- beni kobalt , a mennyisége miatt képtelen erre.Prózaibb okai vannak-mint amire ők fókuszáltak.De az már egy másik téma.Még annyit csak--hogy a Szocsi -ban-rendezett téli olimpián, az Orosz sportolók, argon-és xenon gázok belélegzésével doppingoltak-és ennek kapcsán telepedtek rá a Béres cseppre.
F_Viktor
@perfekt: Sok mindenben igazad van.

1) Igen, minden gyógyszernek van kedvezőtlen mellékhatása.
Ezért is írtam, hogy aki szedje, a kockázatok biztosan olvasható a vásárolt Béres csepphez mellékelt tájékoztatóban is.

Személy szerint én vallom és bízok az evolúcióban, hogy szervezetünknek nincs szüksége mesterséges vegyületekre.
Valamint azt is vallom, hogy mértékkel semmi sem káros, túlzott bevitellel pedig a legegészségesebb dolog is káros.

2) Nem azt írtam, hogy a WADA a kobalt gyors lebomlása miatt nyilvánította doppingszernek, hanem a gyors lebomlás miatt volt eddig kimutatható.
Írod, hogy "olyan teljesítmény fokozást nem érhet el vele senki,hogy jogtalan előnyhöz juttassa egyik embert".
Te is leírtad, hogy a kobalt fokozott EPO termelést vált ki (fentebb részleteztem okát), tehát hatásmechanizmusa azonos a vérdoppinggal, amit régóta tilt a WADA.

Zárójelben:
Igaz, hogy a Béres csepp kis mértékben tartalmaz kobaltot, de nagyobb mennyiségben már elérhető vele is a napi 10 mg-ot, ami már kimutathatóan káros a szívizomra, vesére, májra.
Még egy dolog. Egy egészséges felnőtt májában annyi kobalt halmozódik fel még akkor is ha nem szedi külön dózisban, ami a szervezet 3 éves szükségletét fedezi.

Újra leírom, a WADA nem a Béres cseppet tiltotta be, hanem a kobalt-klorid-hexahidrátot tartalmazó ÖSSZES készítményt!

3) Írod: "Prózaibb okai vannak-mint amire ők fókuszáltak."
Ne tartsd magadba, éppen ez lenne a cikk érdekessége :-)
perfekt
@F_Viktor: Egyet értek a leírtakkal,a személyes véleményeddel különösen.A 2,) Pont első mondatát ,fogalmazd még egyszer---légyszi. Ugyancsak itt :kérlek tisztelettel,nem a kobalt vált ki vörös vér test szaporodást,hanem a doppingszerek,a kobalt az stabilizálja a sejtek maradását ,ő maga nem termel vörösvértesteket-és ezért tiltják.
Zárójelben-hez: Ez,az egyik buktatója a WADA álláspontjának.Ahhoz hogy kobalt jusson a szervezetbe- nem kell a Béres csepp,hiszen nem természetes alkotórésze annak-hanem szintetikus paránya.Hidd el nekem-a vegyi biológia boszorkány konyhájában főzik továbbra is a terveket-és a doppingszereket is.

3,) Pontod aranyos ,kérésére:Magán véleményem:a)ma már minden versenysport üzleti alapon működik--kőkemény profit orientációkkal.b) Így azután, a versenyzők, játékosok ,sport teamek,szimbiózisban élnek egymással,csak a győzelem-és a velejáró pénz a lényeg--hogy milyen , eszközökkel s milyen áron lényegtelen.(Hol van már Coubertin báró,pedagógus,történész ,sportvezető Ars Poétikája a sportról?)
Az ellenfelek-ma már ellenségek,pedig az újkori olimpiát éppen azért hívták életre,hogy nemzetek fiai ,lányai,békés körülmények-között győzzék meg -le egymást.És hogy jutottam el a Béres cseppektől ,a sportolókat doppingszerrel megajándékozókig."Félek a görögöktől,még ha ajándékot hoznak is".S hogy még más okok is léteznek-a betiltás mögött azok , már személyiségi jogokat sérthetnek--de asszem ezekkel ,nagyon újakat nem írtam:-)
F_Viktor
@perfekt: Igazad van, egy nem szócska kimaradt abból a mondatból. Tehát újra:
"Nem azt írtam, hogy a WADA a kobalt gyors lebomlása miatt nyilvánította doppingszernek, hanem a gyors lebomlás miatt NEM volt eddig kimutatható."
S itt a 2009-es cikkre utaltam.

Igen, én sem írtam, hogy a kobalt termelné a vörös vérsejteket, hanem kiváltója az olyan hipoxiára adott válaszoknak mint a vérképzés (oxigénhiányhoz hasonló reakciókat vált ki a szervezetben). Ezért alkalmazzák már régóta a vérszegénység kezelésében.

A 3. pontban írtakkal is egyet értek, sajnos az élsport tényleg üzletté vált.
De visszatérve a WADA-hoz, tudjuk milyen visszásságok vannak, de magával a céljaikkal, a versenyek tisztaságáért, a sportolok egészségének védelmével egyet értek.

Azért, hogy most pár száz élsportolóval kevesebben használják, kevesebben veszik a Béres cseppet, én személy szerint nem hullajtok könnyeket.
Alapvetően én nagyon-nagyon nem szeretem a kuruzslókat, akik anyagilag kihasználják egy beteg ember élethez kapaszkodását.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.