Az Orbán-Simicska háború a külföldi lapok körében is érdeklődést váltott ki, a fordítással azonban meg kellett birkózniuk.

A Süddeutsche Zeitung című német liberális lap "Új médiaháború fenyegeti Orbánt" címmel számolt be a Simicska-Orbán csörtéről. Cathrin Kahlweit újságíró szerint Magyarországon "médiaháború robbant ki, amely súlyos károkat okozhat a kormánynak, és ha az ember hisz az egyik hadviselő félnek, a médiamágnás Simicska Lajosnak, akkor totális háború lesz". A cikk emlékeztet, hogy Simicska 2010 óta az uniós pályázatokon elnyerhető források 40 százalékát szerezhette meg "a hatalmi apparátusban lévő emberei" révén, most azonban "hangulatváltozás" történt.

A lap kitér arra, hogy  az RTL Klub a reklámadó körüli vitában intenzívebbé tette a "kritikus hírszolgáltatást", ami "szavazatokba került" Orbán Viktornak. A reklámadó mértékének csökkentése a német Bertelsmann-csoport leányvállalatának "megbékítését" szolgálhatja, de Simicska Lajos sajtóvállalkozásainak terheit növeli, így előfordulhat, hogy "felerősödik az ellenszél Simicska médiumai felől".

A német lap utal arra is, hogy milyen jelzővel illette Simicska Orbánt (az ominózus gecizésO), a Süddeutsche Zeitung a "Wichser" szót használja, amely a német argóban stricit és "faszverőt" is jelent, németül ez elég trágár kifejezés.

A francia Le Monde cikke a frappáns, "politikai földindulás vagy csak vihar egy tál gulyásban" kérdést tette fel a témával kapcsolatban. A lap szerint Simicska Lajos "látványos módon szakított régi barátjával, Orbán Viktorral, szemére hányva egy pénzügyi vita kapcsán a tekintélyelvű és Oroszország felé végrehajtott fordulatait, ami tíz nappal Vlagyimir Putyin látogatása előtt elképesztette a budapesti politikai és a médiavilágot".

A Le Monde szintén nem hagyta ki, hogy Simicska "gecinek" nevezte a miniszterelnököt, a cikkben a "bite" szót használja, amely franciául hímvesszőt jelent. A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy Simicska négy óra alatt több interjút adott, mint az azt megelőző négy évben, és azokat is elsősorban a baloldalhoz közel álló sajtóorgánumoknak.

A Le Monde emlékeztet, hogy a 2014-es választásokat követően Simicska "csillaga halványodni kezdett", mert Orbán egy "új generáció felemelkedését támogatta", akik közül Lázár Jánost és Szijjártó Pétert emelte ki a lap.

A cikk azt írja, hónapok óta folyik a "gerillaharc" a Simicska által megtestesített régi elit és azok között, akik Orbánnal együtt úgy látták, hogy eljött az idő, hogy csökkentsék a befolyását.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KERKA
Mindíg tudtuk, hogy a magyar nyelv nehezen tanulható, de egyben nagyon szép is tud lenni. Egy szónak rengeteg szinonímája van. Szerintem a Merkel asszony látogatása nem hozott annyi érdeklődést kishazánk iránt, mint a Lajos ősmagyar szótára:))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
@palika: Jol mondod, geci volt es az is maradt.
petrol
@simmering73: Amit persze mindig orban mindig is bizonyított és bizonyít is a /zsebre dugott kézzel!/
Toby
@simmering73: Maradjunk csak egyszerűen az ízes, magyaros büdös patkánynál ! Szép még a tetűláda, a genyó, a büdös görény, a büdös bogár, a szarházi, a tetves féreg, a piszkos bűnöző, a mocsok...stb. Ezekhez még tolmács sem kell !
Desischado
@Toby: egyetértek4 annyi szóval lehet jellemezni! Megélhetési hulladék, parazita, na tovább is van, mondjam még?
az meg kifejezetten király, hogy már megint milyen hírünk van kint! Osztom Horizont elkeseredését!
mate03
@Cicamama55: El mondanak száz hiszekegyet!Közben morzsolják a rózsafüzért!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.