A "magyar áfacsalási ügy" miatt petícióval fordul az Európai Parlament (EP) petíciós bizottságához Vágó Gábor volt LMP-s képviselő, valamint az adóhivatal két egykori alkalmazottja, Horváth András és Vancsura István – közölte Vágó Gábor, Horváth András és Jávor Benedek.

Jávor Benedek, a PM Európai Parlamenti képviselője elmondta, Magyarországon a becslések szerint a költségvetés körülbelül évi  ezermilliárd forinttól esik el az áfacsalások miatt, európai szinten pedig évente kétszázmilliárd euró elvesztése sújtja a kormányokat. Az EU bevételei a tagállamok áfabevételeihez kötöttek, így az elmaradó áfamennyiség közvetlenül érinti az unió költségvetését. A magyar áfacsalási ügy nem pusztán tagállami probléma, abban közvetlenül érintett az EU – jelentette ki a politikus.

Jávor Benedek szerint a petíció megfelelő eszköz arra, hogy az európai intézményrendszert mozgásba hozzák, amelyik így megteheti a szükséges lépéseket.

Vágó Gábor elmondta, petíciójukban leírják, hogyan zajlott le Magyarországon a több mint másfél éve kirobbant áfacsalási botrány. Azt szeretnék elérni, hogy az EP állítson fel egy olyan bizottságot, amelyik európai szinten is ki tudja vizsgálni az áfacsalások rendszerét. Az Európai Bizottsághoz pedig azért fordulnak, hogy az kezdeményezzen konkrét vizsgálatot a magyarországi áfacsalásokkal kapcsolatban.

Kérelmezik továbbá, hogy az Európai Parlament tegyen lépéseket egy európai ügyészség felállításának érdekében, a magyar ügyészség ugyanis “nem lép”. Szeretnék, ha az Európai Parlament ösztönözze az aktívabb együttműködést a tagállamok hatóságai között és dolgozzon ki egy koherens és átfogó korrupcióellenes stratégiát.

Magyarországon azt tapasztalják, hogy a hatóságok nem a korrupciót, hanem annak bejelentőit vizsgálják – közölte Vágó Gábor.

Horváth András emlékeztetett, 15 hónapja tárta nyilvánosság elé, hogy az adóhivatal “asszisztál” a csalásokhoz, de azóta semmiféle kormányzati vizsgálatot nem folytattak az ügyben.

Az esemény végén Vágó Gábor, Horváth András és Vancsura István kamerák előtt írták alá a petíciót, amelyet még hétfőn elküldenek.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
ezt a lepest tobb mint egy evvel ezelott kellett volna megtenniuk, es nem a magyar - amugy velejeig korrupt - birosaga ele tarni, vizsgalatot kerve...

de meg mindig nem keso...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
A Horváth Andráséknak nagyon drukkolok, de én azt gondolom, hogy nem fog az Eu beleavatkozni a belső ügyeinkbe, még akkor sem, ha az ÁFA csalások átívelnek az országhatárokon. Egy ilyen botrány kirobbanásának el kellett volna sodorni a regnáló hatalmat.
Az újabb sorozatos botrányok után is a kormány a helyén van, és ezen nem az eu, nem egy másik hatalom, csak mi tudnánk változtatni.
Majd ha nem a "vállatvonogató", közönyös emberek lesznek többségben, és majd ha lesz ellenzék.
mate03
@JAJMÁR: Ne foglalkozz vele!Úgy sem tudod legyőzni a demagógiát! Kár a betűért, amit rá pazarolsz!
JAJMÁR
@karma1: 21:05 Biztos vagyok benne, hogy nagyon okosan és "diplomatikusan" megoldod a saját problémádat - már jártam úgy, hogy a "rossz" emberről kiderült, hogy a magánéleti problémáit vetíti ki -, Te viszont, az írásaidból ítélve derűs ember vagy.
A Horváth András felvállalt egy olyan ügyet, aminek meg kellett volna rengetnie, netán összedöntenie a kormányt, de ehhez "tömegeknek" kellett volna nyilvánosan melléállni. De ez Magyarország, a többség várja a sültgalambot.. :(
JAJMÁR
@mate03: 10:28 Igaz, ez a 2. hsz.,, amit írok neki, de ezt már nem tudtam "elnézni", hogy ne reagáljak :)
karma1
@JAJMÁR: Dragam, Neked rontgen-szemed van,...:o)))) igen, en mindig vidam vagyok, meg a legnehezebb idoben is talaltam egyes dolgokban humort, es ez segitett at sok mindenen...A humor hianya viszont eletveszelyes dolog, mert azoknak az embereknek semmi sem szent,...Horvath Andrassal kapcsolatban is ugyanaz a meglatasunk, es csak a mi orszagunkban fordulhatott elo, hogy a baloldal egyaltalan nem ugrott erre a Zold Dossziera, es nem rengette meg vele a kozvelemenyt... sot, utana szo nelkul hagyta, hogy Horvathot vegzalja a rendorseg, hazkutatas legyen nala, es meghurcoljak... Ehhez nemcsak a fideSS szemetsege kellett, hanem a baloldal tesze-toszasaga is... Semmi mas nem maradhatott eszkoz a kezeben, csak az Unios birosaghoz fordulni... Drukkoljunk neki egyutt...
kukac50
Az unió felajánlotta a segítségét a vizsgálatokhoz küldtek volna szakértőket,de a kormányunk nem kérte. Most hátha történik valami.
Sáros az NAV első embere és Ő vizsgáltat másokat az már a pofátlanság teteje!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.