A szegénységbe nem szabad beletörődni, a kormányzati politika középpontjában ezért az aktivizálás, a munkahelyteremtés áll – mondta az emberi erőforrások minisztere egy keddi budapesti konferencián.

Balog Zoltán a Szegénység Magyarországon; esélyek, lehetőségek 2015 című tanácskozáson ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy elsősorban mindenki saját magáért, a gyermekeiért és a családjáért felelős, ezért mindenkinek meg kell tenni mindent azért, hogy kitörjön nehéz helyzetéből.

A miniszter új típusú szakmai párbeszédet javasolt a szakemberekkel a szegénység visszaszorítása érdekében. Utalt arra, hogy a KSH adatai szerint a szegénység és társadalmi kirekesztődés kockázatával érintettek aránya a 2011-es 32,4 százalékról 2013-ra 31,1 százalékra mérséklődött, ezen belül a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya 25,7 százalékról 23,9 százalékra csökkent. Közölte, azok aránya is csökkent, akiknek fizetési hátralékuk van: a 2011-es 26,4 százalékról három év alatt 24,9 százalékra.

Balog: A szegénységbe nem szabad beletörődni!

A miniszter a VIII. kerületi Mátyás téri Kesztyűgyár Közösségi Házban tartott rendezvényen arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években nőtt a háztartások egy főre jutó bruttó jövedelme; 2013-ban átlagosan 4,3 százalékkal. 2014 első félévében a családi adókedvezményeket is figyelembe véve csaknem 4 százalékkal emelkedtek a reálbérek. Utalt arra is, hogy 2010-ben a minimálbér 73 500 forint volt, és ez 2014-re 101 500 forintra emelkedett.

Balog Zoltán elmondta: Magyarországon a GDP 21,3 százalékát költjük szociális kiadásokra, Csehországban ez az adat 20,2, Szlovákiában 17,9, Lengyelországban 17,6 százalék, és csak Szlovénia előz meg minket a térségben. Jelezte ugyanakkor, hogy az unió átlaga 28,3 százalék.

A miniszter egy konkrét példát említett az elmúlt jövedelmi változásokra: 2010-hez viszonyítva ma havi 30 ezer forinttal több juttatást kap egy háromgyermekes munkanélküli család, amelyben egy iskolás és két óvodás gyermek él, és a családfő közfoglalkoztatási jogviszonyban áll.

Az új uniós finanszírozási ciklusban – uniós és hazai forrásból – 32 milliárd forint áll majd rendelkezésre arra, hogy konkrét segítséget, például ételcsomagokat adjanak a rászorulóknak – ismertette.

Arról is beszélt, hogy az elképzelések szerint a jövőben önbevallás alapján adnák meg a kedvezményes vagy ingyenes étkezést a gyerekeknek; a szülőknek mindössze arról kellene majd nyilatkozniuk, hogy a család egy főre jutó jövedelme nem éri el a nettó minimálbér 130 százalékát. Hozzátette: a gyerekek legalább kétharmada kaphat majd ingyenes étkezést.

Ferge Zsuzsa szociológus üdvözölte Balog Zoltán felhívását a párbeszédre, ugyanakkor kétségét fejezte ki a várható eredménye miatt. Előadásában több intézkedéssel kapcsolatban is bírálta a kormányzati politikát, és arról beszélt, hogy a kormány rózsaszínűre festi a helyzetet. Szerinte az adatokat nézve itt-ott látható ugyan javulás, de az összképet nézve "nehezek a problémák".

Kritikával illette ugyanakkor a 2010 előtti kormányzást is; szerinte 2008-ban Magyarország volt szinte az egyetlen válságban érintett állam, amelyik semmit nem tett azért, hogy a válság nyilvánvaló veszteseit megvédje.

Balog: A szegénységbe nem szabad beletörődni!

Ferge Zsuzsa szerint hasad az ország, „akinek rossz, annak sokkal rosszabb lesz, akinek jó, annak jobb lesz”. Az adatok alapján úgy látja, az egyenlőtlenség 2010 óta a korábbinál gyorsabban nő, és a szegénység újratermelődése is megállíthatatlannak tűnik. Egy francia kutatást idézve arra is felhívta a figyelmet, hogy a nagyon nehéz helyzetekből egyedül nem lehet kitörni, valami segítség, támaszték mindig kell: családi minta, kisközösség vagy egy jó pedagógus, iskola.

A szociológus azt javasolta, hogy az intézkedéseknél figyeljenek jobban arra, kikhez jut el a támogatás, kik lesznek a hasznonélvezői.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár azt hangoztatta, hogy a szociális biztonság első eleme a gazdaság növelése és a foglalkoztatottság erősítése. Erre utalva azt mondta, a közfoglalkoztatás nem cél, hanem átmeneti jövedelempótló eszköz, amely azt szolgálja, hogy ne segélyből kelljen tengődnie annak, akinek nincsen munkája. A cél a foglalkoztatási esély javítása és az elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedés – fűzte hozzá.

Az államtitkár fontosnak tartotta cáfolni azt is, hogy a közfoglalkoztatásból átmenetileg kiesők ne kapnának szociális segélyt.

Az újságíróknak kiosztott háttéranyag szerint az elmúlt három évben megállt a gyermekszegénység növekedése. Az Eurostat adatai szerint 23 százalék körül mozog a jövedelmi szegénységben élő gyermekek száma, ami Magyarországon 400 ezer gyermeket jelent. Azt is írták, a legutóbbi KSH-adatok szerint Magyarországon a teljes lakosság 31,1 százalékát, azaz 3 millió 44 ezer embert érintett a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának legalább egy dimenziója. Ez jelentős – 2,4 százalékpontos – csökkenést jelent: 241 ezerrel alacsonyabb ez a 2013. évi szám az előző évinél.

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Balog ! Ezt a bizonyos "bele nem törődést" esetleg, netalántán, de ha mégis, ne adj' isten anyagiakkal is meg tudnád erősíteni ?
Mert addig csak "agrárvakító" ugatás, amit művelsz !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
Balog ! Ezt a bizonyos "bele nem törődést" esetleg, netalántán, de ha mégis, ne adj' isten anyagiakkal is meg tudnád erősíteni ?
Mert addig csak "agrárvakító" ugatás, amit művelsz !
Toby
Ja és hol van itt szegénység ?

"A Nemzeti Kastélyprogram Pest és Nógrád megyei helyszíneiről egyeztetett a Forster Központ"

A stadion projektekről már ne is beszéljünk.
pbalage
@Toby: Én sem értem, hogy mi a f@szról dumál ez az ürge, amikor épp most ment le a reklámban, hogy Magyarország a világ leggazdagabb országa.
lampa laz
@pbalage: ha ez így van akkor ez a csuha miről dumál, örüljön inkább és törődjön bele, mint tehén a xarába. Minket meg hagyjon békén a hülyeségeivel.
levarosbukta
Mármint a saját szegénységére gondolt nem a miénkre ugye?
bakegya
BELEPUSZTULNI ECCERŰBB AZ BIZTOS-ÉS OLCSÓBB IS.
volvós
Miket nem makogsz, büdösszájú csuhás ???
Hellcat
Mondja a mocskos parazita megélhetési politikus...könnyű pofázni olyan magasról.
eszegfu
Én nem törődök bele a szegénységbe, akkor már nincs is?! Kiváncsi lennék mondjuk az unokájának milyen magyarázatot tud adni... ha a gyerek egyik osztálytársának nincs "benti" cipője az iskolában és zokniban van? Vagy csak jó esetben egyetlen tolla és ceruzája van, szines ceruzákról meg csak álmodik? Vagy egész héten ugyanabban a ruhában van, amit hétközben nem tudnak kimosni, mert másnapra nem szárad meg? Neki magyarázza el, de ne hazudjon!
miazavalami
@eszegfu: Gondolod az unokája olyan iskolába jár ahol vannak szegény gyerekek?
Még csak nem is tudják hogy vannak szegény gyerekek. Nem abban lettek nevelve, őket féltik az élet árnyékos oldalától
Éppen ezért egy ájtatos mocadék hogy mégis van pofája kiállni és a szegényekkel takarózva szavazathoz jutni. Holott le se sz@rják őket.
eszegfu
@miazavalami: Kövezz meg! De én tényleg azt gondoltam! Tévedésemet belátom!
miazavalami
@eszegfu: Nem kövezlek meg, mert mint én is magadból indultál ki. És a te gyereked , unokád nem elit suliba jár.
nem tudom országos szinten hogy van, de itt az egyházi iskolákba be se kerülhet cigány vagy szegény gyerek. Őket nem köti az a kormány rendelet hogy tanulót nem lehet elutasítani. Fura mi?
köhögő bolha
„SZÉGYELLJE MAGÁT, AKINEK NINCS MUNKÁJA!” - nyilatkozta Bábiné Szottfried Gabriella, a Fidesz legújabb nagyasszonya, Hende Csaba kegyeltje.
eszegfu
@miazavalami: A mi környékünkön nincs sem egyházi, sem elit iskola. Azt nem állitom, hogy nincsenek jobb módu gyerekek, de sok köztük a szegény. Az is igaz, hogy a módosabbak észreveszik őket és lehetőségeik szerint segitik. Az emberség még nem veszett ki belőlük, azt hiszem ezért is szeretek itt élni.
miazavalami
@eszegfu: Itt van kettő általános egyházi iskola, és van szintén kettő egyházi középiskola. nagyon jó kis állami támogatásokat kapnak. Mikor voltam az egyikbe a nyáron az állam leesett. Egy osztályba 10 -12 gyerek jár. Ez általános suli. Sokkal jobban tudnak ilyen kis létszámú osztályban tanítani. Hívták a fiamat azért mentem be, d maradtunk a mostani iskolánál. EZ nem egyházi , sok gyerek..., de ide jár már 4 éve.
Senara
3 millió 44 ezer embert érintett a szegénység !!! DE ...241 ezerrel alacsonyabb 2013 hoz képest ...segítek számolni ... az adott időben ennyien hagyták el az országot !!! Szóval semmit tettetek a szegénység felszámolásáért .
kamazuka
Zotyesz!
Abba nem is törődünk bele de vajon milyen tételnek számít a büntetőjogban,ha 100 milliárdokat húzunk ki az oligarchák zsebéből?
eszegfu
@miazavalami: Gondolom budapesti iskolák. Nekünk egyetlen általános iskolánk van. Nálunk időnként 39-42 gyerek jár egy-egy osztályba. Ha belegondolok, milyen lehet egy szabolcsi kis faluban, vagy borsodban, még mi igy sem panaszkodhatunk. Be kell látni, hogy egy gyereknek a "feljebb" jutása szinte már eldől akkor, amikor megszületik, vagyis hova születik.
36
A szociális "szakpolitizálás", ugyanazt jelenti mint a politológia, vagy a közgazdaságtan, egészség politika. Száraz, rideg elméletek és szólamok hangoztatása, különválva a realitástól. És mindíg a múlt elemzése. Soha nem a jelenlegi helyzetre való megfelelő válasz.
miazavalami
@eszegfu: Nem fővárosi, hanem szabolcsi de nem kis falú hanem város. :-)
A fiam osztályába 22 - en járnak most ebből 4 gyerek roma. Már összeszoktak, azért azt meg kell adni hogy az igazgató kezében van egy pár olyan dolog amivel a kezelhetetlen gyerekeket " kezelni " lehet. igaz csak akkor csaphatja ki ha másik iskolát talál neki , így ezek a gyerekek végig járják az összes iskolát a városban kivéve az egyháziakat. Jobb lett volna az egyházi de mégsem adtam.
eszegfu
@36: Ezzel most azt akartad mondani, hogy Balog ur egy szakpolitikus, aki a multat elemezve megállapitotta, hogy szegénység csak volt, ma már nincs? Az is lehet, hogy én értelmezem rosszul, akkor elnézést kérek.
magyarbakancs
Hallgatom ezt a süketelő dumát több munkahely.
A rabszolgáknak is volt több munkahely csak a bérezés hiányzott.
Mert munkából még ebben az országban nem éltek meg az elmúlt évtizedekben az biztos.Hangsúlyozom egy munkahely béréből.
A berekről is szó kellene esni ERŐ FORRÁS miniszter úr.
Mert munkával a számlákat,a boltban az áruért nem lehet fizetni csak pénzért.
JAJMÁR
"A szegénységbe nem szabad beletörődni" - ezt kinek mondja?
Az emberek többsége pontosan tudja, hogy miért is szélesedik ez a réteg, mert ezeken nem segít, ha 2 száraz kenyérrel többet juttatnak nekik.
Az emberek többsége azt is tudja, hogy miért és hogyan gazdagodik a felső réteg - na, ebbe sem kellene beletörődni...
eszegfu
@JAJMÁR: Vélhetően saját magát győzködi! Meg a "hiveket"... Igencsak jó lenne, ha valamit tennének is az ügy érdekében!
boldog nyugdíjas
Igaza van! Nem szabad elfogadni! Ezért el kell venni azoktól, akik havonta milliókat visznek haza mint politikusok, így a szegény embereknek már nem marad. Szégyellheti magát az, aki ilyen beszédet elmond! Nincs semmi szociális érzékenység benne! Igen, el kell venni és lesz akkor másnak is.
radios45
T. seggnyalonc erőforrás miniszter et!
Szociális segélyt a közmunkát végző aktív korú dolgozók, és utána esetenként munkanálkülivé váló rétegek, emberek ezrei/ soha nem kaptak, és nem is kaphattak, kivéve az 55év felettiek, de mára már az is megszűnt, hála az önök áldásos szegénységgyülőlő spórolós politikájának.
A szociális ellátások összegét 2011-től fokozatosan csökkentették, az f.h.t. összege csak 22800Ft. a mai napig, az állásker.i tám.t pedig megadóztatták, emiatt napi 1200-1400Ft.nál többet senki nem kaphat, és azt is csak 2-3hónapig ritka szerencsés esetben.
Arról is számoljon be, miként vettek el, szüntették meg, egyetlen gombnyomással ez év Januártól a méltányossági ápolási díjat, az adósságkezelői tám.t, vagy a lakhatási támogatásokat.
Csak nem újabb stadionokra, és/vagy netán sok milliárdos luxus autóbeszerzésre csoportosították át az adófizetők pénzét, a költségvetésben, esetleg Ortodox tempomot újítanak fel belőle észak erdélyben, sepsiben?
Már ezen sem lepődnénk meg.
36
@eszegfu: Nem engedték soha, hogy magyarországon szociáldemokrata párt és kormányzás valósuljon meg. Számomra a fájó az, hogy ma 2015-ben írnak és beszélnek, elvétve arról, hogy 1989-ben alakult volna szociáldemokrata párt, de az mszmp-mszp, szdsz és a fidesz! küldött, felforgató embereket és szétzilálták, nehogy indulni tudjanak a választásokon. A szociális kérdéseket, mint a szegénység, háttérbe szorították. Nem tudnak/akarnak a jelenben élni. Mindíg visszafelé mutogatnak. "Megbűnhődte már e nép a múltat, s jövendőt" Hol van a jelen?!
papa.49
Már annyit beszéltek a ,,szegénység elleni harcról, a munkahely teremtésről,, hogyha annak csak 1 % valóban arra fordították volna amire kell, nem lenne munkanélküli, szegény ember, meg olyan se aki szegény mert nem jut neki értelmes meló amiből megtudna élni...
Így csak papolnak bele a vakvilágba, ennek semmi értelme, attól hogy elmondják 500000 X nem válik igazsággá a hazugságuk!!!
eszegfu
@36: Köszönöm a magyarázatodat, most már világos! Bevallom az előző hsz-dből nem nagyon derült ki, általánosságban irtál. Azért arra még kiváncsi lennék: szerinted 1989-ben kikből alakult volna meg a szociáldemokrata párt? Na nem név szerint, hanem milyen emberek csoportjából, ill. egyáltalán Te láttál ilyen akaratot, melyet a többi párt megakadályozott?
36
@eszegfu: Első hozzászólásomban, arra akartam utalni, hogy a Balog féle emberek, ülnek az íróasztaluk mögött és olvassák a múltidőt. Ami fontos és tanulságos, csak attól az még elmélet marad és nem realizálódott soha. Ma sem cselekszenek, csak elméletieskednek.
A szociáldemokrata pártról, egyszer a Kossuth rádióban és egyszer az EchoTv, Kiút többszemközt műsorában hallottam. Nevekre már sajnos nem emlékszem, de arra igen, hogy a titkosszolgálatot vették igénybe a gengszterváltók, hogy szétzilálják.
36
@eszegfu: Ja. És 1989-ben nem igazán láthattam akaratot, mert 12 éves voltam.:) Bár azt tapasztaltam már akkor is, hogy a szüleim jobban számolgatták, az egyre kevesebbet érő pénzüket. Egyre többször hangzott el az "erre nem futja".
tivoli
Hát ne törődjenek bele kedves Balogh kartárs, tegyenek róla, hogy mérséklődjön a szegénység. Attól lesznek majd "nagy" politikusok, és nem attól, hogy beszélnek róla.
eszegfu
@36: Köszönöm a magyarázatodat! Sőt azzal egyet is tudok érteni: ha a mult elemzésével eljutottak addig, hogy tudják mi a hiba a rendszerben, akkor cselekedni is kellene. Azt is értem, hogy 12 évesen nem láthattad a világot csak gyerekszemmel. Viszont azt nem értem -- már meg ne sértődjél -- ha csak 1x-2x, hallottál a szociáldemokratákról, akkor honnan tudod: az jobb lenne, illetve milyen programja lehetett a pártnak? Ha pedig tudod, vagy legalábbis sejted, akkor miért nem keresgélsz valami hasonlót? Ez a hajó már elment, kellene találnod valami mást, amiben hinni tudnál, különben egész életedben csak egy álmot kergetsz...
36
@eszegfu: Kell a belső kis világomhoz a pozitív motiváció. Eszmeileg én határozom meg önmagam. És tudod, az hogy én önmagamat és másokat becsülök és szeretek(ha engedik ők is), lehet meglepő, de egy idő után ugyanilyen beállítottságú embereket hozott mellém, munkatársnak a sors. És ennek örülök.
Sokan mondták már, hogy menjek ezzel a felfogással Skandináviába, vagy más nyugati országba, ott pozitívkodjak. De egyenlőre itt vagyok.
Toby
@pbalage: Ez a balog féle álsápítozás pontosan az alábbi:

- kaszálni nem szeretek, de a kapások egy hétig is elnézem !
rosalinda57
@radios45: Lehet,hogy a nincs még minden miniszter gyerekének Pasaréti lakása.
Desischado
@nyanya001: szívszorító volt végigolvasni. Pedig a bányászk tényleg az életükel játszanak, és képzeljétek el több méter mélyen a föld alatt dolgozni!
Gondolkodtam, mit írjak, de hiába, nem írhatom le, amit gondolok. mert akkor engem kiraknak, és a nagyikám és anyám emlékére sem akarok szégyent hozni. Így roviden írom: BALOGH, EGY ALJAS, CINIKUS, EMBERTELEN HAZUG VAGY!!! És pont.
brutus
LELKESZ UR ! Tenyleg nem ??? Sajnos nem ugy latszik...
kukac50
Nem kell bele törődni Én is azt mondom,el kell zavarni a 105 államtitkárt és a másik 100 tanácsadót, azok fizetéséből legalább 50 ezerre kiegészíteni a minimál nyugdíjat ami 28500 forint.
Sok embernek jutna belőle, egy kicsit könnyebb lenne az életük.
Balognak fogalma nincs milyen körülmények között szenvednek az emberek vidéken..
tivoli
@kukac50: ma, 11:19
Ha el is zavarnának államtitkárokat, sajnos a felmaradó összeget nem fogják szétosztani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.