Orbán rezsicsökkentést emleget, valójában inkább béklyót köthet a gazdaság lábára egy újabb, évtizedekre szóló gázszerződés. És még csak nem is sürgős a dolog – írja az Index.

Ma nincs biztosítva a magyar gazdaság működéséhez szükséges energia 2015 után, és ma nincs biztosítva a háztartások gázellátása sem 2015 után. Ezt a kérdést kell nekem megoldanom

– mondta néhány hete Orbán Viktor a Kossuth rádióban, utalva arra, hogy a február 17-én Magyarországra érkező Putyinnal egy új, hosszú távú gázszerződést is tető alá hozhatnak.

A helyzet azonban az, hogy hiába jár le 2015. június 30-án a húsz éve kötött hosszú távú gázszerződésünk, egyáltalán nem sürgető újrakötnünk.

Szakértők szerint hiába harcolunk szavakban az ország önállóságáért, ha a gyakorlatban önként verjük magunkat bilincsbe.

Orbán állításával ellentétben:

- A magyar gazdaság működéséhez és a háztartások ellátásához szükséges gáz 2015 után is biztosított, legalább 2018-ig van időnk átgondolni a dolgokat.

- A mostanihoz hasonló hosszú távú gázszerződést az oroszokkal nem csak most, valószínűleg még 2018 után sem lehet célunk megkötni.

Az elemzés szerint sincs válasz arra, miért lett hirtelen olyan sürgős egyáltalán, hogy minél hamarabb dűlőre jussanak gázügyben. Vélhetőleg ez inkább Oroszországnak lehet fontos: a piacait féltő, gazdaságilag elég rossz bőrben lévő és külpolitikájában is egyre agresszívabb, Európától egyre távolodó állam szívesen fűzné szorosra megmaradt kevés kapcsolatát egy uniós országgal.

Részletes elemzés a magyar gázhelyzetről és Orbán döntéséről >>>

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Nesze nektek fidesznyikek...orosz béklyó...gondolom mindannyian ezt szerettétek volna.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
@Hellcat: Szerintem sincs béklyó, mert már lassan ékszerként kell hordanunk (olyan drága lesz Paks 2 miatt) és karperec, vagy lábperec a neve!!
papa.49
@1magyar: Ha a MET gazdagodik akkor minden jól van???
Szerintem ha még most is az EON.-on keresztül kapnánk a gázt még olcsóbb lenne mint amennyit a rezsicsökkentés után fizetsz érte...
Nem egyforma az induló ár ezt se feled el, a Putyin nem hülye, nekünk most kb. 1/3 dal drágábban adja a gázt mint a németeknek...
1magyar
@papa.49: Nem nincs jól. A MET haszna szerintem egyszerűen lenyúlás az adózók pénzéből, ill. a fogyasztókéból. Az lenne az igazi rezsicsökkentés ha nem lenne beiktatva senki a gáz jönne és az állami cég szétosztaná tisztességes haszonnal.
Miért adná drágábban Putyin, hiszen eladó neki. Egy ötéves szerződés korrekt lenne jó áron. Tárgyalni tudni kell.
papa.49
@1magyar: Nem a szerződéssel van a baj, azért drágább nekünk mert a mennyiség az EONos mennyiség 5-6 %, ez az orosznak nem tétel, azt mondod tárgyalni kell no de kitárgyalna a xargyártó, az csak vigyorogni tud, meg hazudozni, a közelmúltban a Lavrov lemosta a sajtótájékoztatón a palit csak makogni tudott...
Nem beszélve arról ha a németeken keresztül jönne a gáz akkor a biztonságos ellátás kötelezettsége is az övéké, így meg a sajátunk, oszt ha nem engedelmeskedik a hazugovics a Putyinnak nyista gáz, oszt. jónapot...
Ezt azért lépték meg a hazugovicsék hogy az az 50 milliárd az ő zsebükben landoljon, egyszerű ez mint az egyszeregy...
Desischado
@Aki Én: Igazad van! Hazugovicsnak valamiért nagyn sörgős, de nem a mi érdekünkben, hanem az ő érdekei miatt! Pénzről van itt szó, súlyos milliárdokról! Ha nem tudjuk megakadályozni, évtizedekre az oroszok, pontosabban putyin markába kerülünk, amitől az égiek óvjanak bennünket! Eladna bennünket és az országot a maga hasznára ez a csuti féreg! Ez bőven kimeríti a hazaárulás fogalmát!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.