Az Alkotmánybírósága pénteki Magyar Közlönyben kihirdetett határozatában felszólította az Országgyűlést, teremtse meg a lehetőségét annak, hogy az adatminősítéseket tartalmilag, érdemben is kontrollálni lehessen.

Az Ab az atlatszo.hu egyik közérdekű adatigénylésével kapcsolatban állapította meg, hogy alaptörvény-ellenes az, ha egy közérdekből nyilvános adat minősített, akkor ezzel a nyilvánosságkorlátozással szemben nem lehet érvényesíteni a közérdekű adatok megismeréséhez való alapvető jogot a minősítés tartalmi felülvizsgálatát célzó eljárásban.

Az Országgyűlést határozatban szólították fel, hogy jogalkotói feladatának május 31-éig tegyen eleget, teremtse meg a lehetőségét annak, hogy az adatminősítéseket hatékony eljárásban, tartalmilag, érdemben is kontrollálni lehessen.

Az atlatszo.hu a Külügyminisztérium állományába tartozók egyes adatait kérte a tárcától 2012-ben, ám ezt a minisztérium diplomáciai és nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva megtagadta. A blog pert indított, a Fővárosi Törvényszék pedig neki adott igazat, és a kért adatok kiadására kötelezte a tárcát.

Az Ab-hez azért fordult az atlatszo.hu, mert a Külügyminisztérium az elsőfokú döntés ellen fellebbezett, és eközben a per tárgyát képező adatokat minősítetté nyilvánította. Így másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla már elutasította a portál keresetét és kérte, hogy mondják ki a tábla döntésének alaptörvény-ellenességét és semmisítsék meg.

Az Ab az alkotmányjogi panaszt elutasította azzal, hogy az adatközlés megtagadásának jogszerűségéről hozott bírói döntéssel kapcsolatban a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jog sérelme nem állapítható meg, a jelenlegi szabályozás ilyen perekben a bíróságnak nem ad lehetőséget az adat minősítésének tartalmi felülvizsgálatára.

Kimondta ugyanakkor az Ab, hogy az államnak gondoskodnia kell az alapjogok érvényesüléséhez szükséges feltételekről, illetve álláspontjuk szerint, ha a jogrendben nincs olyan hatékony eljárás, amely alkalmas a minősítő a nyilvánosságot korlátozó döntésének érdemi felülvizsgálatára és felülbírálatára, akkor nem garantálható, hogy az adatminősítés a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok közül csak azokra vonatkozzon, amelyek esetében az valóban elkerülhetetlen. Nem garantálható továbbá az sem, hogy a minősítő indokolási kötelezettségének megfelelően eleget tegyen, és mérlegelése során kellő súllyal vegye figyelembe a nyilvánossághoz fűződő közérdeket.

A február 9-ei keltezésű határozathoz a 15 tagú testületből Balsai István, Lenkovics Barnabás és Pokol Béla alkotmánybíró fűzött különvéleményt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.