Bár a HVG megszerezte a letelepedési kötvényeket vásároló cégek tulajdonosainak nevét, de az továbbra sem egyértelmű, hogy kik az üzlet haszonélvezői.

Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke korábban megtagadta Tóth Csaba szocialista bizottsági alelnök indítványának teljesítését, hogy azonnal hívják össze a testület rendkívüli ülését a letelepedési államkötvények körül eszkalálódó botrány miatt. Ezek után viszont, az eddig titkosnak tűnő információkat a HVG kérésére, váratlanul mégis kiadták – számolt be a hvg.hu.

A portál szerint a zömmel offshore közvetítők, akik kizárólagos joggal toborozhatják a Magyarországra vágyó vagyonos letelepedőket, akár strómanok is lehetnek, akik ismeretlen helyre passzolják tovább a hasznot vagy annak egy részét.

A cikk megemlíti például a szingapúri illetőségű, Euro-Asia Investment Management nevezetű céget, melynek tevékenységét tavaly nyáron összeférhetetlenség miatt vizsgálta a bizottság. Tényleges tulajdonosa Raj Rafael, aki nem más, mint a volt SZDSZ-es képviselő és főrabbi, a 2010-ben elhunyt Raj Tamás fia, aki a kínai Asian Capital Investment Group közbeiktatásával birtokolja az egy szingapúri dolláros tőkéjű vállalkozást. Magyar tulajdonos lelhető fel a máltai Discus Holdings mögött is, Kiss László személyében. E cég igazgatója egyébként Zsoldos János Demeter, aki az atlatszo.hu értesülései szerint ugyanúgy Bibó-kollégiumbéli diák volt, mint Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János államfő vagy a fideszes barátok ellen a csatabárdot kiásó Simicska Lajos vállalkozó.

A kötvény-biznisz azért különösen izgalmas, mert a letelepedési kötvények terítésének sajátságos procedúrája lehetőséget ad a visszaélésre: a kötvényt nem a letelepedők, hanem a közvetítők veszik meg. A betelepülő befektetők pedig a közvetítők nem publikus feltételekkel kibocsátott saját értékpapírjait vásárolják meg, egyszersmind ismeretlen mértékű jutalékot fizetnek a közvetítők erőfeszítéseiért. Utóbbiaknak kizárólag a gazdasági bizottság adhat működési engedélyt, vagy foszthatja meg őket attól.

Az ügyletek kapcsán egyébként milliárdokról van szó: eddig az állam félmilliárd eurónyi (mintegy 150 milliárd forintnyi) kölcsönpénzhez jutott a letelepedési kötvényekből, míg a közvetítők 200 millió euró körüli bevételt hasíthattak.

Az ellenzék álláspontja szerint a letelepedésikötvény-biznisz súlyos köz- és nemzetbiztonsági rizikót hordoz, Szelényi Zsuzsanna független országgyűlési képviselő ezért már januárban be is nyújtott egy olyan törvényjavaslatot, amellyel egyszeriben megszüntetné az egész ügymenetet. A PM szerint az állam eleve nem szerződhetett volna olyan vállalkozásokkal, amelyek – az alaptörvény, illetve a nemzeti vagyonról szóló törvény terminológiájával élve – nem átláthatók. Márpedig attól, hogy a tulajdonosok neve napvilágra került, a közvetítők üzletmenetét megvilágító lényeges információk – így a profitgazdák kiléte – továbbra is rejtve maradtak.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Knapp75
"Minden gazdasági menekültet lecsukunk vagy visszafordítunk, kivéve, ha meg tudja tömni a zsebünket!"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.