A jelek szerint Orbán Viktor közvetlen környezetében vannak olyan tanácsadók, akik Magyarország sorsát a csillagokból vélik kiolvasni.

Politikai elemzőknek már korábban is feltűnt az, hogy Orbán Viktor beszédeiben milyen  előszeretettel hivatkozik a "csillagok kedvező állására", amikor kormánya vagy Magyarország esélyeit értékeli. A Vigyázó blog most indult cikksorozatában arra keresi a választ, hogy Orbán hogyan viszonyul az okkultista tanokhoz.

Van-e Orbánnak asztrológusa?

A blog szerint a csillagozásra kézenfekvő magyarázat, hogy egy protokollbeszédben egyszerű kommunikációs panel a csillagok állására való hivatkozás. Mások is használják ezt, Schmitt Páltól kezdve Németh Miklósig. Orbán Viktor esetében azonban az elmúlt 15 évben beszédeinek egyik leggyakoribb, állandóan visszatérő fordulatává vált az égitestek és a földi események közötti kapcsolat emlegetése.

Nem mindig volt ez így. Politikai pályájának első időszakából, 2000 előttről egyetlen ilyen hivatkozást sem találtunk. A fordulat szimbolikus dátumhoz, az új évezred első napjához kötődik. Ekkor szállították a Dunán át a Parlamentbe a Szent Koronát. Az ünnepélyes fogadáson Orbán szimbolumokkal teletűzdelt, tőle – akkor még – szokatlanul misztikus atmoszférájú beszédet mondott.

Az aktus óta számtalan alkalommal emlegette Orbán a csillagokat. Ezekből gyűjtött ki párat a Vigyázó blog a teljesség igánye nélkül:

"Sokan vannak olyanok, akik úgy érzik, hogy ma Magyarország fölött szerencsés a csillagok állása, hogy ma a gondviselés áldása kíséri a magyarok munkáját és életét." – mondta Orbán Viktor miniszterelnöki országjárása egyik fontos helyszínén, Debrecenben, 2001. július 7-én.

"Bár nem vagyok csillagjós, úgy látom, hogy a csillagok állása meglehetősen kedvező számunkra." (2002. március 29.)

"Most egy kicsit megnehezült az idők járása. De sose felejtsétek el, hogy az idő a Ti oldalatokon van. Vesztettünk egy fontos csatát, de az ügy jól áll! Én azt gondolom, hogy mindig van egy magasabb értelme annak ami az emberrel történik. Hogy pontosan mi is ez a magasabb értelem, az ma még nem világos. A válaszhoz, mi volt mindennek ami ma este történt a magasabb értelme, nos ehhez a válaszhoz idő kell. És az idő el fog jönni! A történtek magasabb értelme velünk együtt világosodik majd meg. Akiben van hit, remény és szeretet annak a nehézség is a javára válik." (2002. április 21.)

"Bármily kedvezőtlen is legyen épp a csillagok állása, nem tűrjük el, hogy vesztessé nyilvánítsák a magyarokat." (2007. március 15., ünnepi beszéd)

"Szerencsés a csillagok állása, mivel Magyarországon a 2011-es évet a megújulás éveként hirdettük meg." (2010. november 17., Sajtótájékoztató Manuel Barrosóval)

"Beszéljünk egyenesen: a csillagok jól állnak és szépen vannak elrendezve" (2014. március 29., kampánybeszéd a Hősök terén)

A Vigyázó blog cikksorozata folytatódik.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KERKA
Orbán úgy van a csillagjóslással, mint én a sütőporral. Ha sikerül a sütemény, akkor ügyes voltam. Ha nem, akkor szar volt a sütőpor.
Ha Orbánnak sikerül valami az az ő okos döntése volt.
Ha nem sikerült valami, akkor nem volt jó a csillagok állása
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.