Utoléri őket is a segélyrendszer nagy átalakítása. Márciustól megszűnhet a lakásba költözéskor fél évig adható, havi 28500 forintos támogatás.

Február végéig az ország összes önkormányzatának muszáj új segélyrendeletet hoznia, illetve a helyi önkormányzatok által adott pénzeknek ezentúl egységesen települési támogatás lesz a neve. Budapesten az önkormányzati segélyezés alapvetően a kerületek dolga, a hajléktalanok segélyezését viszont a Fővárosi Önkormányzatnak adta feladatul a szociális törvény. A fővárosi képviselőknek kell majd ezt az új rendszerhez igazítaniuk a február 28-i határidő előtt. Február 24-én ül össze a városházán az emberi erőforrások bizottsága, és az ülésen napirendi pont lesz a "Javaslat a Budapest főváros területén tartózkodó hajléktalanok rendkívüli települési támogatásáról szóló rendelet megalkotására". Az előterjesztést Orbán Gyöngyi, a Fidesz-KDNP képviselője jegyzi – írja az Index.

A jelenleg érvényben lévő 2009-es rendelethez képest két dolog fog megszűnni: a hajléktalanok lakhatáshoz jutását támogató önkormányzati segély és a rendszeres ellátást kérelmező hajléktalanok önkormányzati segélye.

A lakhatási támogatást nem osztogatták eddig sem túl bőven, szerepe egyébként az lenne, hogy a lakásba költözés után, a kezdeti időszakban könnyebb legyen kifizetni a bérleti díjat.  A rendszeres ellátást kérelmező hajléktalanok önkormányzati segélyének az a lényege, hogy segítsen átvészelni a hajléktalannak a lassú bürokratikus ügyintézés hónapjait. Azoknak jár, akiknél már folyamatban van valamiféle rendszeres ellátás (például társadalombiztosítási vagy munkanélküli) megállapítása, de pénzt még nem kaptak – ebben jóval többen részesültek.

A két segély megszüntetését az előterjesztés lényegében azzal indokolja, hogy az új segélyezési rendszerben, a törvény megváltozása miatt az önkormányzatnak nincs más választása.

Tény viszont, hogy az új fővárosi rendelettervezetnek van több olyan pontja is, ami kedvező a hajléktalanok szempontjából. A legfontosabb ezek közül az, hogy kitágítják az önkormányzati segélyre jogosult hajléktalanok körét. Jelenleg az a hajléktalan kaphat önkormányzati segélyt, akinek a megélhetése más módon azért nem biztosított, mert vagy nincs egyáltalán jövedelme, vagy van ugyan, de kevesebb, mint az öregségi nyugdíjminumum 130 százaléka, azaz most 37050 forint. Az új rendelet ezt a jövedelmi határt emelné meg: családnál egy főre jutó 42 750 forintra, egyedülállónál 48450 forintra.

Új segélyként bevezetnék a temetési segélyt, amelyet olyan hajléktalanok kaphatnának, akik közeli hozzátartozójuk eltemettetéséről kell gondoskodjanak, újítás lenne három, gyerekekkel kapcsolatos krízis segélyfajta is. Évente egyszer 7-7 ezer forintot kaphatnának a várandós anyák, azok, akik kiskorú gyereket nevelnek a családjukban, és a gyerek iskoláztatásához, eltartásához segítségre van szükség, és ezt a gyerekjóléti szolgálat is igazolja, és azok, akiknek a gyereke állami gondozásban nevelkedik, és a kapcsolattartáshoz kellene a pénz. 

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

miazavalami
Úgy látszik még nem fagytak meg elegen, ezért inkább a temetési segélyt támogatják nem a lakhatási segélyt. Ez annyira átlátszó mint az üveg. Nem hiszem el hogy ilyen lelketlen banda van trónon.
miazavalami
Úgy látszik még nem fagytak meg elegen, ezért inkább a temetési segélyt támogatják nem a lakhatási segélyt. Ez annyira átlátszó mint az üveg. Nem hiszem el hogy ilyen lelketlen banda van trónon.
volvós
Az a sok" megvont " pénz jól fog jönni a Lázár - Girnyószáz - Rogán - Szijj-ÁRTO -
Habonyka lakásvásárlási támogatásához... Vagy a cellába költözéshez :-)))
nyanya001
Kell az államtitkárokra, akikből sosem elég ennek a rablóbandának !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.