Csaknem 100 civilszervezet csatlakozott már a Magyar Civilszervezetek (MACI) önszerveződő közösségéhez, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a Magyarországon működő civilek munkájára, tevékenységük sokszínűségére és társadalmi szerepük fontosságára.

Magyarországon a KSH adatai szerint 2013-ban 57 ezer civilszervezet működött, 525 milliárd forint bevétellel gazdálkodott, 41 ezer főt foglalkoztatott, és majd félmillió önkéntes segítette munkájukat. Ugyanakkor a szervezetek tapasztalata az, hogy a társadalom legtöbb tagja keveset tud munkájukról, sokszínű tevékenységükről.

Simon Ildikó, a MACI egyik szervezője egy csütörtöki sajtótájékoztatón közölte, hogy a Magyar Civilszervezetek önszerveződő közössége azon dolgozik, hogy láthatóvá tegye a szektort. A szervezők azt is hangsúlyozták, hogy számos társadalmi igényt, szükségletet sem az állam, sem a piac nem tud egyáltalán vagy megfelelő módon kielégíteni, éppen ezért van szükség azokra, a társadalom önsegítő erejéből létrejövő szervezetekre, amelyek ezeket a problémákat felkarolják és valódi, valamint megfelelő segítséget tudnak nyújtani.

Eddig nagyjából 100 szervezet kapcsolódott a MACI közösséghez, de várják minden Magyarországon bejegyzett, átláthatóan és pártpolitikától mentesen működő csoport csatlakozását.

Az alapítványok, egyesületek a Maci oldalán kapcsolódhatnak a közösséghez, és ugyanitt lehet tájékozódni a szervezetek munkájáról, céljairól, programjairól is, valamint itt látható a közismert előadók részvételével készült, civil szektort népszerűsítő kampányfilm is. 

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.