"Nem akarok olyan Európában élni, amely új hidegháborút vezet Oroszország ellen" – ezzel a címmel jelent meg interjú Orbán Viktor miniszterelnökkel a Kommerszant című orosz napilap pénteki számában.

Orbán Viktor kijelentette, amíg Németország kiáll az Oroszország elleni büntetőintézkedések mellett, aligha változik a helyzet. A kormányfő szerint Európa legnagyobb értéke az egységében rejlik: a kül-, védelmi és biztonságpolitikában.

A lap felvetette, Moszkvában elterjedt vélemény szerint az EU soraiban "szakadás történt az Oroszországgal kapcsolatos lehető legkeményebb álláspontot képviselők és azok között, akik megpróbálnak velük szembehelyezkedni". Orbán Viktor úgy vélte, a helyzet ennél is rosszabb, ugyanis "vannak olyanok, akik szerint Oroszországot el kell zárni az Európával meglévő gazdasági kapcsolatoktól", és "az európai egység, valamint Oroszország között kell választani"(...) "Mi azonban azon gondolkozunk, hogyan lehetne a legjobb módon rendezni az Európai Unió és Oroszország kapcsolatait" – mondta. Orbán Viktor azt is kijelentette, "amikor mi, európaiak az Oroszországgal való együttműködésről döntünk, akkor nem Oroszországról, hanem Európa jövőjéről hozunk döntést" (...) "nem akarok olyan Európában élni, amely új hidegháborút vezet Oroszország ellen, és amely az európaiakat Oroszország ellenségévé teszi". Szót emelt az ellen, hogy Európa elutasítsa a "fantasztikus lehetőséget", hogy egyesítse az orosz energiaforrásokat és Oroszország hatalmas gazdasági lehetőségeit az európai technológiai tudással és kultúrával.

Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország az Oroszország elleni uniós büntetőintézkedéseket és az orosz válaszlépéseket is megszenvedi, ezért a magyar vezetés arra törekszik, hogy legalább a politikai kapcsolatokat mentse.

A miniszterelnök közölte, hogy a kelet-ukrajnai válság rendezéséről a múlt héten elért minszki megállapodás alapján rendezni lehet az EU és Oroszország kapcsolatait. A hat kelet-európai országban tervezett NATO parancsnoksági központ létesítéséről a kormányfő kijelentette: "nincs szükség a magyar biztonságpolitikában különösebb lépésekre", mert Oroszország nem jelent fenyegetést Magyarországra, amely NATO-tagként a szervezetnek mindig is jó és hűséges szövetségese volt és marad.

Orbán Viktor az ukrajnai válságnak a kárpátaljai magyar kisebbség sorsára gyakorolt hatására vonatkozó kérdésre kifejtette, hogy Magyarország nagy figyelemmel követi az eseményeket. Szerinte az Ukrajnában élő magyarok véleményének el kell jutnia a döntéshozókhoz, és Magyarországnak nemzetközi szinten fel kell lépnie az érdekeik védelmében, ha megfosztják valamilyen joguktól őket.

A lap kérdésére, miszerint Törökország- vagy Oroszország-típusú illiberális állam kiépítésére törekszik-e, a kormányfő kifejtette, hogy "Törökország nagyon sikeres állam, és Oroszország is rendkívül sikeresen fejlődött az ukrán válságig, amely rossz hatást gyakorolt az orosz gazdaságra". "Nem értek egyet azokkal a nyugati reflexekkel, hogy át kell nevelni és nem kell elfogadni azokat, akik sikeresebbek nálunk, csak azért, mert a nyugati nézőpont szerint politikai rendszerük kevesebb értéket hordoz magában" – mondta.

Orbán a Déli Áramlat gázvezetékről azt mondta, "mégis csak meg kellett volna építeni. (...) Megállapodtunk abban, hogy Oroszország támogatni fogja azt a változatot, amely szerint Görögországon, Macedónián, Szerbián és Magyarországon átmenő gázvezeték épül. Amennyiben minden ebben érdekelt ország beleegyezik, akkor Oroszország részt vesz benne, de Putyin közölte, hogy Oroszország okult az előző eseményekből, ezért előbb meg kell szerezni az Európai Unió egyetértését. Most ezen dolgozunk". Hozzátette: az Európai Unióban számtalan egymással versenyző gázvezeték-elképzelés fekszik a tárgyalóasztalokon, ezért "nem egyszerűen lobbizni, hanem küzdeni kell koncepciónk sikeréért".

73 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
@ilos: Egy kis ízelítő Orbán hőbörgéseiből!!

1. "Pusztán annyit kérek, engem ne oktatgassanak ki demokráciáról azok,
akik végigszolgálták a diktatúrát, és az oroszok szekerét tolták."
Orbán Viktor (Nógrád Megyei Hírlap, 1996. szeptember 28.)

2. "Nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni."
Orbán Viktor (Magyar Demokrata, 2007. január 4.)

3. "Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei, és ezt most már
mindenki kezdi veszedelmesnek látni."
Orbán Viktor (Orbánviktor.hu, 2007. október 1.)

4. "Nyugaton van keresnivalónk, Keleten semmi keresnivalónk nincs."
Orbán Viktor (Magyar Hírlap, 2007. november 17.)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
@ilos: Azt gondolom kettőnk között teljesen "meddő" ez a beszélgetés. A "tárgyi tévedéseimet" pontról-pontra meg tudom cáfolni, de feleslegesnek érzem kifejteni. Talán csak egyet: ugye nem gondolod komolyan, hogy én nem tudom akkor Szovjetunió volt, most meg Oroszország? Azért bátorkodtam összemosni, mert tény:
a volt Szovjetunió össz. területéből Oroszország a 76 %, népességét tekintve pedig 50 %-a, továbbá a hivatalos nyelv a SzU-ban az orosz volt.
Sziszifusz
@ilos: 21:25
Tőlünk a hivatottabb A. Merkel is kimondta, hogy az illiberális demokrácia kifejezéssel nem tud mit kezdeni. Én ezt úgy értelmezem, ahogy a képtelen dolgokra szokták mondani " fából vaskarika", tehát értelmetlen.
Egyébként a liberalizmus a személyes szabadságot és a törvények előtti egyenlőséget jelenti. Aki ezt helytelennek tartja, az ugyan milyen rendszert akarhat ?
levi
Inkább éljünk egy olyan oroszországban ami hidegháborút vezet európa ellen.
ilos
@Sziszifusz: Merkel asszony azért nem tudott mit kezdeni az illiberalizmussal, mert a választóinak jelentős része liberális, bolond lenne velük összeveszni. De egészen más a németeknél a liberalizmus, mint nálunk, a jó SzDSz úgy lejáratta a fogalmat, hogy a kutya nem kér belőle. Ők a szabadosságra értették a liberalizmust, persze csak nekik volt minden szabad, ha emlékszel. Amúgy a személyes szabadságot és a törvények előtti egyenlőséget már a mindenfajta jelző nélküli demokrácia is garantálja, nem kell ezt turbózni.
ilos
@eszegfu: Mit akartál mondani ezekkel a számokkal? Persze hogy Szibériában nem laknak olyan sűrűn, mint Moszkvában, De azt is tudod, hogy a Krim-félsziget meg a Donyeck-medence soha nem volt ukrán? A néhai Hruscsov, mivel ukrán volt, nagylelkűen odaajándékozta, ami abban az időben annyit jelentett, mint ha most a megyehatárokat átrajzolnánk. És egészen eddig nem is volt probléma, de miután a jenkik feltüzelték a proletárokat és az új kormány első intézkedése a kisebbségi jogok (pl. a nyelvhasználat) eltörlése volt, jogosan lázadtak fel a 98 %-ban oroszok lakta területek lakói, hogy ebből nem kérnek. Csak halkan jegyzem meg, hogy ha a 200 ezer kárpátaljai magyar fellázadna, nekünk is segíteni kellene őket. Persze tudom, hogy ez már nemzettudat kérdése, Gyurcsány a nagy liberalizmusával biztosan nem segítene.
nezelodo
"ranger február 21., 11:00"

Ott legalább ábrándozhatna, mit egykor a kis kopasz, hogy szeretett népe hazavárja...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.