Elutasította a Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészség a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) Vitézy Dávid, a fővárosi cég volt vezérigazgatója ellen tett feljelentését – tudta meg a Magyar Nemzet a Fővárosi Főügyészségtől.

Az ügyészség a büntető törvénykönyvre hivatkozva kimondta: az üzleti titok birtoklása nem bűncselekmény, csak ha azzal visszaélnek, jogtalan előnyt szereznek, másnak vagyoni hátrányt okoznak.

Vitézyt utódja, Dabóczi Kálmán jelentette fel február 6-án üzleti titok megsértésének gyanújával. A cég igazgatósága valószínűnek tartotta, hogy a volt vezérigazgató jogosulatlanul birtokol adatvagyont, ami megvalósíthatja az üzleti titoksértés bűntettét, alkalmas lehet vagyoni hátrány okozására, jogtalan előnyszerzésre.

A feljelentés alapja az volt, hogy Vitézy Dávidnál maradt a BKK átadás-átvételi dokumentációjának egyik példánya, feltehetően ez az az adatvagyon, amire a feljelentés hivatkozik. A sok ezer oldalas dokumentáció az átadott-átvett tárgyaktól kezdve a cég szerződéslistáján, iratlistáján, a projektek, közbeszerzések aktuális státuszán keresztül a szakterületek és vezetők teljességi nyilatkozatáig sok adatot tartalmaz, de ez még nem elég alap az üzleti titoksértés miatti feljelentéshez.

A BKK egy közleményében később azt írta, nem az átadás-átvételi dokumentáció miatt jelentették fel Vitézyt, hanem "a teljes elvitt adatvagyon" miatt: mivel Vitézy még hetekig rendelkezett a BKK rendszerének belépési kódjával, "bármikor be tudott lépni a rendszerbe, módosíthatott, vagy akár törölhetett benne".

Az új vezérigazgatónak a nemrég kirúgott informatikai igazgató nem adta át ezeket a kódokat, így Dabóczi Kálmán viszont nem tudott belépni.

A kódvitának az lehetett a lényege, hogy Vitézy távozása után kíváncsiak voltak Vitézy céges levelezésére, ám – az azóta távozott – informatikai igazgató nem adta át a jelszót a személyes adatok védelmére hivatkozva – írja az Index.

Vitézy Dávid a Budapesti Közlekedési Központ megalapításától, 2010. októberétől 2014. december 31-ig töltötte be a vezérigazgatói posztot, menesztéséről a Fővárosi Közgyűlés december 3-án döntött.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
"kíváncsiak voltak Vitézy céges levelezésére, ám az informatikai igazgató nem adta át a jelszót a személyes adatok védelmére hivatkozva"

Na ez roppant érdekes! Miféle személyes adatok vannak egy céges levelezésben? Óránként meglepődök, milyen érdekes is az illiberális állam.

Nem mintha nagyon tetszene.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@nemkati: Ismerősöm mesélte, hogy náluk úgy megy a kirúgás, hogy a biztonsági őr odakísér reggel az íróasztalodhoz és előtte összeszedheted a személyes holmijaidat. A számítógépet még csak be sem kapcsolhatod, hisz minden ami azon van a cég tulajdona.
nemkati
@human: brrr. Mégis, ezt hívják demokráciának? Undorító, ami itt megy. Ha még '56-ban se volt forradalom, csak ellenforradalom, akkor mostmár mégiscsak kéne egyet kirobbantani! Másképp nem fog semmi megváltozni.
Desischado
Így legyen ötösöm a lottón, ahogy tudtam hogy ebből a feljelentésből semmi sem lesz! Méghogy a vezír unokaöccsét feljelenteni! A polt péter hozta a formáját, szokás szerint! Megint érvényesült a "mi kutyánk kölyke" elv!
Nil
@Premo: Ez kevés ehez a védelemhez- érintethetetlenséghez
nyanya001
Sok milliárd forint uniós támogatást veszíthet el a főváros a késlekedő beruházások miatt. A kormány által közreadott lista szerint 11 fővárosi projekt erős lemaradásban van az uniós támogatási szerződésben rögzített határidőkhöz képest. S ebben még nem is szerepel a 4-es metró kapcsolódó beruházásainak függő 42 milliárdja.
hirdetés

Összesen 29,4 milliárd forint uniós forrást nem tudott tavaly év végéig lehívni a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 11 fővárosi Közop-projekt késlekedő megvalósítása miatt. A kormány a napokban tette közzé a csúszásban lévő beruházások listáját, amelyen számos fővárosi fejlesztés is szerepel.
Mostanáig tagadták

Köztük olyanokat, amelyek veszélyes csúszásáról már egy évvel ezelőtt írt a Népszabadság, de a BKK és a főváros akkor hevesen tagadta a késlekedést, és az uniós források elvesztésének lehetőségét. Ezek között szerepelt a megújuló 1-es, 3-as villamos továbbvitele, valamint a pályájára szánt járművek beszerzése is. Az előbbi 41 milliárd forint értékű uniós támogatásból 2014 végéig 15,5 milliárdot, utóbbiból a szállítói szerződés késői megkötése miatt 3,2 milliárdot nem tudott lehívni a BKK.

nol.hu/belfold/tobb-tizmilliardos-minuszban-1517973

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.