Szocialista brókerbotránynak tartja a Buda-Cash-ügyet Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, aki egyúttal arról biztosította a kisbetéteseket, hogy meg fogják kapni a pénzüket.

A politikus csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Kulcsár-ügy után – amelyben "személyi összefonódások voltak vezető szocialista politikusok családtagjai, munkatársai, valamint a Kulcsár-ügy főszereplői között" – "itt az új szocialista brókerbotrány". A Buda-Cashnél csaknem százmilliárd forintot tüntettek el az ügyfelek, köztük a DRB bankcsoport kisbetéteseinek pénzéből – jelezte Rogán Antal, aki szerint fel kell tenni a kérdést: kik tették ezt lehetővé.

Szerinte Bajnai Gordon volt kormányfő "megbízott a Buda-Cash embereiben", hiszen a miniszterelnöksége idején Antali Károly, a Buda-Cash felügyelőbizottságának elnöke kormánybiztosként felügyelte a MÁV átalakítását. Szintén Bajnai Gordon kinevezettjeként került a Buda-Cashtől a MÁV élére Andrási Miklós, aki egyébként Fidesz-alapítótag volt, de a párt megszakított vele minden politikai kapcsolatot, miután nyilvánvalóvá vált, hogy "Bajnai embere" – mondta Rogán Antal, aki azt is érdekesnek nevezte, hogy hosszú ideig lehetett a Buda-Cash vezérigazgatója az a Gyarmati János, aki korábban a Globex-ügy gyanúsítottja volt.

Rogán Antal kifejtette továbbá, hogy 2009-ben a parlament – a Nemzetközi Valutaalapra hivatkozva – olyan törvénymódosítást fogadott el, amely alapján csak ötévente kell helyszíni ellenőrzést tartani a befektetési piac szereplőinél és a takarékszövetkezeteknél.

A mostanit megelőzően – folytatta – legutóbb 2010 májusában, még az új kormány megalakulása előtt végzett átfogó helyszíni ellenőrzést a Buda-Cashnél az akkori pénzügyi felügyelet, és semmilyen érdemi megállapítást nem tett, mindössze egy hárommillió forintos büntetést rótt ki. Jól tudták tehát akkor a Buda-Cashnél, hogy öt évig nem kell újabb átfogó vizsgálatra számítaniuk – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Miért nem fedezték fel 2010 májusában a csalássorozatot, amikor még tízmilliárdokat lehetett volna megmenteni az ügyfelek pénzéből? – tette fel a kérdést a politikus, kiemelve, hogy a mostani nemzeti banki vizsgálat az első napon feltárta a csalássorozatot.

Mit tudott Bajnai kormánybiztosa?

Rogán Antal szerint az is kérdés, hogy 2010-ben miért éppen májusban, az új kabinet megalakulása előtt tartották olyan fontosnak a gyors vizsgálatot a Buda-Cashnél. Mit tudott Bajnai Gordon kormánybiztosa, Antali Károly? – kérdezte.

A frakcióvezető szerint mindezeket a felvetéseket tisztázniuk kell a hatóságoknak, de "az is lehet, hogy erre parlamenti eszközöket is igénybe fogunk venni". Hozzátette, a lehető legszigorúbb, legalaposabb vizsgálatot várják el a hatóságoktól, amelyeknek ki kell deríteniük, hová lett, kiket gazdagított az elcsalt pénz.

Rogán Antal a betéteseket arról biztosította, a pénzük biztonságban van, azt a betétbiztosítási alap garantálja, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig – törvényi felhatalmazással – fel tudja tőkésíteni hitellel a betétbiztosítási alapot annyira, hogy minden kisbetétes megkaphassa pénzét.

Windisch László, a jegybank alelnöke kedden jelentette be, hogy az MNB több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál is korlátozó intézkedéseket rendelt el. Tájékoztatása szerint a Buda-Cash Brókerháznál mintegy 15-20 ezer, a DRB bankcsoportnál pedig mintegy 100-120 ezer ügyfél lehet érintett, akik kártalanításra számíthatnak.

107 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
G...i tónika !!! Inkább kártalanítsd a Magyar Népet, akitöl milliárdokat
loptatok el évek alatt a bandáddal együtt !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
keresztapa
@Knapp75: Ami igaz, az igaz Mohóságom okozta a vesztem, meg az, hogy felügyelet, garancia nélkül, tudnak csalók a bankszektorba dolgozni, állami jóváhagyás mellet, zsidó spekuláns volt az illető, azóta utálom a bankba dolgozó
brókereket, mert becsületes egy sincs köztük. De bankár se! A kötött üzletekért a bank mért nem vállal garanciát, csak a befektető veszíthet, holott a bank játszotta el a befektetett összeget.
Dr. Felipe
Tonyó maffiózó megint a saját 5 éves szarukat próbálja áttolni a szocikra, úgyhogy biztosak lehetünk benne hogy a fideSS maffia vastagon benne van a bulikában. Kíváncsian várom a további fejleményeket. Addig is arra válaszoljon a kis "geci" hogy miért nem tartóztatták le a tulajdonosokat, talán azért mert a szálak a fideSShez vezetnek.
Dr. Felipe
Gondolom ha a szocik sara lenne már mindenkit rabláncon vezetgetnének ahogy simon elvtárssal tették.
kukac50
A Fidesz van hatalmon akkor pofátlanság még most is a szocikra vissza mutogatni!
keresztapa
Magyar bankok összjátéka a volt idegen bankokkal, csodálatos tanulékonyságukat bizonyították a magyar befektetőknek, az idegen bankok büszkék tanulóikra, közösen megtették azt amit a bankárok természetüknél fogva előre lejátszottak. Bizonyosságát adva, hogy nem az idegen bankok a tolvajok, hanem maguk a magyar bankok párt kötődésüknek köszönhetően
vitték a pártok a befektetett összeget büntetlenséget kínálva a bankok vezetőinek. Nem kell egyik pártra sem mutogatni mindegyik közös elhatározással részesült a bankok veszteségéből! Az állam úgyis helyt áll.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.