Olyan volt a jégkártól sújtott erdő, mintha lebombázták, mintha tüzérségi zárótűz érte volna, derékba törtek fák – idézte fel december 8-i, az ónos eső és jegesedés utáni, papréti látogatását Áder János államfő vasárnap a közmédia S.O.S. Bajban az erdő! című tematikus műsorában.

"Olyanok voltak ezek a fák a nyílt sebeikkel mint egy-egy sírkereszt, egy-egy mementó, egy-egy kopfaja" – idézte fel a köztársasági elnök, milyen drámai hatást tettek benne az akkor látottak.

"Világossá vált számomra, hogy meg kell menteni az erdőt"

– mondta, felidézve, hogy akkor határozta el, felkéri a közszolgálati médiát a társadalmi összefogást középpontba helyező tematikus nap megrendezésére.

Áder János: mindenki menjen erdőbe

Áder János beszélt arról, hogy a decemberi jégkárok következtében 30-40 év munkája ment tönkre. Mint mondta, fel kell hívni az emberek, a cégek figyelmét arra, hogyan segíthetnek abban, hogy minél hamarabb ép erdőket láthassunk. Hozzátette: tudomása szerint 34 ezer hektárnyi erdő nagyon súlyosan károsodott és több mint 200 hektáron kell majd újra telepíteni az erdőt.

A fák oxigént termelnek, állítólag

Az erdők fontosságáról azt mondta a köztársasági elnök, hogy mindenkinek van élménye, ha máshonnan nem, akkor gyerekkorából biztosan arról, hogy milyen érezni a "zöldellő erdő leheletét", milyen látványt nyújtanak friss levelek a fákon. Aki pedig ezt átélte már, az tudja, miért nem dobjuk el a szemetet az erdőben – jegyezte meg Áder János.

A fenntarthatóság kapcsán az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy az erdő "kell ahhoz, hogy éljünk", hiszen a kibocsátott szén-dioxid egy részét a fák kötik meg és alakítják oxigénné. Beszélt arról is, nemzetközi mérések szerint az ipar rohamos fejlődésének következtében az elmúlt 25 évben 30 százalékkal nőtt a szén-dioxid kibocsátás mértéke a Magyarországnál jóval nagyobb és iparosodottabb országokban.

Mindenki menjen erdőbe! Vagy küldjön SMS-t

Felhívta a figyelmet arra, hogy egyes országokban, például az évente jelentős gazdasági növekedést produkáló Kínában jelentős az ipari tevékenységek okozta környezeti károk mértéke. Mint mondta, Magyarország ezzel szemben jó példa, mert az elmúlt 25 év alatt úgy sikerült gazdasági növekedést elérnie, hogy közben csökkentette a GDP arányos szén-dioxid-kibocsátást. Áder János felhívta a műsorban a környezettudatosságra is figyelmet és azzal zárta szavait, hogy mindenki menjen el legalább évente néhányszor egy erdőbe és élvezze a természet szépségeit.

A műsorban elhangzott, hogy 1 óráig már több mint 28 ezren hívták a kezdeményezés adományvonalát. Azok, akik szeretnék támogatni a kárenyhítést, a 13600-as telefonszámot tárcsázhatják. Itt a kicsengés után a 90-es számot kell megadni, SMS-ben pedig a 90-es számot kell a 13600-as telefonszámra küldeni, ezzel hívásonként és SMS-enként 250 forint támogatást juttatnak az Országos Erdészeti Egyesületen keresztül a károsodott erdők helyreállítására.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kkalman
Mekkora marhaság jutott az eszembe? Az ónos eső által kidöntött fákat jótékony célra használni. Ha már az emberektől puncsolják a zsét az újratelepítéshez, akkor a kidőlt fákat ki is oszthatnák a rászorulók között.
lampa laz
Lejár a mandátuma, felcsaphat erdőkerülőnek.

A természet is olyan mint az ember, mindent kibír.
Rumcájsz
MINDEN KÖZMUNKÁST KIVEZÉNYELNI!

A kivágott fákkal tüzelni a közintézményekben!

10 perc alatt megoldanám a problémát.
Toby
(K)áder ! A "magyar embereket" már bőven bevittétek az erdőbe !
kkalman
Mekkora marhaság jutott az eszembe? Az ónos eső által kidöntött fákat jótékony célra használni. Ha már az emberektől puncsolják a zsét az újratelepítéshez, akkor a kidőlt fákat ki is oszthatnák a rászorulók között.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.