Az ország nyugati végének erdőit és parkjait és elhagyatott utcáit az utóbbi időben egyre gyakrabban szennyezi az Ausztriából származó szemét – írja a Magyar Nemzet.

Mindennek az eltakarítása több tízmillió forintos kiadást ró az önkormányzatokra évente. Fertődnél, illetve a Fertődöt Pamhagennel összekötő útszakaszon halmokban áll a szemét. A háztartási hulladék mellett jobb sorsra szánt zuhanykabint, hajdan népszerű gyermekhintát, kopott, öreg matracokat és valószínűleg frissen lerakott építési törmeléket találtak – olvasható a lap cikkében.

Kérdésükre Kosztka András, a Sopron Holding Zrt. közterület-tisztítási részlegvezetője elmondta, hogy az általuk rendben tartott területeken is gyakran találkoznak azonosíthatóan ausztriai építési törmelékkel, de szerintük ezt nem osztrák, hanem magyar vállalkozó „hozta haza”.

Éves szinten az ilyen illegális szemétlerakók felszámolása 2014-ben a soproni önkormányzatnak összesen 26 100 000 forintjába került. A Sopron Holding Zrt. tájékoztatása szerint körülbelül kéthetente találnak újabb adagot, közel kétszáz különböző helyszínen.

Bánáti László, a Soproni Erdészet erdészetvezető helyettese is úgy véli, inkább a kint dolgozó magyarok hozzák át a szemetet, semmint az osztrákok. A Sopron környéki parkerdőt a Tanulmányi Erdőgazdaság kezeli, ők saját költségen igyekeznek elszállítani a szemetet, de éves szinten ez nekik is több millió forint pluszköltséget jelent.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
Bravó!... taps, kalapdobálás...

nemrég egy forgalommentes helyen haladtam el, és látom, hogy utánfutós furgoból/ról dobálják le a szemetet az út szélére...készítettem pár fényképet, és beszóltam az önkormányzat illetékesének, hogy mit láttam, nézze meg ő is.

aszongya nem úgy van ám hohó...menjek be hozzá, felveszünk egy jegyzőkönyvet, mint feljelentést, leadom a fényképeket hozzá, és elindítják az eljárást. -hány nap? hááát az akár több hónap is lehet, ha bíróság lesz az ügyből.. persze.. ..akkor is kell tanúskodnom.

nos én a környezetvédelmet befejeztem. járjon tanúskodni, akinek több anyja van. fénykép töröl, oszt jónapot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Törölt felhasználó
Nagyon egyszerű. Kicsit turkálni kell a szemében lesz ott pár számla, személyesen megcímzett papír.. Vissza lehet küldeni a feladónak..:)
dömdödöm
@ziziplanet: pontosabban ki lehet számlázni a költségeket feladónak .
m.macskosz
@nemjoezigy: ma, 08:13 Most egy kicsit fényezem magam, bocs! Családi házunk van, kaptunk sárga és kék fedelű kukákat. Mivel egyedül élek, elég két havonta kiraknom, ráadásul a sörös dobozokat karitatív célból külön gyűjtöm és elviszem egy közeli szelektív gyűjtőhelyre, átlátszó műanyag zsákban. Kémiából odáig jutottam, hogy emlékszem: a papírgyártás meg a cellulóz, meg egyebek...
Nos, a gyerekem, aki egy jó nevű oskolába járt, megkérdezte,
miért teszem a tésztás csomagolást a papír hulladék közé...
...és akkor beugrott, hogy tényleg! megkérdezem már illetékes elvtársat,
mi is van akkor, amikor én tényleg jóindulatúan szelektálni szeretnék, de...

Mi a helyzet a dobozos tejjel? Fele műanyag, fele papír?

Azt ajánlják, hogy csak tiszta hulladékot dobjunk a szelektív gyűjtőedénybe.
Oké, de akkor részint a vizet pazaroljuk, részint a környezetet szennyezzük...
nemjoezigy
@m.macskosz: OK jól csinálod, (szerintem) én, mivel nálunk van kályha, elégetem a tejes dobozokat, így leég róla a papír megmarad az alumínium és az megy e fémes konténerbe a konzervdobozokkal együtt. Tejfölös, margarinos, olajos kecsöpös:-), egyéb műanyag megy a műanyagos konténerbe, és a hulladéktelepen szétválogatják, hogy pl: hőre lágyuló, hőre keményedő, lebomló, nagyon koszos, stb. Az első kettő, és a jól beazonosítható, tiszta megy újrahasznosításra, a többi energiahordozóként elégetődik és fát, szenet, gázt helyettesítve hőenergiát ad.
Ennyi.
m.macskosz
@nemjoezigy: Bevallom, ha valamit csinálok, azt igyekszem full-on teljesíteni, ezért okoz gondot, hogy pl. egy margarinos dobozt hogyan lehet "tisztán" a szelektív gyűjtőbe dobni.
vadsanca
Nem siránkozni kell! Meg kell akadályozni! Persze az is pénzbe van! De mérlegelni kell, hogy hosszútávon melyik az olcsóbb. Valószínű lesznek komoly viták, pereskedések, de a környezet itt is környezet. És még valami. A magyarokat is megkéne már tanítani a környezet tudatos életmódra!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.