Határozott véleményt fogalmazott meg a Kúria Polgári Kollégiuma és az Országos Bírósági Hivatal a Fidesz javaslatával szemben, miszerint másképp szeretnék szabályozni a képmás és hangfelvételekhez való jog megsértésének az eljárásrendjét – olvasható az ATV.hu cikkében.

Az új eljárásban a keresetlevél benyújtásától számított nyolcadik napra kellene kiírni a tárgyalást, ahol az egyik félnek azt kellene bizonyítani, hogy a képmás vagy a hangfelvétel elkészült, a másik félnek pedig azt, hogy ehhez az érintett hozzájárult.

Az OBH szerint a cél maximálisan támogatható, de ezzel a jogi szabályozással nem érhető el. Utaltak a határidő betarthatatlanságára külföldi személy esetén és kifogásolták, hogy nem készült megfelelő hatásvizsgálat, és hogy egy magánszemélytől ugyanúgy elvárják, hogy bizonyítsa az általa készített kép jogszerűségét, mint a sajtó képviselőitől. Felhívták rá a figyelmet, hogy a kérdésnek emberi jogi vonatkozása is van, ugyanis adott esetben a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog ütközhet a véleménynyilvánítás szabadságához való joggal.

Kifogásolták továbbá, hogy a módosítást komoly felvilágosító munkának kellene megelőznie, hogy a jogérvényesítés ne kiváltság legyen, amit csak bizonyos réteg ismer.

„Az Országgyűlésnek nem az a feladata, hogy a miniszterelnököt és a szűk környezetét megvédje attól, hogy az állampolgárok és a sajtó képviselői róluk felvételt készítsenek, hanem, hogy az állampolgárokat védje meg a hatalom önkényétől” – mondta Bárándy Gergely, a törvényalkotási bizottság szocialista alelnöke.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

gödörben
„Az Országgyűlésnek nem az a feladata, hogy a miniszterelnököt és a szűk környezetét megvédje ...hanem, hogy az állampolgárokat védje meg a hatalom önkényétől” Na akkor miről is van itt szó??? Már épp ideje lenne rászorítani őket arra amiért ott vannak. Kiváncsi leszek, hogy ez mikor valósul meg???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.