A Fidesz budaörsi szervezete után a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége és további öt szervezet nyilvános bocsánatkérésre szólítja fel Budaörs polgármesterét, Wittinghoff Tamást. Ennek oka, hogy a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartott képviselő-testületi ülésen Wittinghoff állítólag "megtagadta" a Fidesz kezdeményezte egyperces tiszteletadást. Szerintük azért tett így a polgármester, mert erről a mozzanatról nem egyeztettek vele. A közlemény arról is ír, a városvezető azt mondta: szerinte kommunizmus nem is volt Magyarországon.

A közlemény aláírói elítélik Wittinghoff cselekedetét, amelynek – mint írták – nincs helye a közéletben. Emlékeztettek: a kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát világviszonylatban 100 millióra, Kelet-Közép-Európában 1 millióra becsülik. Még többen vannak, akiket „a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított” – utaltak a vallatásokon, kínzásokon átesettekre, a megbélyegzettekre, a kirekesztettekre, valamint a börtönbe zártakra, illetve az üldözöttekre a nyilatkozatot aláíró szervezetek. Felszólítják Wittinghoff Tamást: mutasson nagyobb érzékenységet mások szenvedése és meghurcoltatása iránt, polgármesterként többé ne tagadja meg a tiszteletadást, és nyilvánosan kérjen bocsánatot a kommunizmus áldozatainak hozzátartozóitól.

Megdöbbentőnek tartotta a polgármester viselkedését a Fidesz budaörsi szervezete is. A február 25-ei testületi ülést követően közleményben jelezték, hogy mivel a kommunizmus bűneinek tagadása törvényellenes és sérti az áldozatok, hozzátartozóik és minden demokratikus értékek mellett elkötelezett ember méltóságát, feljelentést tesznek az ügyben.

Wittinghoff Tamás a nyilatkozatra reagálva az MTI-nek szerdán elmondta: sajnálatos, hogy a budaörsi Fidesz "csúsztatáson és hazugságon alapuló" közleményét a Pofosz és partnerszervezetei is készpénznek vették, és erre alapozva fogalmazták meg tiltakozásukat.

Nemcsak hogy nem tagadom a múlt bűneit, de negyedszázaddal ezelőtti közéleti szerepvállalásomnak éppen az volt az oka, hogy mélyen megvetettem a szocializmusnak nevezett kádári önkényt. Ennél jobban csak a rákosista diktatúrát és a nyilas rémuralmat, és ezek rémtetteit vetem meg, amelyeket sokszor ugyanazon személyek követtek el. Bűneik megbocsáthatatlanok

– jelentette ki a polgármester hangsúlyozva: minden ezzel ellenkező állítás "ostobaság és manipuláció".

Szerinte a Fidesz "hiteltelen kérések megfogalmazása és álhírek gyártása helyett" jobban tenné, ha elősegítené a múlt feltárását például az ügynöklisták nyilvánossá tételével. Esetleg megakadályozná, hogy egy köztemetőben az 56-os „ellenforradalmat legyőző, hős szovjet katonáknak emléket állító” obeliszk legyen. Ez tényleg a múlt meggyalázása – mondta Wittinghoff Tamás, hozzátéve, örömmel látná ezzel kapcsolatban a most tiltakozó szervezetek állásfoglalásait.

Budaörs polgármestere korábban január elején került a figyelem középpontjába, miután kijelentette, a kormány által bevezetett útdíj miatt a város nem hajlandó tovább fizetni az M1-M7-es autópálya közös bevezető szakaszának a közvilágítását.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
A volt kommunisták által kezdeményezett kommunista-ellenes tiszteletadáson a volt kommunisták javasolták az 1 perces néma főhajtást saját maguk és bűneik előtt !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Felipe
Na de a fideSS maffia áldozatait hány főre becsülik? Gondolok itt a volt trafikosokra, földművesekre, kaszinósokra stb.
coni
Itt az élő példa, hogy hiába tette Wittinghoff az ország minta településévé Budaörsöt évtizedek kemény munkájával, a Fidesz karaktergyilkoló gyára bedarálja ha egy fűszálat is keresztbe tesz nekik.
Desischado
Ha valaki ellenük mer szólni, vagy tenni, az attól kezdve ellenségnek számít, akit el kell intézni! Aljas, de mit várhatunk a maffiától?
brutus
@Dr. Felipe: ...meg föleg a SZEGENY emberekre...
Hellcat
A becsületes, tisztességes hozzáértő emberek nagyon b@sszák a fidesz csőrét...
világlátó
Ez már több a soknál. Van erre apparátus, ami már önjáróvá lett . Ez nem az első és az utolsó hír.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.