Nem igaz, hogy kevés a szakmunkás, a baj az, hogy a végzetteknek csak az egyötöde helyezkedik el a saját szakmájában – írja a hvg.hu.

A kormány nem is titkolt célja, hogy mesterségesen csökkentsék a gimnáziumi férőhelyek számát, és a gyerekeket a szakképzés felé terelni. Két oktatási koncepciót is kidolgozott 2015 elejére a kormány, az egyiket, a köznevelési iskolaszerkezet átalakításáról. Az egyik a 9 évfolyamos általános iskola, szakgimnáziumokra átkeresztelt szakközépiskola, szakközépiskolára átkereszetelt szakiskoláról szóló előterjesztés.

A másik a szakképzés legújabb reformelképzeléseit írja le (és több tekintetben – pl. iskolaszerkezet, alaptanterv, tankönyvek – írja felül az eddigi változtatásokat), illetve erősen kritizálja a közoktatási rendszert.

Mártonfi György oktatáskutató a hvg.hu-nak elmondta, az alapkérdés az, hogy mit tudunk csinálni a 7-8. évfolyammal. A kompetenciamérésekből ugyanis az derül ki, hogy az általános iskola utolsó két évfolyama gyakorlatilag funkcionálisan nem működik, a szakiskolába bekerülő gyerekek ezen évek alatt sem matematikából, sem szövegértésből nem fejlődnek semmit, ők ellátatlanok maradnak.

A szakiskolai koncepcióban pedig több helyen is szerepel egy adat, amit a hangzatos kommunikációk során jótékony homály övez: Magyarországon a tanult szakmában elhelyezkedés aránya mindössze 20 százalékos. Azaz csak minden ötödik gyerek helyezkedik el – a szakmunkás-bizonyítvánnyal a zsebében – a saját szakmájában.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Levendula
Csoda-é, hogy nincs jövőjük, munkájuk a szakmunkásoknak? Spórolás címen mindenki saját maga oldja meg a szakmunkát igénylő dolgokat, pl. festés, mázolás, kertépítés, hajvágás, vízvezeték szerelés, néhány hülye még a gáz- és villanyszerelői munkát is megcsinálja szakképesítés nélkül.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
@Knapp75: Ilyen "nagyot" én nem merek álmodni... de "Ránkszarsz" (TALÁLÓ elnevezés!) elképzeléseibe még ez is belefér.
micfild
@human: igy igaz. Nem szakmunkások akarnak itt képezni, hanem kóklereket!
Orbáncék kinyirták a szakképzés gyakorlati oktatását végző cégeket. Kivéreztették őket teljesen. Elméletben csak idióta jogászokat lehet képezni, olyanokat mint orbáncvezér aki sosem dolgozott a szakmájában. Szakmunkást csak gyakorlati oktatással lehet képezni. Piszok jól be tudnám magolni, mint valami versikét, hogyan kell egy házat bevillanyszerelni,,, sokra megyek vele ha mégcsak nem is láttam olyan. Az oroszkrémtorta receptjét is bemagolom ha kell, de ha még sosem volt a kezemben még nyers tojás sem, akkor az a tudás pont annyit is ér, mint annyitisérjankó emberi mivolta
micfild
@Knapp75: minek a piramis? van már neki stadionja.
szerintem egyébként katedrális lesz a következő amit épitettni fog...felcsúton.
DogAdventures
@varirmag: tanujj mer megbux!
cnc esztergályosnak lenni.rabszolga munka.
Több helyen már csak berakónak hívják.
Semmi sincs rád bízva.
Vannak beállítők.ők csinálnak mindent.
kopeba
Stadionok kellenek nem szakmunkások.
Tibor43
Kellenek a szakmunkások. Ha itthon nem tudnak elhelyezkedni,mennek külföldre dolgozni.
Miért csak az orvosok vándoroljanak ki...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.