Az Iszlám Állam szélsőséges fegyveres szervezet térnyeréséről is szó volt az uniós külügyminiszterek pénteki rigai tanácsülésén – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon az MTI-nek a lett fővárosból. A magyar miniszter ezzel kapcsolatban tájékoztatta partnereit arról az amerikai felkérésről, hogy Magyarország növelje részvételét az Iszlám Állam elleni fellépésben.

A líbiai helyzet az Iszlám Állam további térnyeréséről tanúskodik, ezt mutatja az is, hogy Líbiában már ötezer embert tartanak számon az Iszlám Állam harcosaként – mutatott rá Szijjártó Péter. Az Iszlám Állam terjeszkedésének egyik következménye, hogy a Közel-Keleten a helyzet a folyamatos destabilizálódás irányába mutat, ami fenyegeti Európa biztonságát. Másrészt folytatódik az esztelen öldöklés, ami "a keresztény közösségeket és más kisebbségeket folyamatos veszélyben és fenyegetés alatt tartja" – fejtette ki a miniszter.

Szijjártó az Iszlám Állam elleni harcról: vannak kötelezettségeink

Szijjártó Péter elmondta: tájékoztatta a külügyminisztereket, hogy a kormány konzultációt kezdett a parlamenti pártokkal Magyarországnak a nyugati koalícióban vállalt szerepének növeléséről. Felidézte: Magyarország felkérést kapott az Egyesült Államoktól, hogy Észak-Irakban biztosító feladatokat lássanak el magyar katonák iraki biztonsági erők kiképzését végző szövetségesek számára.

A térségben a keretnemzeti feladatokat Olaszország és Németország látja el, ezért pénteken este, illetve szombat délelőtt Szijjártó Péter megbeszélést folytat a témában az olasz és a német külügyminiszterrel. Elmondta: az Egyesült Államok arról tájékoztatta Magyarországot, hogy gondoskodni tudnak a katonák elhelyezéséről, emellett eszközök biztosítására is ígéretet tettek.

"Az Iszlám Állam gyakorlatilag a nyugati világ értékrendjét támadja elemi erővel, ezért a nyugati koalíciónak is fokoznia kell a harcát ellene. Magyarország kormányának az az álláspontja, hogy Magyarország a nyugati értékközösség tagja, és ez kötelezettségekkel is jár" – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wadnarancs
Igaza van! Menjen oda ebben az esetben és harcoljon. Jelentkezzen mint magyar politikus ,hogy ott szeretne műkdni majd egy gyűlésen az isisel robbantsa fel magát. Miért kell minket is belekeverni olyanba ami nem a mi dolgunk. Be kell látni igaza volt Odainnak a Thor c. filkmben: Egy jó király sosem kezd háborút ,de mindig készen áll rá.

Ha nagyon harcolni akar ez a szakember akkor tessék parancsolni, kifizetem még az útiköltséget is ,de akkor ne mást küldjenek.
wagabund
ahogy hallom az elemzők véleményét, megrémültem..
azt állítják, nem lehet lenullázni őket...sőt, errefelé(is) nyomulnak.

a vak hitük nemsokára bosszúszomjjal is párosul...csak küldjünk békefenntartókat Irakba..a mi katonáinknak fingjuk sincs mire képesek ezek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.