Az Európai Bizottság nem járul hozzá a nukleáris fűtőanyag oroszországi importjához – írja a Financial Times nyomán a 444 –, ezzel pedig tulajdonképpen ellehetetlenült a paksi bővítés a tervezett formában.

Az Európai Bizottság titkos tárgyalások után hozott végleges döntést az ügyben még a múlt héten, Navracsics Tibor magyar EU-biztos részvételével. Ezen az FT szerint az EU számos tisztségviselője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Moszkva Európa megosztására használja energiapolitikáját.

Vita alakult ki az Euratom ügynökség és a paksi bővítést irányító Roszatom között a nukleáris fűtőanyag importjáról, ugyanis előbbinek engedélyezni kell minden hasadóanyag-importot. Az Euratom elutasította a magyarok kérelmét, ezt Magyarország megfellebbezte, de a bizottság az Euratom elutasítása mögé állt. A döntés felülírásához Magyarországnak egy új fűtőanyag-szerződést kell kötnie, vagy jogi eljárást kell indítania az Európai Bizottság ellen – írja a Financial Times.

A brit pénzügyi lap szerint az Európai Bizottság döntése kellemetlenül érinti Orbán Viktort, aki az ukrajnai konfliktus ellenére keresi Oroszország kegyeit.

A 444 megjegyzi, hogy bár a végleges döntés már a múlt héten megszületett, a magyar kormány ennek ellenére hallgatott, miközben évtizedekre titkosította a Paks 2-vel kapcsolatos anyagokat. A lap ugyanakkor felvázol egy teóriát is, miszerint

legalább két hete kering a pletyka, hogy a paksi beruházásból lehet, hogy semmi sem lesz, és az EU-ra lehet majd fogni a hatalmas beruházás bukását. Elsősorban az terjedt, hogy Oroszországnak a mostani gazdasági helyzetben nincs pénze belevágni. Az építkezés első évtizedében még törleszteni sem kellett volna a hitelt, és az olajár esése és a nyugati embargók így is elég gondot okoztak az orosz költségvetésnek. Viszont ha az EU mond nemet a beruházásra, akkor nem kell Moszkvában kimondani, hogy erre mégsincs pénz. A Déli Áramlat esetében is hasonló történhetett: a hatalmas gázvezeték építését Vlagyimir Putyin orosz elnök az Európai Bizottság tiltakozása miatt mondta le hivatalosan, de a legtöbb elemzés szerint az orosz állam anyagi gondjai miatt hátrálhattak ki a vállalkozásból.

Nem sokkal a hír megjelenése után megszólalt Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és "határozottan cáfolta", hogy az EU megvétózta volna a beruházást.

Navracsics Tibor EU-biztos viszont az Indexnek elismerte a döntést.

118 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Ők az utolsó remény arra, hogy ne épüljön meg viktor kandallója, ha már mi nem szólhattunk bele ebbe az évszázados gyalázatba.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kukac50
Nap és a szél energiát kellene kihasználni! Nem a rákkeltő anyagokét!
Yoda69
@verőce21: Nezd, az IMF hitel 2-3%-os kamatra volt, amit felvaltottunk egy 5-6%-osra, csak azert hogy ne legyen kontroll az elszabadult hajoagyu modjara viselkedo eltolcsi-orban duo felett, akik bedontottek forintot, elloptak 3ezer milliard nyugdijvagyont es meg csak az allamadossagot sem tudtak csokkenteni.
Nos, EZEK A TENYEK te szerencsetlen. Csak nem latod az agymosottsagodtol.
Mellesleg egyetertek, jobb ha nem kommunikalunk, mert nehezen viselem ezt a bolsevik demagogiat ami te kepviselsz.
verőce21
@Yoda69: (01:50) A kérdéses IMF-hitel 4,5%-os volt.
A MANYUP-osok pedig csak jóljártak, hogy zárta a kasszát a Fidesz, az MSZP pártkassza nem tudja legalább tovább dézsmálni, hiszen azért találták ki Hornék!
Yoda69
@verőce21: Hazudsz. En bennmaradtam a manyupban es az onkentesben is. Eves szinten 10-14% hozamot realizalnak a penztartagok. Aki viszont viszont visszalepet az allami nyugdijba, annak oda a megtakaratisa. Hol vannak az egyeni szamlak mit beigertek orbanek? Mindent ment a nagy kozos kalapba, amibol aztan senki nem kap semmit.
Te vagy ennyire egypeteju vagy hogy ezt nem fogod fel agyilag, vagy te is szakitassz a haszonbol mert egy fidesznyik malemuk vagy.
verőce21
@Yoda69: (10:07) "Eves szinten 10-14% hozamot realizalnak a penztartagok" (a MANYUP-ban) - ez a vastag hazugság!

(Az önkéntes kiegészítő nyugdíjpénztár egészen más, ott a 20% (korábban 30) éves adóvisszatérítés jelentősen növeli a hozamot. És lényeges, hogy magad kezeled a befektetésedet.)
Yoda69
@verőce21: Ugy latom te nem vagy es nem is voltal penztartag. A manyupban is megadhatot hogy milyen riziko faktor mellett fektessek be a penzed. En korabban az ING-nel voltam, most jelenleg a Horozintnal ami a legjobb hozamokat hozza rendre. Nezz utana a neten ha nekem nem hiszel, de 10% feletti hozamokat realizaltak, es nem csak az onkentesekben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.