263 iskola jelezte, hogy nem kérnek abból, hogy diákjaikat politikai színezetű rendezvényre buszoztassák – írja a Népszabadság.

A legnagyobb visszhangot a váci Madách gimnázium tantestületének válaszlevele keltette, ők közölték, hogy elfogadhatatlannak tartják, hogy a diákok számára bárki kötelezővé tegye a politikai színezetű rendezvényen való részvételt, törvénytelennek tartják, hogy a diákok adatait továbbítsák a szervezőknek és nem is szervezik meg tanulóik részvételét.

A Népszabadság megkereste a Kliket is, amely arról tájékoztatott, hogy 307 iskolának küldtek meghívót, ezek közül 44 iskola jelezte, hogy diákjaik részt vennének a rendezvényeken. A Klik szerint a megkeresés nem toborzás, hanem felajánlás volt.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Tibor Ujlaki
2 órája · szerkesztve
Csak hogy tisztázzunk néhány dolgot:
1. Igaz-e, hogy a KLIK nem tette kötelezővé a budapesti megemlékezésen való részvételt? Nem igaz, akit a Ceglédi Tankerület közzétett levele nem győz meg, annak: a tankerület igazgatói múlt hét csütörtökén behívatták a váci középiskolák vezetőit, és közölték velük, hogy iskolánként kell (!) tíz diákot küldeni. Az őket nem nagyon érdekelte, hogyan.
2. Igaz-e, hogy a Váci Madách Imre Gimnázium megtiltotta a tanulóinak, hogy részt vegyenek az ünnepségen? Nem igaz. Az intézményvezető felkérte a DÖK-öt (Diákönkormányzat), hogy vállalja közülük tíz ember - nem vállalták. Ezek után az intézményvezető megkért egy pedagógust, hogy szervezzen be 10 embert - nem sikerült. Eközben jutott tudomásunkra a KLIK levele, és közzétettük levelünket. A tantestületben voltak tartózkodók és ellenszavazatok is - tiszteletben tartottuk a véleményüket, de megvolt a kétharmados többségünk. De: senkinek nem tiltottuk meg sem a diákok, sem a tanárok közül, hogy részt vegyen a budapesti nemzeti ünnepen.
3. Mi vontuk be az iskolába a politikát? Arisztotelészi értelemben az iskola politikai intézmény. Magyarázat: Arisztotelész a Politika című írásában az embert dzoón politikónként, azaz társas lényként definiálja. A politika a közösségformálás terepe, legfőbb szerepe a közösség védelme. Ugyanakkor: modern értelemben az iskola nem politizál. Nekünk ebből a szempontból mindegy, ki van hatalmon, elvi kérdés, hogy megvédjük diákjainkat attól, hogy politikai célok érdekében használják ki vagy fel őket. Mindegy, milyen színű a zászló. A tantestület politikai beállítottsága sokszínű, nem támogat bennünket Soros György.
4. Hazaárulók vagyunk?
P. S. A bejegyzésem szabadon megosztható, a nevem nyilvánosan vállalom.
Ujlaki Tibor, a Váci Madách Imre Gimnázium tanára
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
soljanka
@Boszi27: Hááát volt már ilyen...Én még úgy felvételiztem, hogy a KISZ-titkár, vagy megbízottja ott ült a felvételi bizottságban.
Meg lettem elutasítva álláskeresés során "politikailag megbízhatatlan" vagy valami ilyesmi indokkal :)
(De az állítólag egy teljesen más rendszer volt)
ilos
@reseva: Háborúról szó nincs, az egyetlen vágyam, hogy ne csak a Propellerről gyűjtsd az információt. :)
ilos
@Linna: Régen lehettél diák, ha ilyeneket írsz. Gondolod, hogy tömegesen mennek egyénileg oda a srácok, amit az iskola pedagógusai előzetesen testületileg bojkottálnak? Néhányan biztosan elmentek (voltak is fiatalok jó sokan), de az nem ugyanaz, mintha valamit az iskola is támogat. Így a történtek után, vajon mitől féltek a tisztelt tanárok??
Boszi27
@soljanka: Akkor most hátramenetben vagyunk? Szólni kellene a söfőrnek, hogy a banánköztársaságok belénk fognak rohanni! :))
soljanka
@Boszi27: Tudod, soha nem gondoltam volna - épp anyukámnak mondtam egy-két hónapja-, hogy visszasírom azt az időt.
Pedig én komoly nyelvtudással jelentkeztem külföldi ösztöndíjra, de esélyem sem volt. (1963-as vagyok, mint Viktor)
Aztán már diplomásként pályáztam Soros-képzésre itthon, de felvételi nélkül közölték, hogy 100 pontom van, és csak 101-től vesznek fel, de fél év múlva költségtérítés ellenében elkezdhetem a tanulmányimat. :) Na ezen már röhögtem...
De ami most megy azon csak sírni lehet, és sajnálni a gyerekeket.
reseva
@ilos: Remélem.nem a köztévére próbálsz rábeszélni. Újságot tényleg nem olvasok, az internet és 1-2 TV csatorna a hírforrásom. Viszont érdeklődnék, hogy az általad hivatkozott KLIK cáfolatról szóló forrás mennyivel autentikusabb, mint pl. az illető iskola tanára, aki éppen a Propelleren tett közzé tájékoztatást. Remélem, hogy ebbéli forrásod nem onnan származik, ahonnan a pedagógusok sokszori fizetésemelésről szóló híred, mert akkor tényleg nincs miről beszélni.
Azt sem gondolhatod, hogy ok nélkül iskola nyíltan megtagadja a saját felügyeleti szervének kérését. A cÖF valóban elhatárolódott a nevükben nyilatkozóktól, de ijesztgetésnek ez sem volt rossz. És hogy miért kavar már egy nemzeti ünnep is ekkora vihart, azt még Orbán Viktor is meg tudná mondani, a tegnapi beszédén ez nagyon is meglátszott (ha a hívei még nem is jöttek rá).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.