Kövér László szerint "általános társadalmi kifogás, hogy az ügyek nagyságrendje dacára mégsem kattannak rögtön a bilincsek". A mindig jókor megszólaló parlamenti elnöknek most is sikerült remekül időzítenie. Nincs még egy hete sem, hogy az államot mindösszesen 23 millió Ft kártérítésre kötelezték Strasborgban a túlzsúfolt és embertelen börtönviszonyok miatt. És ez csak a kezdet, még több mint 400 hasonló ítélet várható az Emberi Jogi Bíróságon.

Kövér szerint törvénymódosítás kellene ahhoz, hogy megváltozzon ez a bírósági gyakorlat. Mégis mire gondol ilyenkor az Elnök úr? Talán nem tud róla: az ombudsman éppen a napokban fordult az Alkotmánybírósághoz, mondván: alkotmányellenes és a jogállammal összeegyeztethetetlen, hogy bizonyos esetekben az előzetes letartóztatás elvileg az idők végezetéig tarthat. Mert ha ezt a törvényt akarja Kövér megváltoztatni, vagyis visszahozni a régi szabályt: az előzetes letartóztatás időtartama legfeljebb 4 év lehet, akkor egységfrontba tömörülhetünk. Attól tartok azonban, hogy bajuszos barátunk nem erre gondolt. Ha rajta múlna, már a gondolatrendőrség is ránk kattinthatná a karperecet.

És hogy a bírák ritkán számolnak a közérdekkel az ítélethozatalok során? Kövér szerint ez is baj. Jól néznénk ki, ha nem így lenne! Szerencsére még most is, ebben a lefejezett igazságszolgáltatásban is szép számmal vannak olyan bírák, akik a törvény és a bizonyítékok alapján, és nem aszerint ítélkeznek, amit "egy nemzet vagy egy közösség magáról gondol". Ők azok, akik Kövér értékítélete szerint bizonyára a "posztkommunizmus", vagy a "liberalizmus szabadosságának" hálójába kerültek. Szerintem meg ők azok, akik – minden politikai nyomás ellenére – hivatásuk magaslatán állnak.

Bezzeg az MSZMP Társadalomtudományi Intézet hajdani segédmunkatársa, az egykori Soros-ösztöndíjas, valaha volt jogász Kövér László nem dől be ezeknek a jogállami trükköknek.

dr. Sándor Zsuzsa

(A korábban ügyészként majd bíróként dolgozó szakember rendszeresen publikál fontos jogi, politikai, társadalmi kérdésekben. Blogja itt olvasható.)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

panellproli
Most már csak a fekete autó hiányzik, hogy deja vu élményünk maximális legyen. Szerintem a gépkocsi parkot sem azért cserélték le, mint ahogy korábban gondoltam, hogy jusson a sógor-koma-jó barát tengelyen a kegyelteknek ingyen autó, hanem hogy hadrendbe tudják állítani amikor valakinek nem tetszik a pofája.
Desischado
Kattanhatna az a bilincs! A TI csuklótokon már végre!
kukac50
Vida Ildikón miért nem kattan a bilincs? Meg rajtatok?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.