Minden akadály elhárult a megoldás útjából a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges fűtőanyag-ellátási megállapodással kapcsolatban – mondta el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában kedd este, miután tárgyalásokat folytatott Miguel Arias Canete klíma- és energiaügyi biztossal Brüsszelben.

A miniszter elmondta, hogy Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára Luxembourgban tárgyalt a nap folyamán a megállapodást jóváhagyni hivatott Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) illetékeseivel, és sikerült minden kérdést tisztázni, a kifogásokat eloszlatni és parafálni a megállapodást. Lázár János tudatta: Canetével abban állapodtak meg, hogy rövid időn belül az Európai Bizottság is lezárja a kérdést.

"Az Európai Bizottság észrevételeit Magyarország elfogadta, a finn modell alapján rendezzük a paksi atomerőmű kapacitásfenntartásának üzemanyag-szállítási szerződését" – fejtette ki a miniszter. Arra is kitért, hogy a megállapodás részeként Magyarország 10 évre biztosít majd lehetőséget az orosz félnek arra, hogy fűtőanyagot szállítson az építendő reaktorokba. Ez Lázár János szerint az oroszok számára is teljes mértékben elfogadható.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: az egyezség nagy jelentőségű, mert tavaly januárban Brüsszel azzal a feltétellel vette tudomásul a magyar-orosz megállapodást, hogy a fűtőanyag-szállítás, a versenyjog és az állami támogatások terén az uniós jognak érvényesülnie kell.

"Sikerült találnunk egy olyan megoldást, amellyel a magyar fél is nyertes, és az európai jog is érvényesül" – fogalmazott a miniszter, majd hozzátette: jó megoldás körvonalazódik.

Két héttel ezelőtt a Financial Times brit politikai, gazdasági napilap arról írt, hogy Brüsszel a döntéssel "blokkolja" a beruházást, amit másnap az Európai Bizottság szóvivője cáfolt, arra hivatkozva, hogy a testület csak a fűtőanyag-szállítási megállapodással foglalkozott. Az MTI kérdésére a politikus megerősítette: el fogják indítani a pert a lap ellen.

"Ha ezt a megoldást elfogadják, akkor ez élő cáfolata annak, hogy az Európai Bizottság blokkolná a paksi atomerőmű kapacitásbővítését és fenntartását" – szögezte le Lázár János.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Javaslok egy Orgován nevű embert a Paksi bővítés vezérigazgatói székébe. Rugalmas, sokoldalú és nagyon nagy tapasztalattal rendelkezik (börtön, közmunka, stb).
Nem kérdez semmit, mert már előre leülte a büntetését.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Ha jól emlékszem a fidesz egykori energetikai államtitkár helyettese mondta, hogy azért nem olyan egyszerű a dolog. A fűtőelemek szerkezete annyira speciális, hogy csak az oroszok ismerik és nem valószínű, hogy kiadják a technológiát egy európai cégnek, hogy az is tudjon fűtőelemet gyártani Paks2-be.
Desischado
Amit lézer fácángyilkos jankó mond, annak a felét sem hiszem el. Majd meglátjuk, mi lesz a hivatalos nyilatkozatban. Remélem, nem leszünk atom temető!
coni
Ha az összes akadályon átbukdácsol a projekt ki fog derülni, hogy kétszer annyiba kerülne, de azt már az oroszok nem előlegezik meg. Attól nem tartok, hogy megépül, de hobby -nak kicsit költséges lesz.
human
@coni: Azért nem is érthető Orbán részéről a görcsös ragaszkodás Paks2-höz, mert úgy tudom focizni nem lehet majd benne. Bár lehet, hogy tévedek :)
coni
Kétlem, hogy Lázár ott helyben aláírta a szerződésmódosítást Putyin és Brüsszel helyett. Szabad keze csak itthon van.
bundi
@F_Viktor: bocsi én így tudom...
"Valójában viszont csak a tárgyalásokat kezdte újra Magyarország és az Euratom, tájékoztatott az Európai Bizottság. A Népszabadság szerint Lázár találkozóinak hangulata hűvös volt, ahol kérdőre vonták őt nem csak a fűtőelemek, hanem a többi energiapiaci szabálytalanság miatt is. A fűtőelemeknél pedig az egész konstruktciót újra kell tárgyalni, ami hosszadalmas dolog lehet, a Népszabadság szerint az is, hogy a magyaroknak kárpótolniuk kell majd az orosz felet."
és ebben a legérdekesebb az utolsó mondat...
még a láthatáron sincs a szuperkölcsön...a magyarok mégis nekiállnak fizetni a ruszkiknak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.