A Népszabadság információi szerint a Fideszen belül is ellentétek keletkeztek a nemzeti parkokkal kapcsolatos földtörvény miatt. A törvény szerint a védett területek döntő részét kiveszik a nemzeti parki igazgatóságok kezéből és az NFA-ra bízzák a jövőben eladásra kerülő földrészeket a természeti kincsek miatt.

Többen attól tartanak, hogy újabb földbotrány fog kirobbanni az országban, de van olyan is, aki szakmai alapon bírálta a dolgot. Bencsik János még módosítási kérelmet is benyújtott, mely szerint a kormányjavaslatban szereplő összes problémás mondat kihúzását kezdeményezi. A javaslatot a parlamenti zöldbizottság is támogatja. Bencsik egyébként mostanában több kérdésben is ellenkezett a párttal és Ángyán Józseffel együtt korábban is többször kritizálta már a magyar kormány földpolitikáját. A Fidesz volt energiaügyi államtitkára a módosító javaslat indoklásában úgy fogalmaz:

A természetvédelmi alapfeladatokat – amelyekbe beleértendő az állami tulajdonú védett természeti területekkel kapcsolatos kisajátítási, elővásárlási, vagyonkezelési és haszonbérbe adási jogok gyakorlása is – az erre a célra létrejött nemzeti parki igazgatóságok kell, hogy ellássák.

Az intézkedéssel szemben aggályait fejezte ki Szabó Marcell környezetvédelmi ombudsmanhelyettes is, aki szerint jogellenességbe ütköztek, ugyanis szerinte az egészséges környezethez való jogot sérti a természetvédelmi területek vagyonkezelésének megszüntetése, valamint áthelyezése a nemzeti parkok igazgatóságaitól egy nem természetvédelmi alapfeladatra rendelt szervhez. Hozzáfűzte még, hogy ez:

(...) alkotmányos visszásság aggályát veti fel

A Népszabadság értesülései szerint a kormánypárti frakción belül többen is nemtetszésüket fejezték ki az új földtörvénnyel kapcsolatban. Ennek ellenére nem túl valószínű, hogy Bencsik az NFA-nak szánt többletjogosítványokat törlő javaslatait – amivel a párton belül többen is egyetértenek – megszavazná a többség, de széthúzás lehet a frakción belül.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
Avagy a nemzeti park lobbizik a fityeszes képviselőknél, mert nagyon sok millió forint támogatástól esnek el ha elveszik tőlük a földeket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.