A Le Figaro nevű francia konzervatív lap helyszíni jelentésben írt a magyar-szerb határon uralkodó kaotikus állapotokról, melyet a magyar politika véleményük szerint teljesen kiaknáz – tette közzé a 168 Óra Online.

A magyar miniszterelnök egy korábbi kijelentése alapján nem akarja, hogy Magyarországból menekülttábor váljon. Ásotthalom polgármestere, Toroczkai László elismeri, hiába özönlenek a menekültek településükön keresztül, ennek ellenére eddig még nem tapasztalt agressziót a részükről. Legfőképp a koszóvóiak, de általában mindenki továbbáll, amint megtették a szükséges regisztrációt. Ezt csak az esetleges rendőri ellenőrzés akadályozhatja meg. Az utóbbi időben egyébként egy koszovóinak sem adták meg a magyar hatósági szervek a menedékjogot.

A lap írása szerint a határ a Nyugat-Európába igyekvő koszovói menekültek számára immár stratégiai átkelési pont lett. A francia lap tudósítója egy szabadkai téglagyárban találkozott afgán menekültekkel, akik kérdésére azt válaszolták, semmiképp nem szeretnének Magyarországon maradni. A legfiatalabb fiúnak szunnita hite miatt kellett eljönnie és tervei szerint Svédországba menne orvosi egyetemre. Idősebb társai a tálibok miatt menekültek el és ők is csupán átutaznak az országon.

Bár az utóbbi hónapban visszaesett az átvándorlók száma, a becslések alapján azt lehet látni, hogy tavaly ősz és idén február óta a magyar határt érintve közel 100 ezren indultak meg nyugat felé Koszovóból.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Nemcsak a határon vannak kaotikus állapotok, beljebb is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.