A Tudtad-e civil kampány a tűcsere-program betiltásának veszélyeiről adott felvilágosítást.

A kampányban leírtak alapján, amíg egy hepatitis C-vel fertőzött vagy HIV-pozitív ember gyógykezelése éves szinten több millió forintba, addig egy steril tű – amellyel emberéleteket lehetne menteni – mindössze 25 forintba kerül.

A drogok terjedése nem feltétlenül előzhető meg kizárólag tiltással és a hatóságokkal való fellépéssel. A kampányban leírtak szerint sokkal több, a tűcseréhez hasonló ártalomcsökkentő programok kellenének, hiszen ezek segíthetnek a fogyasztóknak eljutni a leszokást segítő intézményekbe, amellett hogy a drogot használók testi-lelki biztonságát is növelik. Jelenleg ezek a programok jelentik az egyetlen kapcsolatot a társadalom és a kábítószeresek között, viszont ha megszüntetik a tűcserére való lehetőséget, pár éven belül úgynevezett HIV-robbanás következhet be, amelynek eredményeképp már nem csak a fogyasztókat fogja fenyegetni a betegség, hanem a normál embereket is.

Az emberi jogi civil szervezetek összefogásával létrejött Tudtad-e kampány elsődleges célja az ismeretterjesztés és a figyelemfelhívás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.