A Debreceni Járásbíróság csütörtökön első fokon 750 ezer forint pénzbírsággal sújtotta a jobbikos Ágoston Tibor debreceni önkormányzati képviselőt a nemzeti-szocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt. Az ítélet nem jogerős. Hornyák Zsolt bíró bűnösnek mondta ki Ágoston Tibor, aki 2014. január 12-én a Jobbik Magyarországért Mozgalom doni áldozatokról tartott megemlékezésén szándékos szóviccel élve – a vádirat szerint – a "hollókamu", "hollókaszt" kifejezéseket használta.

A tárgyaláson Ágoston Tibor tagadta a bűncselekmény elkövetését, mint fogalmazott, a kettős mérce ellen kívánt fellépni. Azt elismerte, szerencsétlen nyelvbotlás volt részéről az inkriminált kifejezés, és elnézést kért, ha valakit megsértett vele. "Fejet hajtok minden áldozat előtt" – jelentette ki. A bíróság meghallgatta a rendezvény biztosításában részt vett rendőröket is, akik elmondták, 30-40 fő részvételével zajlott a megemlékezés, semmilyen rendbontást nem tapasztaltak, egyébként is távolabbról figyelték az eseményeket, "nem akartunk rátelepedni" a rendezvényre – vallotta egyikük. Ágoston Tibor beszédét nem hallották, mivel nem volt hangosítás, és erős szél fújt.

A bíró lejátszotta azt a legnagyobb videómegosztó portálra feltett felvételt, amely a megemlékezésen készült, s amelyen elhangzanak a vádiratban is szereplő kifejezések. Perbeszédében az ügyész a bűncselekmény súlyosságára hívta fel a figyelmet, arra, hogy a vádlott elkövette a zsidó népirtás tényének nagy nyilvánosság előtti tagadását, s börtönben letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte, próbaidőre felfüggesztve. A vádlott védője szerint nem állapítható meg a tényállás, és a szándékosság sem bizonyított. Megismételte, hogy a vádlott minden áldozat előtt fejet hajt. Kérte a vádlott bűncselekmény hiányában való felmentését. Az ügyész súlyosítást, míg az ügyvéd felmentést kért.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Ezek ilyenek. Megbotlanak, majd köpnek. Pontosan a cipőbe.
Knapp75
Ilyenkor a takonygerincűek már "nyelvbotlásról" beszélnek.
Oké, tudom hogy ők csak megélhetési antiszemiták és rasszisták, de az a sötét rajongótábor, akiket ilyesmivel hergelnek, mit fog szólni, ha rendre hason csúszva kérnek bocsánatot?
Levendula
@nyanya001: Micsoda válogatott jóképű öreglegények és lejányok...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.