Minden akadály elhárult az elől, hogy az Európai Bizottság, remélhetőleg két héten belül, hozzájárulását adja a magyar-orosz fűtőanyag-szállítási szerződés megkötéséhez a paksi atomerőmű-bővítéssel összefüggésben – erősítette meg Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Azt is megismételte, hogy a paksi erőmű kapacitásfenntartását a finn-orosz megoldás mintájára valósítják meg. Jelezte továbbá, hogy a fűtőanyag-szállítás ügye után versenyjogi és közbeszerzési kérdésekkel folytatódnak majd a tárgyalások az Európai Bizottsággal. Előbbivel kapcsolatban szerinte a fő kérdés az állami támogatás ügye, a közbeszerzésekről szólva pedig kijelentette: az európai, nem pedig a hazai közbeszerzési szabályok vonatkoznak majd a beruházásokra.

A miniszter közölte egyúttal: a kormány megbízott egy amerikai fejvadászcéget, hogy a jelenleg működő paksi erőműhöz megtalálja azokat a nemzetközi menedzsereket, akik az erőmű vezetésébe bekapcsolódva a magyar vezetéssel együtt segítik az erősebb átláthatóságot és a működés kiszámíthatóságát. Lázár János arról is beszélt – megerősítve Orbán Viktor miniszterelnök szerdai soproni szavait –, hogy a következő hetekben, hónapokban a kormány minden megyei jogú várossal szövetséget köt.

A miniszter kitért továbbá arra, hogy a segélyezési rendszer átalakításával összefüggő kételyek az eltelt egy hónap tapasztalatai alapján megdőltek. A rendszer jól, kiszámíthatóan működik, mindenki hozzáfér a korábban kapott segélyhez, és valamennyi önkormányzat elfogadta a vonatkozó rendeletét. Célként jelölte meg, hogy mindenkinek munkalehetőséget biztosítsanak, s minden településen legyen annyi közfoglalkoztatotti hely, amennyi szükséges. Megjegyezte: elég nagy meggyőző erő a 20-30 ezer forintos jövedelempótló támogatás és a legalább 40-60 ezer forinttal járó közfoglalkoztatás között a különbség. A tárcavezető arra kérte a közfoglalkoztatással szemben kritikusokat, hogy hagyják dolgozni az embereket.

A reklámadókulcsot firtató kérdésre a Miniszterelnökség vezetője elmondta: legkésőbb április 8-án döntenie kell a kormánynak arról, milyen megoldást javasol az Országgyűlésnek. Megerősítette, hogy a kabinet védeni akarja a kisebb cégek érdekeit.

Két lehetséges variációt említett a kulcsra. "Az egyik variáció egy lényegében nullától egy meghatározott összegig, és 5-10 százalék között van a következő sáv. A másik pedig a nulla, az egymilliárd és az 5 százalék közé még sávokat tenne be adott esetben" – fogalmazott.

Lázár János és Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szintén kérdésre azt is közölte, hogy nincs semmilyen bojkott a kormány részéről a Hír TV-vel szemben.

Giró-Szász András a több mint másfél órás tájékoztató elején azt ígérte, ezentúl minden kormányülés másnapján sajtótájékoztatót tartanak.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
2 hazug g...i !!! A pofátokon a bör nagyon vastag !!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.