Ünnepélyesen megnyitotta a mexikóvárosi magyar kereskedőházat csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki több megállapodást is aláírt a mexikói kormánnyal, és Magyarország megfigyelőként való felvételét kérte a Csendes-óceáni Szövetségbe.

A magyar tárcavezető, aki Ildefonso Guajardo Villarreal mexikói gazdasági és José Antonio Meade Kuribrena külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket, az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a tavalyi magyar export Mexikóba abszolút rekordot döntött és 17 százalékos növekedést követően elérte a 640 millió dollárt. Magyarország a miniszter szerint idén szeretné tovább növelni kivitelét, ezért a mexikóvárosi látogatása során hat lépés, illetve megállapodás valósult meg.

Először is megnyitottuk a kereskedőházunkat, amely már ezt megelőzően nyélbe is ütötte az első exportüzletet és 15 ezer dollárért adott el magyar borokat.

- nyilatkozott a miniszter. Másodikként a magyar Eximbank 287 millió dolláros hitelkeretet nyitott meg a magyar-mexikói vállalatközi együttműködés érdekében – mondta, majd harmadik lépésként megemlítette, hogy összehívták a gazdasági vegyes bizottság ülését április 27-re. Kifejtette, negyedik kezdeményezésként újraindítják a beruházás-védelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat, amelyeket mielőbb szeretnének lezárni. Hozzátette: ötödikként 40 önálló állami ösztöndíjat ajánlottunk fel magyar egyetemeken mexikói hallgatóknak, amit el is fogadtak. Hatodikként pedig ma aláírtunk három megállapodást, a kölcsönös diplomataképzésről, az oktatási és turisztikai együttműködésről.

Szijjártó Magyarország felvételét kérte a Csendes-óceáni Szövetségbe

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Mexikóé a világ 15. legerősebb nemzetgazdasága, az országnak 45 szabadkereskedelmi megállapodása van és a külpolitikája fókuszába a külgazdaságot helyezte, mert globális gazdasági szerepkörre törekszik. Ez tökéletesen egybevág a magyar kormány déli nyitás stratégiájával és kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a magyar érdekeknek megfelelően tovább tudjuk fejleszteni a gazdasági-kereskedelmi-befektetési együttműködést Mexikóval – fogalmazott a miniszter.

Rámutatott, hogy Mexikó jelenleg az Egyesült Államok után Magyarország második legfontosabb partnere az amerikai kontinensen és az első számú kereskedelmi-befektetési partnere Latin-Amerikában. Megjegyezte, hogy az országban legutóbb 23 éve járt magyar külügyminiszter.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
És mégis mikor cuccoltok a legmélyebb pontjára??? Engem inkább ez érdekel!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
miazavalami
@lost in space: KIS Magyarország?
Ugyan már! Majd megmagyarázzák hogy tulajdon képen a Csendes óceán mossa hazánk partjait... :-)
világlátó
Azt hiszem a magyar külügyi munka alaposan megváltozott.A piackutató, piaci kapcsolatokat kiépítő tevékenység váltotta fel.A 15.000.-USD. borügylet Mexikóvárosba csak egy udvariassági gesztus Mexiko részéről. A kaliforniai bor, a chilei bor mennyisége és minősége , a földrajzi közelség, azaz a szállítási költségek mind amellett szólnak, hogy néhány elegáns vinotéka Mexikováros elit körzetében vett néhány doboz magyar bort a választék még színesebbé tételére. Nem vagyok a saját országom ellenérdekeltje, örülnék ha a hazai termékeink iránt állandó kereslet mutatkozna. Az a néhány prémium termék, amivel Moszkvában is villogunk, hasonlóan más " világvárosok magyar nemzeti napjain " arra jók hogy tudják mi is a világon vagyunk.A Hungarikumjaink is egyre bővülő listán szerepelnek, de itthon. Az is tény, hogy van néhány kiváló élelmiszerüzemünk, ahol kiváló termékeket gyártunk. Nem becsülöm le a húsüzemeinket, más hazai gyártó üzemeinket, csak állandóan úgy érzem, messze nincs átgondolt mezőgazdaságunk, élelmiszer gyártásunk, agráripari és élelmiszeripari exportunk. Lehet, ha többet láthatnánk ezekről az üzemekről, gyártmányaikról, azok exportjáról , hogy hová , mennyit szállítunk és ez az export mit eredményez a hazai bővítésben, , mert ez fontosabb és érthetőbb mutató, mint az amikor a GDP.-hez mérten néhány % -ról számolnak be. Azt már tudjuk, a hazai turizmus több eredményt hoz, mint az agrárium. Ettől egyáltalán nem érzek eufórikus örömöt. A borról. A hazai borok az utóbbi 25 évben nevessé vált borászatok pincéiben többszörös milliomossá tették gazdáikat. A mennyiség azonban kicsiny töredéke a nagy európai bortermelő országok által gyártott mennyiségnek. Hallhattuk, 2014.-ben a tokaji borokkal gond volt, mert az emberi tényezők mindig okoznak hibákat. A kapzsiság a mennyiségre törekvés a minőség rovására visszaütött. A megtermelt borok előállításához a szőlőültetvények aligha álltak rendelkezésre, ezért ahol csak volt összehordták azt - mondták a borászok, halkan.
világlátó
Már régóta várom, hogy az ország adottságait pontosan felmérve, a még a földhöz, növényhez, állathoz értő emberek számát, tapasztalatát, hajlandóságát felmérve, látva a falvak elnéptelenedését és az ebből fakadó beláthatatlan következményeket , talán az agrárium szellemi menedzsmentje, az agrár egyetemek oktatói állománya, kiválasztódott végzősei, a kutató intézetek szakemberei kitalálják hogy az élelmiszer a jelenben is, de a jövőben méginkább stratégiai termék. Nem a Coca Cola ! miniszterelnök úr! Hanem a tiszta és minőségi ásványvíz. A tej és a tejtermékek, a zöldségfélék, a hús és a hústermékek, a gabona örlemények és a lisztek.
Láttam egyszer hogy az usa hadseregének a katonái milyen tartósított, különlegesen csomagolt élelmiszereket kaptak./ talán Taszáron a NATO bázison / Akkor arra gondoltam, micsoda óriási üzlet lenne a mi élelmiszeriparunk számára, ha mi is beszállítói lehetnénk a világ hadseregeinek. Nem tudok arról sem hol tartunk az élelmiszer gyártás innovációjával. A hazai földek megmunkáltak, látom az autópályáról kitekintve. Még nem tudom , de sejtem, egyik oldalon sokezer hektár kukorica, a másik oldalon napraforgó lesz. Arrébb pedig repce és búza, vagy árpa.
Alattunk mérhetetlen mennyiségű termálvíz, felettünk az évi 2000 órát is meghaladó nap melege, ami a villamos energiát is megtermeli, de kertészeti telepeket nem látni.
A hollandok, mostoha körülmények között világszínvonalon kertészkednek. A világszínvonal miatt a fiatalok az informatika, és más szükséges tudományágak gyakorlati alkalmazása miatt nem érzik alantasnak sem a növénytermesztést, sem az állattenyésztést. Ezért ők az elsők között vannak Európában a dánok mellett. Mi most húsvét előtt 7 milliárd Ft.-ért veszünk gyorspácokkal agyoninjektált kötözött sonkát, vákumfóliázott hátsócsülköt, amiket majd minden fűszerrel töltött edényben órákig főzünk, hogy vegyszerérzet nélkül a család elé tehessük. Pedig van ország, ahol a sonka világszám, mert a sertés fajtája, a kora, a tápláléka, ...
világlátó
a feldolgozás technológiája, az érlelés ideje, stb. meghatározott. Egy 12 - 16 kg.-os füstölt sonka két év után kerülhet a piacra. Volt idő, amikor 7 - 8 millió sertést állítottunk elő évente. Most talán három millió ha van.A kukoricából bioetanolt készítünk az autók, gépek üzemanyaga céljára. Itthon Magyarországon. Miközben tízezrek halnak éhen a világ szomorúbb kontinensén. Kereskedőházat létesítünk Angolában és még két afrikai országban. Bizonyára oda is bort fogunk eladni. Ugye értitek miért ez az elviselhetetlen hosszú hozzászólás! Szíves elnézést kérek ezért , de a tájékozatlanságomért is.
Senara
Közben stratégiai megállapodást kötött 10 teremfoci bajnokság megrendezésére .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.