2014-ben az adóhatóság 2500 milliárd köztartozást tartott nyilván, melynek maximum az ötöde futhat be az államkasszába – jelent meg a Magyar Nemzetben.

A lap pénteki számában a NAV adataira hivatkozva azt írták, hogy a köztartozásból csak a magánszemélyek közel 200 milliárdnyi, a vállalkozások pedig 300 milliárd forintnyi tartozást halmoztak fel. Mintegy 2000 milliárd forintot az adóhatóság álláspontja szerint a felszámolás alatt álló, vagy más okból kifolyólag megszűnésre ítélt vállalkozásoktól kell behajtani a jövőben.

Kis Péter András szóvivő nyilatkozata szerint 2014-ben 1,2 millió végrehajtást indítottak el, ezek során körülbelül 360 milliárd forintot tudtak beszedni. Azt is hozzáfűzte, hogy az adóhatóság főként a működő vállalkozásoknál, valamint a magánszemélyeknél tud eredményesen fellépni. A megszűnés előtt álló cégektől a tavalyi év során 5, 5 milliárd forintot sikerült behajtani az ezer milliárdos nagyságrendű köztartozásból.

A NAV adatai alapján 2014-ben mintegy 10 milliárd forinttal ugrott meg a magánszemélyek tartozása, viszont a működésben lévő vállalkozásoké csaknem 40 milliárddal csökkent.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gödörben
"az adóhatóság főként a működő vállalkozásoknál, valamint a magánszemélyeknél tud eredményesen fellépni" szemét és gusztustalan rendszer ahol a 100eFt alatti nyugdíjastól kérnek számon 100Ft-ot 100eFt büntetéssel. Hol élünk??? Mikor lesz már rend??
rugacs
Akkor lesz rend, ha az adózók adóznak és nem kibújnak az adózás alól! Meg akkor lesz rend, ha az adótartozók kifizetik a tartozásukat - vagyis sosem!
Meg akkor lesz rend, ha mindenki becsületesen fog dolgozni - erre sincs sok remény - és nem adócsalással, áfacsalással akar milliárdokat keresni.
Ezekhez mentalitás változás szükségeltetik, amire szintén semmi esély!
Persze ez csak az egyik oldal... Másfelől normális adószabályokra lenne szükség és minden téren, minden szinten normális dolgozókra.
Fel kéne oldani azt az abnormális előírást, hogy az adóhatóság dolgozói kizárólag a kapott adatokra koncentráljanak és ne használják az eszüket!
Arról is dönteni kellene, hogy évente legfeljebb egy alkalommal változtassák meg a jogszabályokat, ne 2-3 havonta, mert követhetetlen.
Az is szerencsés lenne, ha végre az "illetékes elvtárs" felfogná, minél több alkotó eleme van egy rendszernek, annál bonyolultabb és nem fordítva!
Sorolhatnám, de felesleges.
A lényeg: sosem lesz rend :-(
human
És ez az összeg hogy duzzadhatott ekkorára? Mi a fenét csinál a NAV?
A hírek arról szólnak, hogy több esetben valaki hitelt vesz fel, majd nem fizet és megjelenik egy angyal aki az adósság töredékéért megvásárolja az adósságot. Most pedig az látható, hogy egy brókercég beszed minden pénzt amit tud akár fiktív kötvénykibocsátással, majd bedől és a pénz eltűnik. Hol a NAV? Hol a számvevő szék? Ja, hogy azt a fidesz megszűntette? Akkor hol az MNB? Matolcsynak saját szakácsra+kukta telik az adófizetők pénzéből, de a dolgát nem akarja ellátni?
human
@rugacs: Rend sosem lesz, de rendhez közeli állapotot lehet teremteni. Az adóellenőr kezét nem a jogosultsága köti meg, mert mint látjuk, a jelenlegi jogosultsággal is találtak milliárdos csalásokat, de a vezetők letiltják őket egyes ügyekről. A NAV vezetője pedig még a mai napon is Vida Ildikó, az egyesült államokból korrupció gyanúja miatt kitiltott személy.
tivoli
Én ugyan nem.
És most már az öcsém se. Elárverezték házát, ingóságát, s ha öt éven belül szerez valamit a nevére, azt is el fogják venni.
Mobil123
Én nem tartozom !!! ha nagyobb figyelmet, több munkát fektetett volna bele a NAV( APEH !) akkor nem lenne ekkora a kintlévősége! Hosszú évek óta tolják a szart maguk előtt és csak dagad a lista!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.