Szijjártónak és a külügynek legkésőbb március 9-e óta büntetőjogi felelőssége lehet a Quaestor-ügyben – fejtegeti a Cink. Ennek oka, hogy Tarsolyék aznap fizettek vissza a külügy alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőháznak 3,8 milliárdot, de nem államkötvényben, hanem készpénzben. A készpénz tényét Lázár is elismerte csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnökség azt állította: a brókerházak nem nyúlhattak az állampapírokhoz, nem fektethették be őket kockázatos részvényekbe, így az emberek pénze biztonságban volt. Ezt viszont cáfolja, hogy készpénzben kapták őket vissza, tehát a Quaestor egyértelműen hozzá nyúlt a papírokhoz.

Szijjártó ezért a vádlottak padjára kerülhet

A Jogszolgáltatás blog szerint a Quaestor így jogtalanul használta fel az állampapírokat és a készpénz megérkezése után Szijjártóéknak is világossá kellett, hogy váljon: sikkasztás vagy csalás történhetett. Ekkor azonnal feljelentést kellett volna tenniük, amit elmulasztottak, így innentől kezdve őket is büntetőjogi felelősség terheli.

Az Origo megkeresésére a külügy azt mondta, meglepve tapasztalták, hogy nem állampapírt, hanem készpénzt kaptak vissza, ami felveti annak gyanúját, hogy a Quaestor nem a szerződésnek megfelelően kezelte a külügy pénzét. Ezért a kereskedőház megtette az első jogi lépéseket. Ám a külügy ezeket a lépéseket március 25-re datálta, ami azt jelenti, 16 napon át nem csináltak semmit, csak akkor, mikor a sajtó rákérdezett. Ennyi idő pedig elegendő sok bizonyíték eltüntetéséhez. Ezért a Cink szerint nem meglepő, hogy sokan azt gondolják, Tarsolyékat központilag segítik.

A lap még azt is kiemeli, ezeknek a fényében az is érdekes, hogy Lázár azt is ismételgette csütörtökön, a kormány nem járult hozzá tevőlegesen a Quaestor bedöntéséhez, mivel állampapírokat vontak ki onnan, tőkét nem. Ám mint tudjuk, ez a kereskedőház esetében biztosan nem volt igaz.

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Amíg a pol-pot a legfőbb szügyész addig biztosan a haja szála se fog görbülni...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemjoezigy
"szijjártó ezért a vádlottak padjára kerülhet."
Bárcsak látnám, sőt tovább megyek bárcsak börtönben tudhatnám, az igazságtalanul hozzá és környezetéhez jutott vagyonok elkobzásával.
coni
Jól látják, hogy bővíteni kell a férőhelyeket a börtönökben.
Bercifiu
@Yeromos: A készpénznek nincs nyoma, nem volt Nokiás dobozban sem, így nem lehetett látni.
tökölődő
Csak azt felejtitek el sokan, hogy a zemberek ezekre a tetűkre szavaztak 2/3-al 2010-ben és 2014-ben is kétharmaddal. Most lehet szívni a brokit két pofára. Hajrá Magyarok 2018-ban is, ha addig marad még amit el lehet lopni.
Ruby
Csak ezért?Ha már ott ül tartsák ott mert akad még egy-két dolog!
kkalman
Túl hosszú az út a vádlottak padján át a sittre. Rövidíteni kellene!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.