A Blikk összesítése alapján a politikusok saját vagyonukat a barátság és a jó kapcsolatok ellenére sem bízták Tarsoly Csabára és a Quaestorra. Az 5 milliárd 953 millió forintot kitevő pénz bankszámlákon, kötvényekben, készpénzben, devizában, illetve egyéb megtakarítások formájában van. Így amíg több tízezer magánszemély 210 milliárdot bukott a brókerbotrányból kifolyólag, addig az állami vezetők, képviselők pénze biztonságban van.

A lap 223 politikus vagyonát vette számítási alapnak, ugyanis az állami vezetők nagy része titkosította vagyonnyilatkozatát. Ez alapján a közel 6 milliárdos összeget felosztva az átlag fejenként 26,7 millió forintos vagyonnal rendelkezik és a vagyonnyilatkozatban senki nem tüntetett fel Quaestor által kibocsátott kötvényt. Megjegyzendő, hogy a Blikk számításai alapján a vagyonuk jelentős részét – 2,5 milliárd forint – egyéb követelésként tüntették fel a bevallásban.

Ez főleg két állami vezető cégeladásai után járó pénzt és családtagoknak adott kölcsönét takarja. Giró-Szász András, a Miniszterelnökség államtitkára felé ugyanis 780 millió forintnyi, Pintér Sándor felé pedig közel 1,1 milliárdos tartozásuk van. Ezt leszámítva a politikusok főként a bankbetéteket kedvelik, a bankoknál összesen 1,57 milliárdot tartanak, 843 milliójuk pedig befektetési jegyek és kötvények formájában van. A legtöbben kerülték a brókercégéhez hasonló magas hozamot ígérő befektetéseket és inkább az alacsony kamatozású, de biztos kötvények mellett tették le voksukat. Részvényekben 144 millió forintnyi összeget tartanak, viszont azok nagy részét főleg az ismert hazai értékpapírok teszik ki.

Ezek közé a politikusok közé tartozik egyébként Szijjártó Péter külügyminiszter is, aki ugyancsak nem "parkoltatott" saját pénzt a Quaestorba, hanem még az indexnek adott nyilatkozata szerint a – korábban 80 milliós vagyonát – a K&H Bankban tartotta. Ez azért is érdekes, mert a külügyminiszter maga adta át Győrött Tarsoly beruházásait, valamint a külügy állampapírjait – 3, 8 milliárd forintnyi – is a cégnél tartotta, amit még a bedőlés előtt kivettek.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Mas farkaval konnyu a csalanban kotoraszni. Ugye geci?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
zöldszem
" Hogyaztmonnya"Quaest-ORbán, hogy a szoci időből indult az évtized brókerbotránya. Az utóbbi öt évhez nekik természetesen semmi közük, egyik tetűt sem ismerték.
zöldszem
Szijjártó!
Nem mindenki felejti el, hogy mit mondott egy-két évvel ezelőtt! Pl: Google.
Részlet a cikkből:
"A politikus akkori sajtófőnöke ezt azzal magyarázta, hogy Szijjártó 37 pénzügyi tranzakciót hajtott végre, az év közben realizált hozamokat és havi fizetéseiből megtakarított összegeket pedig az akkori államtitkár folyamatosan újra befektette, így napi árfolyamon a vagyona 2013 december 31-én mintegy 78 millió forint volt. Vagyis papíron is megvolt a fedezete az idén vásárolt dunakeszi ház önrészéhez"
A teljes cikk:nepszava.hu/cikk/1034904-szijjarto-megdolgozott-a-penzert

Abban, hogy te a K&h-ban tartottad a pénzed annyi igazság van, mint lopótökben a bűnözési hajlam.
Senara
Állami pénzt fialtatták , annak van hozama az hol van , be tranzakciózta saját célra ? ! Tehát tudták megfog bukni ezért nem fektették be "fillérkéjüket" ! Teremfocistának a sok utazás mellett 37 szer volt ideje "befektetni" vagy volt erre rendszeresített beosztott aki megtette helyette ? Fővesztés terhe mellett csak nyereség lehet . Csak azt nem tudom miért nem Varga elvtárs helyén van , ha ennyire jól bánik a pénzével ?
eszegfu
@zöldszem: Én elfelejtettem! Kösz, hogy eszembe jutattad! Valóban az volt a magyarázata, amit idéztél!
eugen4402
Mint az elkényeztetett milliomos-csemeték, akik szívesen kaszinóznak. Amit nyertek az az övék, amit elvesztettek, azt apuka fizeti. Csakhogy ezek a fattyak a "keményen dolgozó kisemberek"-et nézik apukának.
Cicamama55
@m.macskosz: De, hogy ez az ellenzék tehetetlen fa..kalapokból áll, az tuti!!! Amikor kiejtették a csődöt a szájukon azonnal körbe kellett volna az iroda házat zárni! Mondjuk élő lánccal addig, míg a rendőrség el nem lepi az épületet úgy, mint azt a civilekkel szemben tette. Mire várnak? Mi kell még ahhoz, hogy hathatósabbakká váljanak. Az, hogy azt szajkózzák, hogy Orbánnak le kell mondani, magában mi oldódna meg?! Tömeges, azonnali rajta ütés kellett volna az árulkodó iratokért, nem megengedni a fontos adatokkal való berhelést. Ez is úgy fog végződni, mint az ügynök listák, hogy titkosítva lesz?! Az ügyészségtől kitelik...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.