Ahogy azt a hvg.hu bővebben is megírta, az OECD felmérést készített a pedagógusok fizetéséről. A rangsorolás grafikonjából kiderült, hogy a 15 éve a szakmában dolgozó tanárok a szlovákok kivételével Magyarországon kapják a legkevesebb fizetést. Ez jelenleg itthon a legkevésbé megbecsült értelmiségi szakmának számít.

Egy kis hajszállal most jobb a helyzet, mint három éve, ugyanis akkoriban még mi voltunk a lista végén a pedagógusi jövedelmet illetően. Mindenesetre azt nem árt figyelembe venni, hogy az akkori adatok a 2012-es állapotokat vázolták fel, emellett pedig csupán az alapbért vették bele a számításba, az azon felül kapott pótlékokat már nem. Idén valószínűleg azért ugorhatott az ország egyel feljebb a listán, mert 2012 óta bevezették a pedagógus-életpályamodellt, mely – elméletileg – bérnövekedést vont maga után, bár a tanárok azóta sokkal inkább le vannak terhelve, mint azelőtt.

A HVG-nek az oktatók elmondása alapján nem a pénz jelenti számukra a legnagyobb problémát, hanem az, hogy ingyen kell túlórázniuk, hisz se a helyettesítéseket, se a túlórákat nem kompenzálják anyagilag. Egy húsz éve a pályán dolgozó debreceni általános iskolás tanár is ezt tartja a rendszer legnagyobb gondjának:

... mondjuk, egy héten 3-4 órát helyettesítek, akkor sem írhatok több órát a munkaidő-elszámolásra, hanem ezekből valamit elhagyok. Tehát havonta kb. háromszor aláírom, hogy azon a héten nem javítottam, nem készültem az órámra semmit. Felháborít, hogy hazugságokat kell aláírnunk.

Míg a kormány folyamatosan azt hangoztatja, hogy jobb lett a pedagógusok helyzete, addig maguk az érintettek egyre türelmetlenebbek, kimerültebbek és sztrájkra is volt már példa.

A bértábla pontosan leírja a bruttó alapbéreket és ennek alapján a tíz éve a szakmában dolgozó általános iskolai oktató keresete bruttó 223 ezer forint. A bruttó alapbéreket – ami függ a besorolástól és a pályán eltöltött időtől – pontosan rögzíti a pedagógus bértábla.

A KSH által mért adatok szerint az oktatás területén alkalmazottak bére 2010 és 2015 között több mint húsz százalékot növekedett. Míg 2010-ben átlag 133 013 forintot kaptak a tanárok, addig most 161 088 forint a bérük.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

keresztapa
Az egyáltalán nem baj, hogy nem elégedettek a fizetésükkel, a baj az, hogy csak sírni tudnak. Oktatni tanítani annál kevésbé. Az elsajátítandó anyagot, nem képesek megértetni, magolásra kényszerítve a tanulókat. Otthon a szülők bajlódva ingerülten próbálják a gyerekkel megértetni házi feladatként,jelölt oldalakat, hol ott azt az iskolában órán kell elsajátíttatni a tanulóval. Amely tanár, tanító csak házi feladatokat tud feladni tanulóinak, de anyagot nem képes megértetni ami elsődleges követelmény egy tanítótól , tanártól addig ne követelőzzenek. Szégyenérzetükkel is nagy a baj, az részükre nem követelmény, hogy tanítsanak, hanem csak az a követelmény, hogy az előírt anyagot adják le órán, a tanuló ne az iskolában sajátítsa el a tudnivalókat, hanem otthon, szülők bevonásával. Ezek a valós tapasztaláson alapulnak és nem kitalációk, mint a tanárok hazugságai, hogy ők tanítanak, a nagy fenét, hisz azt sem tudják, hogy mit jelent a szó értelme tanítani. Ők tananyag leadását végzik de nem tanítanak!
szaboria1
A pedagógus rokonom már annak örül, hogy nyugdíjas lett. Mert szerinte ilyen káosz még nem volt mint ami most van. A tankönyvek rosszak.
keresztapa
@szaboria1: 09:52-re Csak annyira vagyok benne, hogy öt unokám tanulna iskolába, ha lenne tanító, aki tudna tananyagot tanítani nem csak leadni! Tananyagot megértetni kell, a tanulókkal nem magoltatni a könyvszavaival visszakérdezve. A megtapasztalást nem magyarázni kell!
m.macskosz
@szaboria1: Már látott tanintézményt. Kívülről.
keresztapa
A legnagyobb felületességgel rendelkezők , csak intézményről tudnak, és azt is csak kívülről látva mint épületet, az intézmény oktatási rendszeréről, módszertanáról hiányos ismeretekkel rendelkeznek! Az oktatás a meglévő tudásanyag átadása, tudatos átadásának, módszerének elsajátítási készsége a mérvadó, tud a tanár tanítani, azaz megtanult-e, vagy csak címzett tanító!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.