Szijjártó Péterék külügyi tárcája nemcsak majdnem 4 milliárd forintnyi állampapírt tartott a bedőlt Quaestornál. Kiderült: 72 milliárd forint névértékű részvényt is a brókerház megőrzésére bíztak – írja a HVG holnap megjelenő számában.

Ám a külügy igazán szerencsés volt: ezt is sikerült visszaszereznie a Quaestortól. Ez annak fényében érdekes különösen, hogy a cég már a csőd bejelentése előtti napokban is csak úgy vállalta a pénzüket kivenni vágyó befektetőt kifizetését, hogy a tranzakciónak egy hónapos átfutási időt szabott.

A részvények az Eximbank és a Magyar Exporthitel-biztosító alaptőkéjéhez tartoztak. Azt majd a rendőrségi nyomozás fogja eldönteni, hogy a Quaestor visszaélt-e ezekkel az értékpapírokkal.

Frissítés: a cikkre a Külgazdasági és Külügyminisztérium is reagált, az alábbiakban változtatás nélkül közöljük megjegyzésüket:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről a Quaestornál az Eximbank tőkeemeléséhez kapcsolódó értékpapírok technikai nyilvántartását segítő számla, úgynevezett értékpapírszámla volt. Ezen értékpapírok alapján gyakorolja a KKM a tulajdonosi jogokat az Exim felett.

Ezek forgalomképtelen részvények, amelyek előállítása jogszabály alapján történt.

A technikai nyilvántartást segítő számlát azért a Quaestor kezelte, mert a piaci szereplők közül a számla kezelését egyedül a Quaestor vállalta díjmentesen.

A Buda-Cash bedőlése után ezt a számlát a KKM megszüntette.

Az MNKH 2013. márciusában kötött szerződést a Quaestorral.

A Quaestor korábban mindenfajta felügyeleti vizsgálaton megfelelt, a cégnél történő pénzelhelyezést a felügyeleti szervek soha nem minősítették kockázatosnak.

Az MNKH-nak egy értékpapírszámlája volt, a szerződés szerint csak állampapír lehetett, az MNKH tehát a legbiztonságosabb formában tartotta az adófizetők pénzét, az MNKH nem kezdeményezett kockázatos ügyleteket!

Mivel tehát az MNKH a pénzt nem a Quaestor vállalati kötvényeiben, hanem állampapírban tartotta, a tőke kivétele nem járult hozzá a Quaestor csődjéhez.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
2011 évi államháztartási törvény 79. § (1) szerint :
" A kincstári elszámolások körébe az államháztartás központi alrendszerébe tartozó jogi személyek és előirányzatok pénzforgalma (kincstári kőr) - kizárólag a kincstárnál vezethetők.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verum
Akkor talán most ebből mégiscsak futná a kórházak hiányzó hatvan milliárdjára...
Pálinkafőző Rézüst
Nocsak, tőzsdéztek eftássak??? Hát nem ti sikongattatok anno, hogy a kormány eltőzsdézi a zemberek pénzét? Ti meg el is lopjátok, és el is tőzsdézitek, (ál)neobolsi hazug senkik.
Yeromos
A Gyurcsányék meg eltőzsdézték a magánnyugdíj pénzeket.(szerintük) Azért Selmeci szenátor asszony kinevezték, hogy vigyázzon rá, Most mikor az állam pénzével tőzsdéznek, és kockázatos befektetéseket vállalnak, miért nem károg az a némber, hogy majd mi megvédjük az zemberek pénzét.
mariaberta
Ma hallottam a kedves vezető véleményét az Állam Kincstár működésével kapcsolatban de most akkor hova teszik a pénzünket? /Mert az állítólag az az állam tulajdona/ A Quaestor becsődölt, az állam kincstár nem megfelelő, marad Orbán , Lázár, Rogán, stb dunyhája?
kukac50
Azért kapták vissza készpénzben mert nem volt állampapír és kötvény kibocsájtva amit vissza kaphattak volna???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.