Április elsejétől módosult a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szabályzata. Eszerint a tíz év alatti gyerekek az olvasójegyükkel kizárólag gyermekkönyveket kölcsönözhetnek – írja a Népszabadság.

Az új rendelkezés többek közt azt is jelenti, hogy a tíz éves korhatárt még be nem töltött gyerekek nem olvashatnak például Rejtőt, csupán a korosztályuk érdeklődésének megfelelő könyveket. Ilyenek például a Grimm-mesék is, melyek azért valljuk be, nem szűkölködnek az agresszív jelenetekben. Az ezzel kapcsolatos türelmi időszak szerdán járt le.

A rendelettel kapcsolatban Szakmári Klára, a Könyvtárostanárok Egyesületének elnöke a lapnak azt nyilatkozta, hogy bár bizonyos fokig az ötletet jónak tartja, viszont véleménye szerint a gyerekeket a tiltás helyet pedagógiai eszközökkel és az olvasás fejlesztésével kellene terelgetni.

Szakmári szerint sajnálatos módon kevesen tudnak arról, hogy a helyben olvasás joga uniós alapjog, vagyis se felnőtt, se gyerek számára nem lehet megtiltani a könyvekhez való hozzáférést. Eszerint, aki a könyvtárban olvasni szeretne, az olvashat is, amit megkíván.

Misley Judit iskolai könyvtáros (AKG) a lapnak elmondta, véleménye szerint az lenne az ideális, ha nem rendeletekkel szabályoznának, hanem maguk a szülők döntenék el, hogy gyermeküknek mit szabad olvasnia és mit nem.

66 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Bravó, bravisszimó!!! A gyerekek olvassák a csúti hippopotamusz írásait és a költészet gyöngyszemeit pedig L. Simon versein keresztül ismerjék meg! Istenem, még mi a francot találnak ki!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KERKA
@Mézike: 14.02 Látod-látod Mézike, hamvas 22 volt az a gyermekkor:))
Mézike
@KERKA: belelapoztál egy mai "gyermekregénybe"?
Most mi van? A Jancsi és Juliska kész horror, és azt 3-4 évesek hallgatják esti meseként. :-)
KERKA
@Mézike: az is hülye, aki Jancsit mesél 3-4 éves gyereknek.
Én kizárólag magyar népmese párti vagyok, abból is a Bukovinai népmeséket kedvelem. Úgyis, mint szülő és úgyis, mint pedagógus.Illyés Gyula, Benedek Elek, Kriza János meséit szeretem.
A Grimm testvérek eredetileg nem népmeséket akartak írni, hanem összegyűjtötték a német mondákat, történeteket. Valamelyik marha mesét csinált belőle.
Mézike
@KERKA: A magyar népmesék, és egyéb mesék verhetetlenek.:-)
zsenge utódaimnak megvettem akkor még DVD az összes magyar népmesét Szabó Gyula tolmácsolásában. Mit mondjak én is szájtátva néztem. De verhetetlen a Vuk és a többi is.
KERKA
@Mézike: Így van, pontosan, a magyar mesék verhetetlenek a világirodalomban. Már régen ki kellene tenni a Grimm meséket az óvodai mesélésből. Amelyik szalonképes, az meg olyan hosszú, hogy nem tudják végigülni a gyerekek.
Mézike
@KERKA: Most így hirtelen a Frakk jut még eszembe amit annak idején imádtam. :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.