Drasztikus módon oldaná meg a kabinet a kormányhivatali bérek körüli feszültséget. A probléma amiatt keletkezett, hogy azok a dolgozók, akik két éve kerültek át az önkormányzattól, megtarthatták a korábbi bérpótlékaikat. Erre a kormány garanciát is vállalt nekik, ám most inkább eltörlik az újak illetményeit – írta az Origo.

A kormányzati javaslat ezreket érintene és többek közt Áder János államfő, valamint a szakszervezet is nemtetszésüket fejezték ki. Vissza is küldte megfontolásra a köztársasági elnök a javaslatot, de egyelőre hiába. A kabinet megingathatatlannak tűnik és csupán annyi engedményt tett, hogy nem kötelezően kéne eltörölni a pótlékokat, hanem a tisztviselők értékelésétől tennék függővé. Ez alapján a főnök fogja eldönteni, ki érdemli meg a juttatást.

Az elvonás mértéke körülbelül 30-40 százalékos lehet, a keresetcsökkenés így csaknem kétezer alkalmazottat fog érinteni. Felkereste az Origót egy, a gyermekét egyedül nevelő, névtelenséget kérő kormányhivatalnok, akinek jövedelme közel 54 ezer forinttal csökkenne. Így reagált:

Húsz évig koptattam az önkormányzati folyosókat, éppúgy, mint az erre láthatóan büszke Lázár János, mégsem kapok milliós fizetést, mint sok államtitkár. Nem én akartam kormányhivatalnok lenni, de nem volt más választásom. Ha 2013-ban nem vállalom az áthelyezésem, egyszerűen kirúgtak volna.

Egyébként a közalkalmazottak nagy része nem szívesen beszél az őket érintő problémákról, ugyanis az egyik törvény szerint nem panaszkodhatnak munkahelyükről még a közvetlen környezetüknek sem. Nem mellesleg ugyanez a törvény – mely 2011-ben lépett életbe – mondta ki az Országgyűlés által is támogatott fizetés eltérítését.

A javaslat egyébként a korábban önállóan működő környezet- és természetvédelmi főfelügyelőségeket, bányászati szerveket is a kormányhivatalok alá sorolná, így a beosztottakat leszámítva még jó pár dolgozót érintene a bérek megvágása. Többek közt közel 1500 hivatalvezetőt is, akik okkal tarthatnak majd elbocsátástól vagy lefokozástól.

A szakszervezetisek a fizetések kiegyenlítését követelik, melynek szerintük nem a pótlékok megkurtítása a módja. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára az Origónak azt nyilatkozta, hogy azok a helyek adjanak azonnali, tíz százalékos – vagy havi 15 ezer forintos – béremelést a dolgozóknak, ahol már legalább nyolc éve nem emelkedett az alkalmazottak bére. Elfogadhatatlannak tartja, hogy az eleve alacsony fizetésekből még vágnának, amikor közel 27 ezer kormánytisztviselő – köztük diplomások is – él szakmunkás-bérminimumból, ami nettó 78 ezer forintot jelent.

Ott van még a közszolgálati életpályamodell, melyet Lázár János oly gyakran emleget, de ez csak a jövő nyáron lépne érvénybe, bár már 2013-ra is megígérték. A Miniszterelnökség szintén ígért húsvéti Erzsébet-utalványt 27 ezer forint értékben, valamint az is elhangzott, hogy az alacsonyabb fizetést kapó alkalmazottak béréből nem fognak levonni.

Annak ellenére, hogy még el sem fogadták a törvényjavaslatot, az MKKSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy már zajlanak az intézményi rendszert érintő átszervezések. Máris elküldtek több kormánytisztviselőt vagy otthonuktól 100-150 kilométerre, egy másik megyében ajánlottak fel nekik pozíciót – írta az Origo.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Jó kis fideszes ígéret ez is mint a többi...nemlesz megszorítás...megvédjük a nyugdíjat...egyéni számlát kapnak az emberek...stb stb stb
aremy
a kiegyenlítés esetén qrva nagyot kéne vágni a bérükbőőől!!!
zöldszem
@aremy: A törvények rájuk nem vonatkoznak!
Hellcat
Jó kis fideszes ígéret ez is mint a többi...nemlesz megszorítás...megvédjük a nyugdíjat...egyéni számlát kapnak az emberek...stb stb stb
kkalman
Ez az fiúk! Csak gyűjtsétek az ellenetek szavazókat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.