Erkölcsi kötelességnek nevezte a Quaestor-ügy károsultjainak kártalanítását a Fidesz-frakció szóvivője szombaton Budapesten. Tuzson Bence sajtótájékoztatóján ismertette a brókerbotrány miatt szükséges jogszabályi változtatásokat. Felidézte a már elfogadott vagyonzárolási törvényt, a pénteken benyújtott kártalanítási javaslatukat, és azt is elmondta, hogy ezek után szükség lesz még például a felügyeleti rendszer megerősítésére, a bírságok növelésére, valamint az ellenőrzési idő sűrítésére.

A kártalanítási javaslatról szólva kifejtette: arra számítanak, hogy minden Quaestor-ügyfél visszakapja majd a pénzét. A létrejövő káralappal kapcsolatban elmondta, hogy abba minden olyan pénzeszköz bekerül, amely alapot adhat a kártérítésre. Rendelkezésre áll a Befektetővédelmi Alap (Beva) forrása, a 30 millió forintig kiterjedő kártalanításhoz ezen felül szükséges pénzt pedig hosszú távon azoknak az intézményeknek kell állniuk, amelyek egyébként is befizetői a Bevának. Nekik ehhez áthidaló kölcsönt biztosít a jegybank. Mindezért cserébe ezen intézmények megkapják majd a Quaestor felszámolásából származó vagyont – magyarázta a frakciószóvivő. Kitért arra is, hogy a károsultaknak egy nyomtatványon kell majd megjelölniük igényüket.

Tuzson Bence jelezte, ha az ellenzék is támogatja, akkor a parlament házszabálytól eltéréssel tárgyalhatja és rövid időn belül meg is szavazhatja a kártalanítási előterjesztést.

A Fidesz-frakció szóvivője a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal megállapításaira hivatkozva kifejtette azt is: 2004 áprilisában 900 millió forint állami támogatást kaptak a Quaestor tulajdonában álló cégek, majd a Magyar Fejlesztési Banktól 17 milliárd forintnyi olyan hitelt, amelynek nem volt meg a valós fedezete. Kákosy Csaba és Bajnai Gordon voltak azok a miniszterek, akik jóváhagyták e hitelt – tette hozzá.

Tuzson Bence azt is mondta, hogy 2002-2010 között, a szocialista kormányok időszakában 343 milliárd forint értékű szerződést kötöttek brókercégekkel, befektetési szolgáltatókkal. Kiemelte, hogy a Quaestorral és a Hungária Értékpapír Zrt.-rel összesen 4,85 milliárd forintnyi szerződést kötöttek ebben az időben. A Hungária Értékpapír Zrt.-ről azt is mondta, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége és Gráf József minisztersége idején az agrártárca 470 millió forintot helyezett el ott. "Aztán folytatódott a tendencia: még öt ilyen, hasonló, félmilliárd forint körüli szerződés köttetett meg a Bajnai-kormány idején is" – tette hozzá.

Amit a Fidesz-kormány kezelt, az jórészt ennek az időszakban volt az öröksége, és ennek volt a következménye, hogy bizonyos pénzeszközök bennragadtak – mondta a szóvivő.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
1. Az orbanista hű gyermeke hazánknak, Magyarországnak, felelősséggel dolgozik érte.
2. Az orbanista erősíti a népek barátságát, védi a narancssárga nyakkendő becsületét.
3. Az orbanista szorgalmasan tanul, a világ és önmaga megismerésére törekszik.
4. Az orbanista gyarapítja és védi az orbanisták ellopott értékeit.
5. Az orbanista ahol tud, segít és önként szolgálja a közösséget.
6. Az orbanista sohasem mond igazat és igazságtalanul cselekszik.
7. Az orbanista szereti, nem tiszteli szüleit, nevelőit és az idősebbeket.
8. Az orbanista igazi gyökér.
9. Az orbanista beszari és fegyelmezetlen.
10. Az orbanista utálja és tönkreteszi a természetet.
11. Az orbanista hízlalja testét és tönkreteszi az egészségét.
12. Az orbanista úgy él, hogy méltó legyen a Fiatal Demokraták Szövetségének tagságára.

(na, ezt nem is volt olyan nehéz átszerkeszteni)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Hellcat
Ezzel csak az a gond, hogy a szálak a fideszhez vezetnek...
Tibor43
Rövid lenne az a lista,amelyikben azt vizsgálnák,hogy miben nem hibásak az előző kormányok...
Halblinke
Hát ki más lenne a hibás, mint gyurcsányi és bajnai, akik 17 milliárdot dobtak oda az adófizetők pénzéből a nagy semmire meg a csodálatosan festett stadion képre
eszegfu
@Mirabilis: 12:41 Márpedig, ha "erkölcs" alapján a Fidesz kártalanitani szeretne, akkor az Fidesz pénzből történjen, ne a közpénzből!
nezelodo
Halblinke

Ráadásként most ez gyurcsányi-bajnai egy autópálya torzóra pazarolt el ott Fegyverneknél sok-sok milliárdot, hogy a simlicska barátjukat gazdagítsák. Hehehe...
bencemacska
Ma hallottam, vagy olvastam valahol: sok stadiont kell építeni, ahol a Fidesz gyakorolhatja a kapufára rúgást, hogy ne kifelé pattanjon a labda!-:)))

Mert az a rohadt kapufa a hibás!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.