Kövér László szerint a rendszerváltozás időszakában megfogalmazott várakozások nem váltak valóra, de a következő néhány év reményteli lehet.

Az Országgyűlés elnöke szombaton Pápán, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájában a Rendszerváltozás címmel, telt ház előtt tartott előadásában azt mondta, hogy az elmúlt huszonöt évben nem váltak valóra azok a várakozások, amelyek a rendszerváltás időszakában, sokakban talán túlzott elvárásként megfogalmazódtak.

1990-ben sokan abban bíztak, hogy a szerencsésebb sorsú országok és Magyarország között megszűnik az életszínvonalbeli különbség, ebben azonban csalatkoznunk kellett – jelentette ki.

A kisember valahogy alul maradt

Az elmúlt évtizedek legnagyobb kudarcának a házelnök azt nevezte, hogy nem sikerült ”felemelni” azokat, akik a 90-es években ”alul voltak”.

”Hajlamosak vagyunk mindent a politikusok nyakába varrni, pedig tartozunk magunknak annyival, hogy közösségként vessünk számot arról, hogy mit rontottunk el, és mit értünk el együtt az elmúlt időszakban" – fogalmazott Kövér László. Úgy vélte, hogy az elmúlt 25 év a vágyainkhoz, reményeinkhez képest kudarcnak minősíthető.

Kövér elővette a "nemsokára jobb lesz" kártyát

Az egész Közép-európai térségről elmondható, hogy nem jutott közelebb az európai átlaghoz, bár voltak hazánknál szerencsésebb országok, mint például Lengyelország, ahol elengedték az államadósságot, vagy Csehország és Szlovénia, amely jobban teljesített – fejtette ki a házelnök.

Összességében azonban kijelenthető, hogy az egész térség fejlettsége elmarad a várakozásoktól beleértve az uniós csatlakozást követő időszakot is – szögezte le Kövér László.

Rámutatott: bár a politikai és gazdasági átalakítás 1996-ig megtörtént, de nem történt meg a társadalom átalakítása, vagyis nem sikerült azt elérni, hogy az emberek többsége a saját erejéből képessé váljon a felemelkedésre.

A kudarc egyik okaként arról beszélt, hogy a rendszerben való gondolkodásnak része az, ami ”az emberek fejében van”, a sztereotípiák átalakításához hosszú időre van szükség.

Úgy vélekedett, az elmaradás részben az öröklött államadósságból fakad, másrészt pedig még a rendszerváltozást megelőzően ”kettészakadt magyar elit” hozta magával az új világba. Ha ”sorskérdés merült fel, mindig háborúzott az elit” – mondta.

A züllött Európa viszont hanyatlik

Kövér László kitért arra, hogy Európa ”lezüllött” az utóbbi évtizedekben, ezt azzal a példával támasztotta alá, hogy a közelmúltban a német kancellár etikai tanácsadó grémiuma azt javasolta a kormánynak, hogy a vérfertőző kapcsolat tilalmát vegyék ki a törvények közül.

A házelnök szerint a következő néhány esztendő mindezek ellenére mégis ”reményteli” lehet hazánkban, hiszen a 2020-ig tartó uniós ciklusban jelentős összeg áramlik majd az országba, amely az életszínvonal emelkedését hozhatja. Emellett a keresztény meggyőződés alapján terjesztett értékek képviselete hozhat pozitív változást – mondta.

Kövér László a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) pápai csoportja és a katolikus általános iskola által szervezett Pápai Keresztény Akadémia záró előadásaként szólalt fel. A rendezvény a Pápán tartott országos KÉSZ-küldöttgyűlés keretprogramja volt.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Próbálja Kövér kimosni a fideszt a korrupt múltjából azzal, hogy a felelősséget a lakosságra tolja. De mindez hiábavaló, hisz nem akarnak megváltozni és az urambátyám rendszerben látják továbbra is a jövőt. 2013 már az elrugaszkodás éve volt, akkor most mi van? Lógunk a levegőben? Nekem ez nagyon zuhanásnak tűnik.
Nil
a 25 évből eddig 10 év az ő saruk és az első nagy süllyedés is nekik volt köszönhető

a 90-es években földre került embereket pedig nem felemelni akarják hanem egyre mélyebbre döngölni a földbe.

És aki teheti menekül az országból - ezt mind elérték
36
Dehogy lesz jobb. Ahhoz vásárlóképes béreket kellene adni. Akkor lenne növekedés. Nem az autó bér összeszerelésből. Ez így, csak a német gazdaságot röpíti a magasba. Az EU-val kapcsolatban kifejthette volna, hogy soha egy euro centet sem kértek, magyar tulajdonú, termelő ipar építésre, fejlesztésre. És munkabér felzárkóztatásra. Ebben igenis a mindenkori kormány a felelős. Ki másnak kellene tárgyalnia. Undorító, amikor ha kényelmetlen témáról kell beszélni, abban mindenki hibás, a szépkorútól a pár napos csecsemőig! Ha siker van, az csak a fidesz érdeme.
36
Nézhet a komor kaukázusi arcával Kövér, mongóliában. Ránézésre mintha nem is jött volna el az őse onnan. Az echte magyar, valóban nem finnugor. Az más kultúra. Tény, hogy a klán főnök/ök országaiban, mint Magyarország is, brókerek, karcagi Marika nénik hordják külföldre a milliárdokat, de még két jellegzetessége ennek a zagyvalék országnak, hogy a karcagi emberke, azt nyilatkozza, "már 30 éve ismertem és tisztességesnek tartottam". Hogyan lehet ilyet nyilatkozni?! Ebben benne van az hogy maradt a Kádári összekacsintós, mondom, de tudom hogy hazugság amit mondok morál. Mindegy a hülyének, hogy a pult alól adták a kezébe a befektetési papírt és 20% kamatot ígértek neki. Doszt azért is elhitte. Mert el akarta hinni! A másik az MNB felháborító nyilatkozata, hogy azért annak a 20% kamatnak, gynúsnak kellett volna lennie. Aha! Hol volt évekig a pszáf, meg a többi túlfizetett hatóság?! Szóval, nem lesz jobb. Illetve, lesz hamarosan Jobbik uralom. Na, az végleg beteszi a kiskaput ennek az országnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.