A kormány által meghirdetett "modern városok" program célja, hogy a következő években a rendelkezésre álló fejlesztési forrásokat elsősorban a helyiek döntése alapján osszák szét – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Eger Televíziónak adott, hétfőn sugárzott interjúban.

A miniszterelnök – aki pénteken tárgyalt Heves megye székhelyén Habis László (Fidesz-KDNP) polgármesterrel és Nyitrai Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselővel – kifejtette: korábban Budapesten döntötték el szakértők, hogy kinek, mire van szüksége, "ezen változtatni kell". A kormányban van "egy kis vidékies beütés", fontosnak tartják, hogy ott dőljenek el a dolgok, ahol az emberek élnek – hangsúlyozta.

Mintegy ezerkétszáz milliárd forintnyi uniós fejlesztési pénzt biztosít a kormány a megyéknek és a megyei jogú városoknak – emelte ki.

A miniszterelnök elmondta, a fejlesztések célja az, hogy 2018-ra Magyarországon elérjék a teljes foglalkoztatottságot, "minden életerős, dolgozni tudó ember" ne segélyből, hanem munkából tudja fenntartani magát és családját. Ehhez munkahelyekre van szükség, ezért azt kéri a polgármesterektől, hogy vegyék előre azokat a fejlesztési terveket, amelyek munkahelyeket hoznak létre – tette hozzá.

A kormányfő szerint kétfajta város van ma Magyarországon: az egyiket el lehet érni autópályán vagy autóúton, és az ott lakók úgy érzik, részei az ország vérkeringésének. A másik típusú város lakói azonban úgy gondolják, perifériára szorultak, mellékvonalon, az árnyékban, a fő irányoktól elvágott zugban élik életüket, és nem tudnak kitörni az elszigeteltségből – tette hozzá. Eger is ez utóbbi csoporthoz tartozik, mert bár nem teljesen elszigetelt – hiszen kiemelt turisztikai célpont –, de sok igazság van abban, hogy az ipar nem tud települni. A kormány ezért támogatja a polgármester által ismertetett fejlesztési tervet, hogy 2018-ig megépüljön az Egert az M3-assal összekötő gyorsforgalmi út, amely harmincmilliárd forintos beruházás. Egy ilyen tervnek rengeteg bürokratikus akadálya van, ezért a kabinet nemrég elfogadott egy "gyorsító csomagot", amelynek köszönhetően 2018-ra megépül a négysávos út – jelentette ki.

Orbán Viktor elmondta, hogy olyan fejlesztéseket támogatnak, amelyek később bevételt hoznak az adott városnak. Eger bevételeit átvizsgálva kiderül, hogy bár turisztikai városként könyvelik el, vannak ipari hagyományai, komoly ipari teljesítmény áll mögötte, és bevételeinek tekintélyes része a déli ipari övezetben elhelyezkedő cégektől származik. Ezért a gyorsforgalmi út és az egri vár fejlesztése mellett abban is támogatják a várost, hogy ipari övezetének területét – állami tulajdonú földterület átadásával – húsz hektárra bővítsék, és ipari parkká minősítsék – közölte.

A kabinet hangsúlyt helyez a sporttámogatásokra, a fiatalok egészségének megőrzésére – jelentette ki, hozzátéve, hogy Egerben – ahol sikeres a vízilabdacsapat és az úszószakosztályok is fejlődnek – épüljön egy nemzetközi úszó- és vízilabdaközpont mintegy hatmilliárd forintból. Egy olyan városban, ahol rengeteg gyermek sportol, nincs értelme csupán egy-két medencét építeni, "álmodjunk nagyobbat, csináljuk meg rendesen" – hangsúlyozta Orbán Viktor.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bohóc
"A miniszterelnök beszédet tart:
- Jövőre jobban fogunk élni, mint most!
Egy hang a hallgatóság soraiból:
- Magukért nem is aggódnánk, de mi lesz velünk?"
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
Iyen szövegheknél látomegyre inkább tanúbizonyságát annak, hogy ez a csúti Maradona bizony pattintott kőlabdéval fejelgetett!
Hellcat
A brókerbotránnyal mi a helyzet skacok? Nem ám azt is elfeledjük szépen mint a kititltottakat meg a többit...
Toby
De jópofa a főgeci !

Én is tudok ilyet: - kapálni nem szeretek, de a kaszásokat egy hétig is elnézem !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.