Ha van ember, aki ezért a 25 évért felelős, az akár tetszik, akár nem, első helyen és döntően Orbán Viktor – mondta a tapolcai választás eredményét elemezve Tölgyessy Péter az InfoRádió műsorában.

A politikai elemző szerint hosszú idő után megdőlt a mítosz, hogy a Fidesz legyőzhetetlen, hiszen sorra bukja el a választásokat.

A tapolcai választásra hatott a kormány rossz teljesítménye, a korrupciós ügyek és az, hogy "nincs remény" se fiatalnak, se idősnek. Márpedig a pártok a reménnyel házalnak.

"Orbánt terheli a felelősség az elmúlt 25 évért"

Az elemző szerint a Fidesz-kormány mérlege szerény. A környező országok elléptek mellőlünk, a Jobbik pedig hihetetlen erővel fejezi ki a magyarok frusztráltságát, dühét, haragját.

Tölgyessy úgy véli, a Jobbik sikeresebb a Fidesznél, nem terheli a múlt. A Fidesznek ebből a szempontból Orbán Viktor tehertétel,

"ha van ember, aki ezért a 25 évért felelős, az akár tetszik, akár nem, első helyen és döntően Orbán Viktor".

Ráadásul a Jobbik csaknem ugyanazt mondja, mint a Fidesz, csak keményebben, határozottabban és korrupció nélkül.

A magyar közvélemény legaktívabb része nagyjából azt gondolja,

"bárki, csak ne a Fidesz!".

A rendszerváltás idején még racionális érvelés kellett, egy párttól például elvárták az emberek, hogy megmondja, mit akar az egészségüggyel.

"Ma már hitek, mítoszok, rágalmak, gyalázkodások, hazugságok vannak."

A társadalom meg dühös és inkább elfogad egy radikális pártot, amelyről azt gondolja, az kimondja azt, amit ő is gondol.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Az emberek elhitték a Fidesznek, hogy lesz elszámoltatás (még Hagyót sem ítélték el), most el akarják hinni a Jobbiknak ugyanezt. Elszámoltatás soha nem lesz (a politikai elit mind érintett) de Bajnai aki előrenézett legalább véget vetett volna a 25 éve tartó, de egyre fokozódó korrupciónak. Normális gazdaság és társadalompolitikával, a 7 éves felzárkóztató uniós pénzekkel felzárkóztunk volna a térség országaihoz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
perfekt
Egy volt Fideszes--ki most ,a népszerűség rohamos csökkenéséből ,is pénzt csinál.Megélhetési politikus.
világlátó
Lehet hogy Tölgyessy megélhetési politikus, bár ő a hazai 25 éves politikát az egyik legjobban ismerő politikai elemző és nem politikus. A jobbik politikai pályafutása eddig is riasztó volt, most hiába igyekszik középre húzódni a vezérkara, a népe azért ugyanaz maradt.Megkérdeztem a helyi elnököt, mi lesz az első feladat, ha hatalomra kerülnek? A válasz egyszerű és félreérthetetlen volt. Elszámoltatás, visszamenőleg a rendszerváltás előtti utolsó évtizedig. Naponta látom tagjaikat. Egyáltalán nem vagyok nyugodt és optimista.
Azok, akik most őket látják a jövő vezető erejének, nem tudom sem egyetértésemről, sem elhatárolódásomról meggyőzni.. Csak a közelmúlt történelméből tudnék tudást, tapasztalatot meríteni, amikor azt állítom, újra ismétlődnek történelmi korszakok, még ha kissé modernebb formában. Az emberi természet sok azonos jellemzője csoportosítja az embereket sajátos érdek közösségekbe. Nem szeretném itt ezeket a sajátos jellemzőket, jellembeli devianciákat és erényeket felsorolni. Idősebbek ismerik mind a korai fasiszták, később nyilasok de ugyanígy ismerik a korai kommunisták, későbbi mszmp.-sek sajátos jellemzőit.
Egyet azért ne felejtsünk ki. Azok akik sem ide sem oda nem tartoztak, azok akik most is sem a fideszhez, sem az mszp.-hez nem tartoznak, ők hol vannak? Mit gondolnak az országról? Legyen a jobbik az új vezető politikai garnitúra? Más alternatíva fel sem merül?
Miféle vezetettségre alkalmas nép vagyunk mi? Nincs más útunk mint a legtörekvőbb, legdörzsöltebb, legmegtévesztőbb politikai agresszorok mögött menetelni?
Fel sem merül, hogy talán azok, akik nem akarnak kompromittálódni egyik politikai csoportosulás disznóságai miatt sem, talán azok között kell megtalálnunk a demokratikus vezetői képességekkel megáldott vezetőket? Okos , felkészült, nagy szakmai tekintéllyel bíró professzoraink, közgazdászaink, mérnökeink, világot járt pénzügyi, ipari, agrár, energiaügyi szakemberek hallgatnak, mert nem engedi őket szóhoz jutni a mai hitvány hatalom.
spu00
Az, hogy egy sértődött, a hatalomból nagyon korán kiesett ember úgy mond véleményt, hogy semmilyen tartalmi dologra nem hivatkozik, tényekkel nem támasztja alá, az ugyan olyan, mint az itteni korrupciós ügyek emlegetése tények nélkül, de jól hangzik. Minden ellenzéki párt mantrázza, hogy korrupció van, de sehol egy feljelentés, állandóan csak pitiáner témák felturbósítása folyik, mely az egyszerű emberek gondolkodás képességét nullára reagálja, s már meg van a várt választási eredmény.Ha Önök is így gondolják, akkor írják le O.V 98-ban mit vett át, mit adott le 2002-ben , ugyan ez vonatkozik 2010-2015-re vonatkozóan. Egyszerű tényekkel alá tudják támasztani, ha van ismeret anyaguk a folyamatosan megjelenő írásaikon kívül. Goodfried úr is csak úgy hirtelen eltávozott, itt hagyva kijelentéseit tartalom nélkül. Az emberek annyit hallják a médiákból a kormány ellenes dolgokat az ellenzéktől, hogy már azt hiszik, hogy igaz lehet.Csak egy példa. A 250.000 hektár felosztása,mely kb. 4.000 családot érint állandó ellenzéki kereszttűzben van. jelenlegi vizsgálat szerint 11-17 vitatott, visszahívásra kerülő eset van.Azzal senki sem foglalkozik, foglalkozott, hogy ezt a területet 2010 előtt 250 név jelezte. S főleg azzal sem foglalkoznak, hogy még 350.000 hektár állami tulajdonú föld van, melyet jelenleg 350 név alatt termeli nekik a profitot. Talán el kellene gondolkodniuk, hogy tényleg mi a helyzet, s mitől, s mióta vagyunk a jelenlegi helyzetünkre utalva. Nem 1989-ben kezdődött, hanem 1948-ban, s a 45 év fejlődésének elmaradásának behozatala még 25-30 év szükséges, ha az emberek normálisan gondolkodnak. Még egy-két 94, 2002-s választás, s vissza mehetünk 89-re.
Anna Mária
@spu00: Ezt te tényleg mind el is hiszed?!
Nem hiszem el! :D
spu00
@Anna Mária: Győzzön meg, mutassa a feljelentéseket, tényeket.A példaként leírtakkal m i a problémája, talán csak nem az, hogy igaz, vagy talán az Ön inflációja 10%, vagy a Baumax, Globex, Lupus stb. eljárását hiányolja a jelenlegi kormánytól? Egyszerű dolgot kértem, mutassanak rá az O.V által átvett helyzetekre, s azt követő állapotokra, ez olyan nehéz? vagy ilyen írányú információik nincsenek? mert ha ez így igaz, akkor tényleg nincs miről beszélni, írni.
Anna Mária
@spu00: A valóságról beszélj, az igazat mondd, ne pedig azt hajtogasd, amit Orbán sajtója meg az idétlen szóvivői.
Honnan a bánatból tudjam én, mi a helyzet Horváth András zöld dossziés feljelentésével?
Mesélj a következőkről: Miért erősödik a Jobbik? Hol vannak a régesrég beígért munkahelyek? Hogyan képzeli a fidesz, hogy embereket az éhenhalástól éppencsak megóvó közmunkára kényszerít? Mi van a fogyatékosok ellátásaival? Hogy lehet az, hogy Orbán veje mindent megnyer? - csak így kapásból néhány kérdés.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.