Ha a modern világban nem lehet gyorsan elérni egy települést, azt nem választják telephelynek a befektetők, ezért kell Zalaegerszegnek kormányzati segítséggel csatlakozást biztosítani gyorsforgalmi úton keresztül – jelentette ki Orbán Viktor a Zalaegerszegi Televízió kedd esti élő műsorában.

A kormányfő azt követően adott interjút, hogy délután együttműködési megállapodást kötött a város polgármesterével a Modern városok program keretében.

Orbán Viktor egyebek közt azt mondta: Zalaegerszegen sok minden megvan, a befektetők is érdeklődnek, mégsem választják a várost. Ennek a legfőbb oka, hogy a modern világban ha nem lehet gyorsan elérni egy települést, akkor azt nem választják telephelynek a befektetők. "Zalaegerszeg nem tudja egyedül megoldani az elszigeteltségből fakadó problémáit", nem tud önerőből autópályát építeni, ezt csak kormányzati eszközökkel lehet elvégezni.

"Zalaegerszeg egy erős munkakultúrájú, szorgalmas emberek által lakott város", megvan a megfelelő iskolázottság, a képzett munkaerő, komoly városi kultúra. Jelentős ipari, vállalkozói múltja is van, a régi időkben a könnyűipar és az élelmiszeripar miatt volt országos hírű, a rendszerváltás után pedig olyan ipari beruházások indultak, amelyek zászlóshajóknak számítanak.

"Sok minden megvan, de valami nem megy előre", a befektetők érdeklődnek, de nem maradnak itt – fogalmazott a miniszterelnök. Az elmúlt években nem érkezett Magyarországra olyan nagybefektető, amelyet ne irányítottak volna a zalai városba, "el is jöttek, körülnéztek, tárgyaltak, minden tetszett is nekik, de nem Zalaegerszeget választották".

Hozzátette ugyanakkor, hogy érzékeli, "ha nem teszünk valamit, akkor le fog maradni a város, és a világ el fog menni mellette". Felidézte, hogy a Fidesz első kormányzati ciklusában Zalaegerszeg volt az egyik legdinamikusabban fejlődő város Magyarországon, de a 2002-es kormányváltás és a 2008-as gazdasági válság miatt elkezdett lemaradozni, ezért "rá kell segíteni a várost a fejlődés ösvényére".

A zalai megyeszékhely bajainak tekintélyes része abból származik, hogy nincs megfelelő megközelíthetősége, mint ahogy van még néhány olyan megyei jogú városa az országnak, amelyik "nem teljes jogú része az ország gazdasági vérkeringésének", mert csak nehezen érhető el. Ezért kívánják 2018-ig autóúttal összekötni a várost az M7-es autópályával, de elkezdődik addig Vasvár felé, az M9-es autópályára való csatlakozás építése is.

Orbán Viktor az interjúban megismételte azokat a fejlesztési döntéseket, amelyekről a város polgármesterével megállapodást kötött. Az útfejlesztésen kívül említést tett az inkubátorház egymilliárd forintos bővítéséről, befektetői igény esetén iparvágány létesítéséről az északi ipari parkban, a vasútállomás és az autóbusz-pályaudvar egymáshoz illesztését, egy másfél milliárd forintos rekreációs központ, illetve 50 méteres medencéjű uszoda építését, továbbá Mindszenty-zarándokemlékhely létrehozását.

Kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy évek óta nem járt Zalaegerszegen, mert "itt rendben mentek a dolgok, ez egy nyugodt város, az együttműködés kultúrája erősebb, mint az ország jó néhány másik részén". Itt még a gyakran marakodások és viták színhelyét jelentő pártélet is viszonylag nyugodt. "Engem olyan helyekre hívnak vagy küldenek, ahol baj van, ahol ég a ház és tüzet kell oltani, de Zalaegerszeg nem ilyen hely" – fogalmazott a miniszterelnök.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
Ezt a nagy és súlyos következtetést nehéz lehetett kitalálni! Basszuskulcs!
coni
Oda is építenek egy félkész M4-est?
nyanya001
Feltalálta a galambszarba az ütőeret !
Kosbor
"Ha a modern világban nem lehet gyorsan elérni egy települést, azt nem választják telephelynek a befektetők" - Ugye nem is volt olyan buta Gyurcsány, hogy annyi autópályát építetett?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.